Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärit haluaisivat kieltää julkisen tuen elokuvilta, joissa tupakoidaan

Lääkärien mukaan elokuvien tupakointi muokkaa nuorten ajatusmaailmaa

Kulttuuri
 

Lääkärien verkosto vaatii tupakointia sisältäville elokuville säänneltyä esitysaikaa televisiossa. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston esityksen mukaan tupakointielokuvia saisi esittää televisiossa aikaisintaan iltakymmenen jälkeen. Verkosto on tehnyt asiasta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle.

"Yhteiskunnalla on velvollisuus suojella lapsia ja nuoria niin, ettei heitä altisteta tällaiselle elämäntapamarkkinoinnille", toteaa Lääkärit tupakointia vastaan -verkoston puheenjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen.

Lisäksi verkoston mukaan elokuville, joissa tupakoidaan, ei ole myöskään perusteltua myöntää minkäänlaista julkista tukea. Verkostoon kuuluu nelisensataa lääkäriä.

Lääkäriverkoston mukaan elokuvissa ja kuvatallenteissa näytettävä tupakointi ja muu nikotiinin käyttö muokkaa lasten ja nuorten ajatusmaailmaa ja asenteita tehokkaasti myönteisiksi tupakointia kohtaan.

Verkosto korostaa, että lapset ja nuoret eivät ole kyllin kypsiä arvioimaan tupakointiin ja muiden nikotiinituotteiden kokeiluun ja käyttöön liittyviä vaaroja.

Erikoislääkäri Simosen mukaan elokuvissa on usein kohtauksia, joissa tupakointi on perustelematonta.

"Eilen juuri katsoin elokuvaa Kalle Päätalosta. Siinä vaimo tupakoi kuin korsteeni. En usko, että kukaan tupakoi siihen tapaan tuohon aikaan", Simonen arvioi Helsingin Sanomille.

Simosen mukaan nykyelokuvissa poltetaan tupakkaa enemmän kuin mitä väestö nykyään normaalisti tupakoi.

"Ja kyllähän me tiedämme aiemmalta ajalta, että jos katsot Suomi-Filmin elokuvia, niin siellä tupakoivat kaikki."

Simosen mukaan on selvää, että tupakoinnin näyttäminen elokuvissa on tavoitteellista. Tällä tarkoitetaan sitä, että tupakkaa myyvät yhtiöt kannustavat ihmisiä tupakoimaan.

"Tupakointia näytetään tilanteissa joihin se ei liity mitenkään", Simonen sanoo.

Simonen nostaa esiin vanhempana esimerkkinä myös Kummeli-elokuvan "ylitupakoinnin". Valviran edeltäjä Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus tutki aikoinaan Kummeli Kultakuume -elokuvan korostunutta tupakointia. Elokuva valmistui 1997.

Elokuvantekijöiden mukaan runsas tupakointi kuului elokuvan juoneen, kertoo Mervi Haran ja Satu Lipposen tapausta käsitellyt raportti vuodelta 2008. Tuotevalvontakeskus vaati elokuvan tuotantoyhtiötä ja tupakkayhtiötä pitämään mielessään tupakkalain hengen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat