Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Majander-Reenpää: Kulttuurissa on koittanut uusi kulta-aika

Filin uusi johtaja suhtautuu kulttuurin tulevaisuuteen positiivisesti. Keskiössä on suomalaisen kirjallisuuden vieminen maailmalle.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Leena Majander-Reenpää pitelee kädessään Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia –romaanin norjannosta.
Leena Majander-Reenpää pitelee kädessään Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia –romaanin norjannosta. Kuva: Sami Kero / HS

Ritarihuoneen ulkopuolella paistaa alkukesän aurinko, mutta sisällä on hämärää. Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus Filin tiloissa on nopealla laskutoimituksella parisenkymmentä kirjahyllyä, ja lattialle kasatuista laatikoista kirjoja löytyy lisää.

On Emmi Itärannan Teemestarin kirja arabiaksi, Aida Krilavicienen käännös Katja Ketun Kätilöstä liettuaksi ja Turid Farbregdin käännös Pajtim Statovcin Kissani Jugoslaviasta norjaksi.

Kuka

Leena Majander-Reenpää

 Espoossa syntynyt Leena Majander-Reenpää on toiminut yli kolmekymmentä vuotta kustannusmaailmassa eri johtotehtävissä.

 Filin kautta aikain kolmantena johtajana työnsä aloittanut Majander-Reenpää on työskennellyt viimeksi Bonnier Booksin kansainvälisen liiketoiminnan neuvonantajana.

 Työnsä kustantajana hän aloitti Weilin+Göösillä 1986. Sitä ennen hän oli ehtinyt työskennellä Otavan markkinointiosastolla vuonna 1981 ja kirjakauppamyynnin osastopäällikkönä vuosina 1981–1986.

 Weilin+Göösin toiminnan loputtua hän siirtyi kustannusjohtajaksi Otavaan vuonna 1988 ja kirjankustantajaksi vuonna 2008.

 Hän jätti Otavan kirjankustantajan viran maaliskuussa 2010.

Leena Majander-Reenpää on aloittanut Filin johtajana kuun alussa, eivätkä kaikki hyllyistä löytyvät käännökset ole vielä tuttuja.

Luottamusta laatuun ja suomalaisen kirjallisuuden vientiin sen sijaan on senkin edestä.

Luottamus nojaa viime vuoden lokakuuhun, jolloin Suomi oli teemamaa Frankfurtin kirjamessuilla. Frankfurtin messut ovat maailman suurimmat, ja Fili koordinoi tämän Suomen historian suurimman kulttuurivientitapahtuman. Panostus kannatti: Suomi näkyi messuilla laajemmin kuin yksikään aiempi teemamaa.

"Tässä uudessa tehtävässäni on äärimmäisen kiinnostavaa se, että tällainen iso satsaus on saatu tehtyä", Majander sanoo. "Nähtiin, että suomalainen kirjallisuus on luonteva osa maailman kirjallisuutta eikä mikään kaukainen Pohjolan kummajainen."

Fili työskentelee molempien kansallisten kielten ja kaikkien kirjallisuuden lajien kanssa.

Frankfurtin messusyksynä ilmestyi kaikkiaan 130 saksannosta aiempina vuosina ilmestyneiden 30–40 nimekkeen sijaan. Tämän eteen tehtiin töitä useamman vuoden ajan.

"On ymmärrettävä, että tämä on prosessi joka alkoi kauan ennen messuja ja joka jatkuu messujen jälkeen."

Huhtikuussa Fili osallistui Lontoon kirjamessuille, jotka ovat vuoden toiseksi tärkeimmät ammattilaisten messut. Majander oli tuolloin vielä töissä Bonnierilla, mutta Filin kollegat ovat kertoneet, että Lontoossa tuli huomattavasti enemmän yhteydenottoja kuin aiempina vuosina.

Suomalaisen kulttuurin kurottautuminen maailmalle ilahduttaa Majanderia.

"Niinhän ne sibeliukset ja gallenkallelatkin tekivät, ja sitä kutsutaan suomalaisen kulttuurin kultakaudeksi. Nyt on uusi aika, uusi kultakausi."

Näin positiivinen puhe on Suomessa harvinaista. Voisiko jotain hyvää tosiaan olla tulossa, ja vieläpä kulttuurille? Majander toivoo, että puolentoista vuoden päästä koittava Suomi 100 vuotta -juhlavuosi tarkoittaa kulttuurin esiinmarssia ja sen lisääntyvää ylläpitämistä.

"Eihän kulttuuri voi olla sellainen, jota pidetään koipussissa ja otetaan esille vain juhlavuosina."

Tämä tietenkin vaatii rahaa. Fili saa rahoituksensa opetus- ja kulttuuriministeriöltä, eri säätiöiltä sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran varoista.

Tarkoituksena on myös saada rahaa virtaamaan muualta maailmasta Suomeen.

Kirjallisuusviennin arvo on ollut tasaisessa kasvussa koko 2010-luvun ajan. Vuodesta 2011 vuoteen 2012 kasvu oli peräti 57 prosenttia, sitä seuraavana maltillisempi 13 prosenttia. Vuoden 2014 luvut eivät ole vielä tarkentuneet.

Majander kääntää ikkunoita auki ei vain Eurooppaan vaan koko maailmaan. Seuraavaksi katseet suuntautuvat Kiinaan, jonne Fili lähtee syksyllä yhdessä pohjoismaisten yhteistyökumppanien kanssa. Kiinan talouskasvu, auenneet kuluttajamarkkinat ja kasvava keskiluokka houkuttavat.

Kirjallisuuden osalta tärkein työväline ikkunoiden avautumiseen ovat ensi sijassa kiinnostavat teokset.

"Kirjassa pitää olla jotain omaperäistä, että ulkomainen kustantaja näkee sen kääntämisen vaivan", Majander sanoo. "Esimerkiksi Salla Simukan kirjat ovat menestyneet maailmalla siksi, että niissä on tutun tarinan lisäksi pohjoismaista naiskuvaa."

Kiinnostavan teoksen lisäksi pitää tietenkin löytää ammattitaitoinen kääntäjä. Kääntäjien ammattitaidon ja verkostoitumisen takia Fili järjestää kääntäjäseminaareja.

Tänään alkavaan kääntäjien mestariluokkaseminaariin on kutsuttu melkein 90 Kääntäjien mestariluokka -pilottihankkeessa mukana ollutta suomesta muille kielille sekä muista kielistä suomeksi kääntävää.

Kääntäjien ahdingosta aikataulujen ja palkkioiden puserruksessa on puhuttu paljon. Seminaarien kaltaisten tapahtumien tarjoama verkostoituminen ja vertaistuki ovat Majander mukaan tärkeitä asioita myös tässä.

"Paineet ovat samat kaikilla aloilla", Majander sanoo. "Nykymaailmassa myös käännöskirjallisuuden on säilytettävä ajankohtaisuutensa ja merkityksensä. Lukijat ovat kärsimättömiä, ja kustantajien on tietenkin vastattava tähän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat