Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Disney-yhtiön unelma toteutuu, kun maailma muuttuu juurettomaksi teemapuistoksi

Disney-imperiumi muokkaa unelmiamme ja muuttaa muistomme. Sen särmätön hypertodellisuus uskottelee, että maailma on hallittava ja sama sukupolvesta toiseen.

Kulttuuri
 
Colourbox, kuvankäsittely Petri Salmén
Kuva: Colourbox, kuvankäsittely Petri Salmén

Mikki Hiiren suu on kouristunut ikuiseen hymyyn. Mikki hypähtelee, vetää kättä kapteeninhattunsa lippaan ja ojentelee oudosti jalkaansa kuin samaan hahmoon olisi yritetty yhdistää hiiren pirteys ja merikapteenin kavaljeerimaisuus.

Lasten ja heitä saattavien aikuisten jono ulottuu laivan keskusaukiolta pitkälle portaikkoon. Mikki kättelee jokaista lasta ja useaa aikuistakin pullealla valkoisella hanskallaan, poseeraa valokuvassa ja kirjoittaa nimensä pieneen vihkoon, johon lapset yrittävät kerätä jokaisen hahmon nimen.

Merikapteenin univormu on melkoinen nousu hiirelle, joka aloitti uransa vuonna 1928 punaisissa alushousuissa. Muutos kuvaa hyvin Mikki Hiirestä alkanutta Disney-yhtiön menestystä.

Mikki Hiiren näyttelijä on yksi vuonna 1923 perustetun yrityksen noin 180 000 työntekijästä. Lähes 50 miljardin dollarin vuotuisen liikevaihdon yrityksestä on tullut digitaalisen tarinayhteiskunnan jättiläinen, jonka elokuvat, teemapuistot ja risteilyalukset leviävät halki maailman.

Karibialla liikennöivä Disney Wonder kuuluu yhtiön nopeasti kasvavaan risteilylaivastoon. Se on tehnyt Yhdysvaltain itärannikon kiireisille lapsiperheille tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä: viisi päivää merellä Mikin, Hessun, Akun ja muiden Ankkalinnan asukkaiden kanssa. Täysihoito, lastenvahdit ja niin paljon jätskiä kuin jaksaa syödä.

Kaikkialla vastaan tulevissa eläinhahmoissa on jotain painajaismaista. Ehkä se on hymyyn jähmettynyt suu, ehkä silmät, joiden pupillit ovat elottomat kuin tykinputket.

On helppoa kuvitella Tiku ja Taku kiskaisemaan sarjatuliaseet turkistaskuistaan ja tulittamaan risteilyvieraita kuin se lääketieteen opiskelija, joka vuonna 2012 murhasi 12 ihmistä denveriläisessä elokuvateatterissa. Ampuja sanoi olevansa Batmanin vihollinen Jokeri, jonka julmuus kätkeytyy ikuisen hymyn taakse.

Voi olla, että mieleen pyrkivät kauhukuvat johtuvat J. G. Ballardin kirjasta Millennium people (2003), jonka olen jostain syystä valinnut lomalukemisekseni. Romaani kertoo lontoolaisen keskiluokan ajautumisesta terrorismiin. Ballard on ranskalaisen Michel Houllebecqin tyyppinen näkijä, jonka kirjoja ei uskalla olla lukematta, vaikka haluaisi.

Kirjassa terroristit hyökkäävät elokuvateattereita ja taidemuseoita vastaan, koska: "Ne mädättävät heidän aivonsa. Tate Modern, Kuninkaallinen taideakatemia, Hayward. . . ne ovat kaikki Walt Disneytä keskiluokalle."

Ballardin tapaisille dystoopikoille juuri Disney on pimeyden ydin. Se on huippukannattava suuryritys, joka kauppaa unelmia lapsille ja muistoja aikuisille. Nopeasti muuttuneessa maailmassa Disney on yksi harvoista yhteisistä asioista, silta nykyajan moniarvoisesta ajasta 1950-luvulle.

Amerikkalaislasten vanhemmat kerääntyivät omassa lapsuudessaan katsomaan The Wonderful World of Disney -showta, jonka piirretyt hahmot esiintyvät nyt digitaalisesti robotisoituina versioina lauantaiaamujen Mickey Mouse Club House -ohjelmassa. Mikki Hiiren lautaskorvat luovat edes hetkellisen tunteen maailman hallittavuudesta ja sukupolvien välisestä jatkuvuudesta.

Silloin vanhemmat kaipaavat kuitenkin jotain, mitä ei koskaan ollut. Disneyn Amerikka oli pelkkä kiiltokuva, josta kaikki ristiriidat ja sopimaton oli retusoitu pois. Juuri niin kuin tältä Disney-risteilyltä. Jokainen siivooja ja tarjoilija on myös yhtiön brändin edustaja, jolta odotetaan jokaisessa yksityiskohdassa Disneyn mukaista käytöstä.

Kesken aterian tarjoilija pyytää anteeksi ja poistuu vaihtamaan vaatteita. Hetken kuluttua hän palaa saliin Mikki Hiiren johtamassa paraatissa iloisesti laulaen ja hypähdellen.

Tarjoilijat ovat tulleet laivalle kaikkialta maailmasta korkeiden juomarahojen toivossa. Pesti kestää puoli vuotta ilman lomia tai vapaapäiviä.

Illallisvieras kertoo takavuosien lehtijutusta, jossa paljastettiin Mikki Hiiren oksentaneen helteisessä huvipuistossa päänsä sisään, mutta jatkaneen keskeytymättä esiintymistään.

Jos positiivinen ajattelu on amerikkalaisuuden uskonto, tämä on sen temppeli.

Aurinkokannen jättikankaalla esitetään elokuva Pieni merenneito. Joonas-lokki opettaa Arielille tinkeliharavan käyttöä. Käsikellukkeiden varassa uima-altaassa kelluvat lapset ja drinkkejään aurinkotuoleilla siemailevat aikuiset seuraavat tapahtumia yhtä tarkkaavaisin silmin. Niin teen minäkin, sillä Pieni merenneito on Disneyn elokuvien joukossa ylivoimainen suosikkini.

Elokuva on tietysti edennyt aika kauas H. C. Andersenin vuonna 1837 julkaistusta alkuperäisestä sadusta. Sen traaginen vertauskuvallisuus on elokuvassa latistettu nuoren tytön itsenäistymistarinaksi ja hyvän ja pahan taisteluksi. Mutta niinhän Disney aina tekee. Yhtiö on etsinyt tunnettuja tarinoita kaikkialta maailmasta ja muokannut ne muottiin, jossa juoni kulkee tutun peruskaavan mukaisesti ja hahmojen roolit toistuvat samanlaisina. Rosot ja särmät on hiottu huolellisesti pois niin, että tarinat toimivat mahdollisimman monenlaisilla markkinoilla.

Siitä huolimatta elokuvat onnistuvat välillä tekemään ihmeitä, sillä edes liukuhihnatuotantonsa kehnoimmilla kausilla Disney ei kokonaan kadottanut sitä anarkistista slapstick-henkeä, josta Mikki Hiiri ja yhtiö 1920-luvulla syntyivät.

Studioilla syntyneiden 53 elokuvan joukossa on lukuisia mestariteoksia, kuten ensimmäisen kultakauden Lumikki, Dumbo ja Fantasia tai toisen kultakauden Leijonakuningas ja Pieni merenneito. Parhaiten luomisen riemu näkyy elokuvien yksittäisissä kohtauksissa – sellaisissa kuin Lumikin peili, norsujen paraati Viidakkokirjassa, Sebastian-ravun konsertti Pienessä merenneidossa tai Simban syntymä Leijonakuninkaassa.

En ihmettelisi, jos Disneyn elokuvat olisivat keskeisessä roolissa, kun 1900-luvun kuvataidetta esitellään parin sadan vuoden kuluttua suuressa näyttelyssä – ehkä juuri Tate Modernissa.

Mikki Hiiri kuuluu amerikkalaisessa kuvastossa samaan sarjaan kuin cowboy, McDonald'sin kultakaaret, Elvis, Marilyn Monroe ja Vapaudenpatsas. Kuvataiteilija Andy Warhol loi maineensa maalaamalla näitä amerikkalaisuuden ikoneja, joita kaikkia yhdisti hänen mukaansa se, että ne olivat pintaa ilman mitään syvempää ulottuvuutta.

Pinnallisuuden ylistys oli potku nivusiin eurooppalaisille kulttuuri-ihmisille, joiden mielestä asiat eivät koskaan saa olla vain sitä, miltä ne näyttävät, vaan niiden pitää olla jotain paljon syvällisempää.

Varmaan juuri siksi Mikki Hiiri on ärsyttänyt eurooppalaisia intellektuelleja. He kuvittelevat, että hiiri nauraa heille.

"Disney-filosofia syö kädestäsi näillä pienillä pörröturkkisilla söpöillä hahmoilla. Itse ajattelen, että niiden hymyilevien silmien takana vaanii kylmä, julma peto, joka pelottavasti tarkkailee meitä", ranskalainen filosofi Jean Baudrillard kirjoitti vuonna 1986 teoksessa Amerikka.

Baudrillard palasi aihepiiriin kymmenen vuotta myöhemmin artikkelissa Disneyworld Company, jossa hän selitti Disneyn teemapuistojen suosiota sillä, että ilmiselvässä keinotekoisuudessaan ne saavat huvipuiston ulkopuolisen maailman tuntumaan lähestulkoon todelliselta.

"Disneyland on Yhdysvaltain todellisin paikka, koska se ei esitä mitään muuta kuin se on."

Tällaisia paikkoja filosofit kutsuvat hypertodellisiksi. Ne ovat kuin valemuisto, aito väärennös tai kopio ilman alkuperäistä.

Washingtonissa asuvana minun on helppo ymmärtää, mitä Baudrillard tarkoitti. Pääkaupungin keskusta saa minut aina ihmettelemään amerikkalaisia, jotka eivät keksineet mahdilleen parempia tunnusmerkkejä kuin roomalaisten yli kaksituhatta vuotta sitten kreikkalaisilta kopioiman pylväsarkkitehtuurin.

Samanlaiseen historiattomuuteen törmää Yhdysvalloissa kaikkialla. Vanhan ja arvokkaan näköiset kerrostalot saattavat olla viisi vuotta sitten nousseita, omakotitaloissa suositaan pylväskatoksia, eikä amerikkalainen epäröi esitellä olohuoneessaan Venus-patsaan kopiota.

Disney on vienyt tämän ilmiön äärimmilleen niin elokuvissaan kuin teemapuistoissaankin, joissa kaikki kulttuurit ja aikakaudet esiintyvät juuriltaan reväistyinä ja villisti toisiinsa sekoittuen.

Filosofien painajaisissa sama on tapahtumassa koko maailmalle, josta on tulossa yksi valtava teemapuisto. Tätä he nimittävät maailman disneyfikaatioksi.

"Disneyfikaatio on todellisuuden dekontekstualisointia ja sen uudelleenpakkaamista massakulutuksen kannalta ihanteelliseen yksinkertaiseen muotoon", belgialainen taidekuraattori Christophe Bruchansky kirjoitti Philosophy Now -lehdessä 2010.

Varhain neljännen risteilypäivän aamuna pieni vihreä saari kohoaa turkoosista merestä. Saaren rantoja ympäröivät kultahiekkaiset rannat ja sen keskiosan täyttää palmukerros. Olemme saapuneet Castaway Caylle, Disneyn trooppiseen paratiisiin.

Vuonna 1997 yhtiö vuokrasi saaren 99 vuodeksi Bahaman hallitukselta. Sinne on rakennettu majoja, ravintolakatoksia, vesilukumäkiä ja muuta rantakivaa 25 miljoonalla dollarilla Disneyn risteilymatkustajien käyttöön.

Omalla saarellaan Disney on voinut viedä entistä pitemmälle sen unelman, jota yhtiö lähti tavoittelemaan sarjakuvien Ankkalinnassa ja huvipuistoissaan. Kaikki on siistiä, turvallista ja tarkasti valvottua. Hiekka on valtameren pohjasta nostettua tomusokeria, riutat kivistä kasattuja puolikaaria, pohjan korallitkin betonista rakennettuja.

Kun sukellan, puolittain odotan näkeväni kaloja, joiden silmät katsovat ihmismäisesti eteenpäin kuin Pienen merenneidon Pärskyllä. Tuotekehittely tuntuu kuitenkin olevan vielä kesken. Löydän sentään pohjaan upotettuja veneitä ja Mikin ja Minnin patsaat, joita kalat verkkaan kiertelevät. Siellä hiiripariskunta jo odottaa tulevaisuuden arkeologeja.

"Kaikki olemassaolon erikoismaksuluokat päätyvät samoille lentokentille ja samoihin hotelleihin, saman pina colada -paskan ääreen. Ruskettuneet, hohtavahymyiset turistit kuvittelevat olevansa onnellisia. Mutta rusketus peittää sen, mitä he todellisuudessa ovat: palkkaorjia pää täynnä amerikkalaista roskaa. Matkailu on 1900-luvulla luotu fantasia siitä, että siirtyminen paikasta toiseen auttaa ihmistä luomaan itsensä uudestaan", Ballardin romaanin päähenkilö Kay Churchill selittää.

Vanhoja filosofeja ja happamia kirjailijoita harmittaa, mutta he ovat menettäneet pelin jo ajat sitten. Disneyn arvosteleminen on niin last season. Tämä maailma voi olla pinnallinen, kaupallinen ja historiaton, mutta se on maailma, jossa elämme, eikä mitään muuta maailma ole.

Aurinko paistaa, aallot huljuttavat varpaita ja grillissä kypsyvä kana tuoksuu herkulliselta. Sen perusteella, mitä todellisuudesta saatan vielä muistaa, eikö se ollutkin aina melko ylimainostettua?

Lastenkulttuuri
Saska Saarikoski HS
Karibianmeri

Oikaisu kello 9.03: Disney vuokrasi Castaway Cay -saaren Bahaman hallitukselta, ei Panaman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat