Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Noir-romaanin päähenkilö ei ole sankari, eikä hän pelasta edes itseään

Kulttuuri
 
Juri Nummelin

Muutama viikko sitten uutisoitiin, että Suomessakin tehdään Sillan tyylinen tv-sarja. Bordertown sijoittuu Lappeenrantaan. Tulevan sarjan sanottiin edustavan nordic noiria.

Samaa noir-sanaa on viime aikoina näkynyt paljon muuallakin. Viime vuoden puolella ilmestyi novellikokoelma Helsinki Noir, Tapani Baggen pitkä romaanisarja on nimetty Hämeenlinna Noiriksi, unkarilaisen Vilmos Kondorin 1930-luvun Unkariin sijoittuvaa kirjasarjaa mainostetaan Budapest Noirina. Berliiniin noir-sarjansa on vienyt Philip Kerr Bernie Gunther -kirjoissaan.

Kondorin ja Kerrin kirjat seurailevat Dashiell Hammettin ja Raymond Chandlerin jalanjäljissä. Yksityisetsivä ja toimittaja selvittävät rikoksia pimeillä kaduilla ja yhteiskunnan yläkerroksissa.

Monille mielikuva noirista onkin juuri tämä: sadetakkinen yksityisetsivä odottelemassa kadun kulmassa pyssy taskussa. Vielä kun saksofoni ujeltaisi soundtrackilla.

Noir-termi viittaakin film noiriin, 1940–1950-lukujen synkkiin rikoselokuviin, joita tehtiin ympäri maailmaa Hollywoodista Suomeen. Taustalla on myös kovaksikeitetty dekkari, joka usein liitetään film noiriin.

Mutta noir-kirjallisuus on jotain aivan muuta. Termin uudempi käyttö alkoi 1980-luvulla, kun kirjailija Barry Gifford alkoi toimittaa Black Lizard -kirjasarjaa. Siinä julkaistiin uusintoina vanhoja kioskipokkareita, jotka sopivat Giffordin synkeään näkemykseen.

Black Lizard julkaisi useita Jim Thompsonin 1950-luvulla kirjoittamia kioskipokkareita, ja juuri Thompsoniin Gifford liitti noir-sanan. Thompsonin kirjoista tunnetuin on Tappaja sisälläni, jossa pikkukaupungin sheriffi hakkaa rakastajansa ja naisystävänsä kuoliaaksi. Lou Ford.

Tämä on oleellinen ero.

Vaikka Philip Marlowen ja Bernie Guntherin kaltaiset yksityisetsivät olisivatkin erakoita ja hylkiöitä, he ovat silti sankareita. He korjaavat yhteiskunnan vääryyksiä.

Amerikkalainen kustantaja ja dekkarivaikuttaja Otto Penzler onkin todennut, että todellinen noir kertoo luusereista, ei yksityisetsivistä.

Penzler kiinnitti asiaan huomiota jo vuonna 2010 Huffington Postiin kirjoittamassaan kolumnissa. Hän totesi, että noir-kirjassa päähenkilöiden oikea kohtalo olisi kuolema, mutta sitä heille ei aina suoda. Noir-kirjan päähenkilöt tekevät vääriä ratkaisuja ahneuden tai himon ajamana, kun taas chandlerilaiset yksityisetsivät toimivat oman oikeellisen moraalikäsityksensä ajamina.

Näin Bernie Gunther tai Zsigmond Gordon eivät edusta oikeaa noiria eikä sitä tee myöskään Michael Connellyn Harry Bosch. Jo Nesbøn Harry Hole on paskiainen, mutta ei se tee Nesbøn kirjoista noiria. Jo ajatus siitä, että kirjojen päähenkilö pysyy samana kirjasta toiseen, sotii noir-ajatusta vastaan.

Kun amerikkalaista Charles Willefordia pyydettiin jatkamaan Miami Bluesissa debytoineen Hoke Moseleyn seikkailuja, hän kirjoitti ajatuksesta kyllästyneenä Grimhavenin. Siinä poliisista eronnut Moseley tappaa kaksi teini-ikäistä tytärtään, jotka ex-vaimo on jättänyt hänen hoteisiinsa.

Kustantaja ei suostunut julkaisemaan käsikirjoitusta. Mutta se olisi ollut täydellinen noir-kirja.

Juri Nummelin
Kirjoittaja on rikoskirjallisuuteen
erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat