Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-muodin vuosikymmenet

Design-museon näyttely on raikas ja kattava, mutta hukkaa mahdollisuuksia

Kulttuuri
 
Anni Reenpää Lehtikuva
Daniel Palillo on suunnitellut avantgardistisia trikoovaatteita.
Daniel Palillo on suunnitellut avantgardistisia trikoovaatteita. Kuva: Anni Reenpää Lehtikuva

Designmuseossa avautui perjantaina laaja suomalaisen muodin näyttely. Aika on oikea Suomi-muodin hurmatessa maailmalla, mutta taustatiedon vähyys jättää luomukset mysteereiksi.

Suomalainen muoti kiinnostaa nyt maailmalla enemmän kuin aikoihin. Alan kykyjenetsijät matkustavat Helsinkiin tutustumaan Aalto-yliopistosta valmistuviin suunnittelijakykyihin, näyttelijät Lena Dunhamista Meryl Streepiin nähdään Samujin vaatteissa, Lady Gagalla on Minna Parikan kengät ja muotisuunnittelija Sasu Kaupin kerrotaan tekevän yhteistyötä rap-tähti Kanye Westin kanssa.

Millaista suomalainen muoti on nyt ja miten tähän on tultu?

Vuosien mittaan Designmuseossa on esitelty Vuokkoa ja Marimekkoa, mutta laajempaa näyttelyä suomalaisesta muodista on saatu odottaa.

Suomimuodin antologia -näyttely kertoo 85 asukokonaisuuden voimalla, miltä Suomi-muoti näyttää. Ilahduttavan monipuolinen näyttely aloittaa Marimekon ensimmäisessä muotinäytöksessä Kalastajatorpalla vuonna 1951 esitellyistä hameista ja ulottuu tänä keväänä syntyneeseen asukokonaisuuteen, jolla Aalto-yliopistossa opiskellut nuori Sophie Sälekari singahti Hyèresin arvostetun muotikilpailun finaaliin.

Matkalta löytyy erilaisia asuja kuten Vuokko Nurmesniemen suunnittelema ja Jacqueline Kennedyn kantama Leikki-mekko, Jasmine Julin-Aron Rukalle suunnittelemat tekniset moottoripyöräilyasut ja Daniel Palillon avantgardistiset trikoovaatteet.

Puuduttava kronologia on vältetty jaottelemalla asut yhdeksään teemaan, joita ovat muun muassa tasa-arvo, talvi, kansanperinne ja insinööriajattelu.

Teemoitus tuottaa herkullisia yhdistelmiä. Suomalaista insinööriajattelua esittelevässä  huoneessa rinnastetaan pula-ajan paperinarukengät ja Janne Kyttäsen 3d-printatut kiilakorkokengät, joiden mallin saa ladata ilmaiseksi netistä.

Vaikka Samuji ja Sasu Kauppi ovat molemmat 2000-luvulla syntyneitä vaatemerkkejä, Samujin asukokonaisuus on selvästi enemmän kotonaan Vuokon palloviitan kaverina suomalaisen muodin modernismia esittelevässä huoneessa kuin Kaupin räväkän musta-keltaisen unisex-asun vieressä.

Kansanperinneteema yhdistää Sirkka Könösen villit kirjoneuleet ja Aalto-yliopiston nuoret kyvyt, jotka maailmalla tunnetaan värikkyydestään ja ennakkoluulottomasta materiaalinkäytöstä. Aalto-yliopiston suunnittelijatrio Laitinen-Raasakka-Sirénin luomuksessa se näkyy tukivaijereina: mallinukke on täytynyt kiinnittää kattoon, sillä se joutuu kantamaan hartioillaan parikymmetä kiloa Swarowski-kristalleja.

Muotoilija, sisustusarkkitehti Linda Bergrothin näyttelyarkkitehtuuri on elegantti, selkeä ja raikas, ja museon toisen kerroksen ikkunoiden avaaminen on tehnyt näyttelytilalle ihmeitä.

Yksittäisille asuille annetaan tilaa – ehkä turhankin paljon.

Näyttelyn kuraattorit, Designmuseon intendentti Suvi Saloniemi ja muotitoimittaja Liisa Jokinen, korostavat näyttelyn nimen sanaa antologia. Usean runoilijan teoksista koostettua kokoelmaa tarkoittavan sanan juuret ovat kreikankielisessä sanassa kukkakimpulle.

Designmuseon kimppu on korea katsoa, mutta jos metaforaa venytetään, kimpusta puuttuu tuoksu: tarinat asuista, suunnittelijoista ja ajasta.

Kun suomalaisen muodin uudesta kultakaudesta huhuja kuullut turisti tulee Designmuseoon, jääkö näyttelystä mitään käteen?

Näyttely tarvitsisi tuekseen katalogin, julkaisun, sovelluksen, videoita, esitteen.

Dokumentointi olisi tärkeää. Muotinäyttely jää kävijälle helposti lähinnä silmäniloksi, kauniiksi mutta etäiseksi vaateparaatiksi.

 

Suomimuodin antologia Designmuseossa (Korkeavuorenkatu 23) 5. 6.–20. 9. ma–su klo 11–18. Liput 10 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat