Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiminnallisia trilleri-tiiliskiviä tehdään nyt Suomessakin – tässä uudet tekijät

Johanna Holmströmin ja Pauliina Suden dekkareissa riehutaan netissä ja pelätään lasten takia pahinta

Kulttuuri
 
Laura Mendelin HS
Johanna Holmström (vas.) ja Pauliina Susi eivät tunnustaudu dekkarifriikeiksi. Silti kumpikin kirjoittaa nyt tiukkoja trillereitä ja nauttii siitä.
Johanna Holmström (vas.) ja Pauliina Susi eivät tunnustaudu dekkarifriikeiksi. Silti kumpikin kirjoittaa nyt tiukkoja trillereitä ja nauttii siitä. Kuva: Laura Mendelin HS

Kaksi suomalaista naiskirjailijaa, kaksi uutta dekkariääntä. Ja kaksi yllättävän samanlaista sointia.

Johanna Holmströmillä (s. 1981) ja Pauliina Sudella (s. 1968) on kummallakin toimittajatausta. Kumpikin on aiemmin kirjoittanut proosaa, jossa on yhteiskunnallinen tausta: Holmström maahanmuuttajaperheistä, Susi pikkulasten vanhempien ruuhkaisesta arjesta ja turvattomista pätkätyöläisistä.

Kuka

Pauliina Susi

 Kirjailija ja toimittaja, s. 1968.

 Valtiotieteen maisteri, pääaineena sosiologia.

 Työskennellyt toimitussihteerinä Sara-, Iiris-, Kotiliesi- ja Yliopisto-lehdissä.

 Kirjoittanut viisi proosateosta, kuunnelmia ja novelleja.

Nyt molemmat ovat tarttuneet aiheisiin, joista syntyy psykologista jännitystä, monen sadan sivun verran.

Holmströmin Sulje silmäs pienoinen ja Suden Takaikkuna ovat kuin kotimaisia vastineita Gillian Flynnin ja Camilla Läckbergin paksuille bestsellereille, joissa juoni kiemuroi, henkilöistä kuoritaan esiin uusia piirteitä ja lukija putoilee tuon tuosta ovelan kirjailijan virittämiin ansoihin.

"Edellisistä kirjoistanikin on kyllä sanottu, että niissä on jännitystä", Holmström pohtii, ja Susi nyökyttää: sama tilanne. Juonten punominen on molemmista hauskaa.

"Tarina vei", Susi huokaa. "Vaikka romaani tapahtuu puolessatoista vuorokaudessa, se vaati nämä sivut."

Takaikkunan 555 sivulla seikkaillaan paljolti verkkomaailmassa, jossa populistipuolueen kokematon ministeri on lähellä skandaalia, kun hän innostuu nettichatin tyttökuvista.

Samaan vyyhteen sotkeutuvat seksinostajia tukevassa yhdistyksessä työskentelevä tutkija ja hänen teinityttärensä – ja tietysti nettivelho, joka hakkeroituu mihin tahansa.

Holmströmkin yllättyi siitä, että oma teos laajeni liki neljäänsataan sivuun. Juonivetoista trilleriä on vaikea kirjoittaa niukin keinoin. "Valitsin vain yhden kertojaäänen, jotta se pysyisi tiiviinä. Yksityiskohtia ja johtolankoja kertyi kuitenkin, ja välillä tarinalle piti antaa tilaa hengittää."

Kuka

Johanna Holmström

 Kirjailija ja toimittaja, s. 1981.

 Työskennellyt uutistoimittaja Ylen Radio Vegassa.

 Julkaissut kolme novellikokoelmaa ja kaksi romaania. Kirjoista kaksi on suomennettu.

 Kokoelma Camera Obscura sai 2009 Svenska Dagbladetin kirjallisuuspalkinnon.

Hänen sankarinsa on lastenpsykologi Robin, joka palaa kotiseudulleen Helsingistä itään ja joutuu vastakkain vaiettujen salaisuuksien kanssa. Niiden pöyhiminen vie keskelle perhekriisejä, lapsikauppaa, huumeita ja murhia.

Kauhua levittää myös huhu metsässä piileksivästä jalkajousimiehestä – aivan kuin Sipoossa silloin, kun Holmström oli lapsi.

"Kirjani Särkkälän esikuva on tosiaan Sipoo, jonka maisema on muuttunut uusien, ylellisten asuinalueiden myötä. Konflikti maaseudun luonnon ja sen kesyttämistä yrittävän kaupungin välillä on iso osa kirjaa."

Susi ja Holmström eivät lainkaan peittele sitä, että haluavat kirjoittaa tekstiä, jonka ääressä lukija jännittää ja viihtyy, kykenemättä lopettamaan, vaikka yö vaihtuu aamuksi.

Se vaatii omanlaisiaan valmisteluita. Dekkarissa jos missä rakenteen täytyy kantaa. Yksityiskohdat eivät saa pettää.

"Kun kirjassa on neljä samanaikaista, vuorottelevaa näkökulmaa, pitää olla tarkka", Susi kertoo. "Minulla oli jossain vaiheessa mindmapeja ja excel-taulukko, että pysyisin tekstini tasalla, valtava paperi työhuoneen seinällä."

Myös Holmströmillä tarkistettavaa riitti. "Välillä tuntui siltä, etten tee romaania vaan matikankoetta."

Lopulta Sudelle saivat riittää suttuiset ranskalaiset viivat ja tieto siitä, että romaanin alku oli kirjoitettu jo viisitoista kertaa.

"Kun käsikirjoituksen luovuttamiseen oli viikko, en vielä tiennyt, miten lopettaisin romaanin. En ollut huolissani, tiesin, että se selviää minulle, kun on sen aika. Ja niin tapahtui."

Pohjimmiltaan Holmström ja Susi kirjoittavat monen ihmisen pahimmasta pelosta: että lapsille tapahtuu jotain. Sudella vaaraan joutuu joukko koululaisia, Holmströmillä lapsia vahingoitetaan sukupolvesta toiseen niin, että hekin kykenevät lopulta pahaan.

Kummankin mielestä tämä on todellisuutta. Pelolla on yhteiskunnasta vankka ote, ja verkko lietsoo sitä entisestään. Tiedämme reaaliajassa, mitä kaikkea kamalaa maailmassa voi tapahtua, ja pelkäämme näitä roihuja joskus niin paljon, ettemme huomaa pieniä uhkia, jotka kytevät aivan vieressä.

Tässä suhteessa maailma on muuttunut paljon, nopeasti.

"Kun olimme lapsia 1980-luvun Sipoossa, suunnilleen elimme metsässä", Holmström muistelee. "Meidät päästettiin aamulla ulos ja huudettiin illalla sisään. Eikä ollut puhelimia. Nyt sellaista on vaikea kuvitella."

Takaikkuna oli Sudelle toinen dekkari; ensimmäinen oli verkostohuijauksesta kertova Pyramidi (2009). Holmström, Suomessa ja Ruotsissa palkittu novellisti, kirjoitti nyt ensimmäisen trillerinsä. Se on hämmentänyt etenkin naapurimaan kriitikoita.

"On kysytty, mikä tämä romaani oikein on, ja arveltu, että tuhlaan lahjojani."

Hän aikoo jatkaa. Tekeillä on iso kirjaprojekti, joka käsittelee hulluuden historiaa Suomessa, mutta psykologi Robininkin uudet seikkailut kiinnostavat.

"Loppu jää sen verran avoimeksi, että hän voi päätyä mihin päin maailmaa tahansa. Haluaisin myös syventää hahmoa."

Sudellakin on jo uusi jännityskirja aluillaan. Sen aiheena ovat "globaalit uhat". "Mutta se kertoo ihan toisista ihmisistä. Minusta on ihanaa luoda aina kokonaan uusi maailma." 

 

Johanna Homström: Sulje silmäs pienoinen (Hush Baby). Suom. Tuula Kojo. Otava. 397 s.
Pauliina Susi: Takaikkuna. Tammi. 555 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat