Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusissa dekkareissa murhan hauska kohtaa sairaan hyvän

Kulttuuri
 

Annoin James Curchille vain kaksi tähteä. Silti uskon, että kelpo määrä dekkarin valikoituneita ystäviä pitää juuri Korealaista kuurupiiloa oheisten sivujen otannan kiehtovimpana teoksena.

Maailmalla ainakin The Washington Post on kehunut sitä vuolaasti.

Vältän säännönmukaisesti katsomasta muiden kritiikkejä ennen kuin väkerrän omani. Mutta tapaus Churchia piti hiukan penkaista siltä varalta, jos nimimerkin taakse sittenkin kätkeytyisi joku suomalainen kirjailija. Pohjois-Koreaan sijoittuvan teoksen Suomi-pitoisuus kun on häkellyttävän korkea.

Kahteen tähteen tyssähti siksi, että minulle koko pelkistetty arvosteluasteikko merkitsee silkan viihtymisen ilmaisemista. Ja Korealainen kuurupiilo on jokseenkin tylsä, vaikka osaankin arvostaa tarkastaja O:n seuraavan teekupillisen mielihalun, tavoittelun ja epäonnistumisen toistuvaa kuviota kirjallisena johtomotiivina.

Se on tyylikäs ja harvinainen ominaisuus ja nousee omalla viehättävällä tavallaan iänikuisten kalmoselvittelyjen yli. Saattaapa teoksen toistuva tavoittamattoman teen motiivi vieläpä kuvastaa jollain lailla pohjoiskorealaista todellisuuttakin.

Tähdet kyllä kertovat, vaan eivät koko totuutta.

Kolmisenkymmentä rikosromaanin arviota saattaa näyttää paljolta, mutta vielä tuohon hyllyn päälle jäi toinenkin mokoma samaa sorttia kevään uutuuksia.

Nykyisin kaikki kaunokirjallisuutta julkaisevat kustantamot julkaisevat myös dekkareita. Esimerkiksi CrimeTime ja Myllylahti eivät juuri muuta julkaisekaan.

Kirjakaupoissa ensi viikko on nimetty Dekkariviikoksi.

Kovasti kilpaillulla alalla ei ole helppo lyödä läpi, ja varsinaisiksi myyntimenestyksiksi jännärienkin massasta nousee vain harva. Silti kansainvälinen HarperCollins ryhtyy piiskaamaan täällä samaa hevosta: marraskuussa käynnistyvä HarperCrime-sarja tuo suomenkielisille markkinoille vähintään 24 rikosnimikettä vuodessa.

Perjantaina alkaneilla Kouvolan 19. dekkaripäivillä keskustellaan vielä tänäänkin aiheesta "Murhan hauskaa".

Kymenlaakson murteessa murha-sana tarkoittaa kuulemma jotakin isoa, valtavaa tai tavatonta asiaa. Niinpä dekkaripäivillä pidetään järjestäjien mukaan "tavattoman hauskaa, mutta puhutaan aina välillä vakavistakin asioista".

Kieroutuneita nuo kymiläiset sanontoineen.

Me läpitte tervehenkiset stadilaiset sen sijaan puhumme sairaan hauskasta.

Omituisen hilpeää onkin ollut nostella hyllyyn dekkareita, sitä mukaa kun uusia ilmestyy, huhuilla työtovereita noutamaan mieleisiään arvioitavaksi – ja huomata, että pienentymisen sijasta uutuuksien pino vain kasvaa.

Uusin Jo Nesbø on sairaan hyvä ja terveen hoikka. Kehtasin rysäyttää sille täydet viisi tähteä.

Jo Nesbøn uusin sai viisi tähteä.
Jo Nesbøn uusin sai viisi tähteä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat