Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius kriitikkona: Näin käy varma flaksi

Kulttuuri
 

"Kriitikoille ei koskaan ole pystytetty kuvapatsasta", säveltäjä Jean Sibelius selitti vuonna 1916 lyhytaikaiselle sävellysopiskelijalleen Beng von Törnelle. Sibelius unohti taktisesti, että hän oli itse toiminut kerran kriitikkona Päivälehden pyynnöstä.

Päivälehden vakituinen kriitikko oli 1890-luvulla Oskar Merikanto, joka usein, mutta ei aina, kehui Sibeliuksen kantaesityksiä. Kun Merikanto sai itse musiikkiaan julki, tarvittiin kuitenkin toinen kriitikko: Sibelius!

Jo Seppo Heikinheimo mainitsee tämän Oskar Merikanto ja hänen aikansa -elämäkerrassaan, ja tieto löytyy myös Jan Lehtolan toimittamasta kirjasta "Oskar Merikannon kirjeitä Liisalle 1889-1922. Rakas, kaivattu muoriseni!"

"Eilen ilmestyi painosta valssini I sommarkväll [Kesäillan valssi]. Huomisessa P-lehdessä pitäisi olla siitä Sibeliuksen arvostelu!" Oskar kirjoitti Liisalleen 28. kesäkuuta 1895.

"Arvostelu" tai puffi ilmestyi 29. kesäkuuta, joskin Sibelius esitellään epäsuorasti termillä "eräs toinen etevä säveltäjämme". Ainutlaatuisessa puffissa Sibelius vihjailee, että valssin avulla käy varma flaksi.

"Tämä valssi on erinomaisen miellyttävä ja etevä sekä muodon että sisällön puolesta. Johdatus heti ilmaisee, mihin säveltäjä jo pyrkii. Tässä valssissa on omituinen intohimo vallalla. Se on ihan kuin meidän taivas, joka tuntuu niin harmaalta, mutta jossa kuvastuu tuo harmaa valo, joka syntyy mustassa silmässä rakastetun rinnalla. Kaikkien pitäisi ostaa se, sillä se on lyhin tie päästäkseen rakastettunsa suosioon ja aikeensa perille."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat