Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tori Amos: "Joskus uskon olevani homomies"

Laulajatähti työstää uutta levyä satumusikaalista

Kulttuuri
 
Burak Cingi Getty Images
Tori Amos hallitsee dramatiikan ilmaisussaan. Viime viikonloppuna hän esiintyi Primavera-festivaaleilla Barcelonassa.
Tori Amos hallitsee dramatiikan ilmaisussaan. Viime viikonloppuna hän esiintyi Primavera-festivaaleilla Barcelonassa. Kuva: Burak Cingi Getty Images

"Kyse on voimasta", Tori Amos sanoo puhelimessa.

51-vuotias yhdysvaltalainen laulajatähti puhuu lempi-instrumentistaan, Bösendorferin 290 Imperial -flyygelistä, valmistajansa liki kolmemetrisestä lippulaivamallista. Se on niin iso, että sen päälle mahtuisi melkein kaksi Tori Amosta peräkkäin. Sillä Amos soittaa aina kun on mahdollista.

Hän puhuu siitä kuin naisesta.

"Bösendorfer on sensuelli, pitkä, mutta myös leveä. Hän ei ikinä pärjäisi catwalkilla, koska kaikkien suunnittelijoiden pitäisi valmistaa asut häntä varten erikseen. Bösendorfer ei nimittäin ole mallikokoa, eikä hän halua eikä hänen tarvitse olla."

Amosin tuorein levy Unrepentant Geraldines julkaistiin viime vuoden toukokuussa. Sen lisäksi, että hän on kiertänyt konserttisaleja esittämässä muun muassa levyn kappaleita, hän on viime kuukaudet levyttänyt studioversiota George MacDonaldin The Light Princess -satuun perustuvasta musikaalista. The Light Princess sai ensi-iltansa Lontoon Royal National Theatressa 2013 ja sen levyversio ilmestyy syksyllä.

"Sen kappaleita en kuitenkaan aio soittaa vielä konserteissa, koska yleisön pitää kuulla ne tarinan yhteydessä. Kun levy on julkaistu, voisin kuvitella esittäväni joitakin sen kappaleita siellä täällä", hän sanoo.

The Light Princess -levyä on työstetty pitkään ja hartaasti. Levytyksen esikuva ei turhaan ole Jesus Christ Superstar.

" Neil Gaiman, rakas ystäväni, soitti minulle ja sanoi: 'Okei, minulla on sinulle kolme sanaa –Jesus Christ Superstar.' Vastasin, että olen tilanteen tasalla, veliseni, johon hän sanoi: 'Älä tuota minulle pettymystä, sisko!'" hän kertoo.

Amos on hauska, mutta hän ei pelkää laulaa hankalistakaan asioista. Hänen dramaattinen ilmaisunsa teki hänestä jo varhain gay-ikonin, mutta heteromiehet ovat selvästi olleet hänelle vaikeampi yleisö.

Guardian-lehden haastattelussa hän totesi, että heteromiehillä on vaikeuksia suhtautua hänen ilmaisunsa verevyyteen, siihen, että hän laulaa asioista, joista ei haluta puhua.

Mistä tämä epäluottamus heteromiehiin?

"Minä rakastan heitä, ja he tietävät sen. Kun olen tullut vanhemmaksi, heteroheputkin ovat alkaneet lämmetä minulle. Huumorintajuni on muuttunut paremmaksi ja siihen on tullut itseironiaa. He osaavat arvostaa sitä. Mutta he tietävät, että otan heidät silmätikukseni, joten heilläkin täytyy olla huumorintajua."

Tuleeko homomiehestä nyt laulujen sivustaseuraaja?

"En tiedä, usein minusta tuntuu, että homomies on minulle kaveri puhelimessa, miettimässä ratkaisua ongelmaan. Olen keskustellut paljon homoystävieni kanssa elämästä ja miehistä. Joskus meillä on sama ongelma, mutta puhumme eri miehistä. Joskus minusta tuntuu, että olen homomies."

 

Tori Amos esiintyy maanantaina ja tiistaina klo 19 Finlandia-talolla (Mannerheimintie 13). Lämmittelijänä Petteri Sariola. Liput alkaen 63,50 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat