Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Provinssirockin pääesiintyjän Musen maailmankatsomus: Maailmassa naruja vetelevät psykopaatit

Kulttuuri
 
Warner Brothers
Christopher Wolstenholme (vas.), Dominic Howard ja Matthew Bellamy soittavat yhä Musessa. Yhtye perustettiin Teignmouthissa, Devonissa 1994.
Christopher Wolstenholme (vas.), Dominic Howard ja Matthew Bellamy soittavat yhä Musessa. Yhtye perustettiin Teignmouthissa, Devonissa 1994. Kuva: Warner Brothers

Brittiyhtye Muse on parinkymmenen vuoden aikana tehnyt vaikuttavan uran mahtipontisella scifi-rockillaan. Jo kauan sitten se siirtyi kiertämään lähes yksinomaan stadioneita ja festivaaleja.

Suomessa Muse soitti edellisen kerran Helsingin Olympiastadionilla kaksi vuotta sitten, ja lava on suuri myös seuraavalla vierailulla. Kesäkuun lopussa yhtye on kiinnitetty Seinäjoen Provinssirockin pääesiintyjäksi ja ensisijaiseksi vetonaulaksi.

Musen nousu ykkössarjaan on tapahtunut vaivihkaa ja osin yllättäen. Kyseessä ei ole mikään tavallinen suosikkiyhtye.

Muse aloitti fuusioimalla progressiivista rockia ja klassista musiikkia, minkä jälkeen mukaan on tullut yhä voimakkaammin sävyjä myös popista, funkista ja discosta. Viime viikolla julkaistulla The Drones -levyllä Muse palaa takaisin trio-vetoiseen ja merkittävästi viime levyjä raskaampaan rockilmaisuun.

The Drones ei myöskään ole mikään tavallinen poplevy. Se on keulahahmo Matthew Bellamyn henkilökohtainen suurteos – konseptilevy, jossa kiteytyy hänen näkemyksensä maailmasta.

Bellamyn keskeinen visio nykyajasta on, että psykopaateista on jotenkin tullut aikamme ihailtuja hahmoja.

"Tutustuttuani evoluutiopsykologiaan – joka käsittelee ihmisyyttä laajemmassa perspektiivissä – tulin kiinnostuneeksi psykopaateista ja sosiopaateista ja siitä kuinka yleisiä he ovat yhteiskunnassamme", hän alkaa kertoa laajasta teemastaan.

"On aina ollut joukko ihmisiä, jotka eivät pysty tuntemaan myötätuntoa, mutta he pystyvät esiintymään kuin he kykenisivät siihen. Heitä on olemassa, koska tietyissä vaiheissa ihmiskunnan kehitystä on ollut hyödyllistä, että on ollut ihmisiä, jotka kykenevät esimerkiksi tappamaan tai lähettämään ihmisiä sotiin."

Ottaen huomioon kuinka suurella epäilyksellä Bellamy, 36, suhtautuu "valtamediaan", hän kertoo näkemyksistään ihailtavalla avoimuudella.

Bellamy nimittäin tunnetaan myös siitä, että hänen maailmankatsomuksensa on epäilyksien täyttämä. Hänen maailmassaan on sattumien sijaan salaliittoja ja pimennosta naruja veteleviä voimia.

Tämä juontaa ainakin osittain hänen lapsuutensa. Brittitoimittaja Mark Beaumont kirjoittaa Muse-historiikissaan, että Matthew'n sedän David Bellamyn väkivaltainen kuolema Belfastissa 1979 kylvi epäilyksen siemenen. IRA:n osallisuutta ampumiseen ei koskaan näytetty toteen, ja David Bellamyn epäiltiin kuuluneen brittiarmeijan SAS-erikoisjoukkoihin.

Nuori Matt esitti kysymyksiä, joihin kukaan ei osannut vastata. Paranoian ilmapiiriä kotona ei takuulla vähentänyt se, että hänen äitinsä Marilyn järjesti spiritualistisia istuntoja ja otti sessioissaan yhteyttä rajan takaa kuiskaileviin henkiin.

Toinen toistuva komponentti Bellamyn kappaleissa on sci-fi. Senkin juuret johtavat lapsuudenkotiin. Hänen isänsä George Bellamy soitti kitaraa The Tornadosin Telstarissa – tuossa tuottaja Joe Meekin satelliittiaikaa juhlistavassa jättihitissä, joka muistetaan muun muassa Margaret Thatcherin lempikappaleena.

Ehkäpä Thatcher, tai ainakin hänen kylmän markkinavetoinen arvomaailmansa, liittyy etäisesti myös The Dronesin maalaamaan kuvaan ajastamme.

Bellamyn näkemys on sinänsä hyvin dokumentoitu muuallakin kuin hänen kuumeisessa mielessään. Sen mukaan näitä psykopaatteja löytyy meidän ajassamme liike-elämän ja politiikan huipulta. Hänestä siihen on johtanut meidän loputon viehtymyksemme teknologiaan.

"Parikymppisenä uskoin, että maailma oli jakautunut meihin ja niihin toisiin. Että oli olemassa salaisia ryhmiä. Sittemmin olen alkanut tutkia maailmaa laajemmasta psykologisesta perspektiivistä – miksi on niin, että psykopaateilla on niin tiukka ote meidän elämistämme."

"Olen tullut siihen tulokseen, että teknologian kehitys on antanut meille harhaisen käsityksen tehokkuudesta ja tarkkuudesta. Se on 1900-luvun aikana iskostanut ihmisiin kuvitelman siitä, että tehokkuus, tarkkuus ja jossain määrin myös kylmyys ja tunteettomuus ovat hyviä asioita. Olemme alkaneet äänestää ja ihailla ihmisiä, joilla on tämä piirre ja menettäneet kosketuksen ja kunnioituksen inhimillisiä taitoja kohtaan", hän sanoo.

Hän ottaa esimerkin, naureskellen sen korniudelle: Richard Geren liikemieshahmo Pretty Woman -elokuvassa, joka valtaa ja pilkkoo yrityksiä. Nyt samanlaiset hahmot ovat liike-elämän ihailtua eliittiä, koska he ovat "kylmiä paskiaisia", kuten hän sanoo.

Mitä meidän sitten pitäisi tehdä päästäksemme tästä psykopatia-fetissistä?

"Ennen olisin sanonut, että tehdään iso ja mahtava vallankumous, mutta sellainen yleensä johtaa vain uuden diktaattorin tai hullun valtaan. John F. Kennedyn sanoma pitää tuoda takaisin. Hän oli ehkä viimeinen amerikkalainen poliitikko, joka ymmärsi mitä varten Amerikka oli rakennettu eli edistääkseen yksilön vapautta ajatella ja toimia itsenäisesti."

"Tällä albumilla yritän korostaa juuri sitä: jokaisen on nyt aika ottaa takaisin oma autonomiansa, oma ihmisyytensä ja kykynsä ajatella itse", hän julistaa.

Hän on miettinyt asian vielä pidemmälle. Hänen visiossaan uskonnollisten fanaatikkojen ja sotilasjohtajien on alettava kyseenalaistaa oppinsa.

"Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat aivopestyjä ja kontrolloituja. Jos he kykenisivät ajattelemaan itse, se romahduttaisi välittömästi koko järjestelmän. En usko, että siihen tarvitaan väkivaltaista vallankumousta, vain yksilöiden kyky ajatella vapaasti", hän tiivistää.

Suurieleisyydestään huolimatta nämä Bellamyn näkemykset ovat kaukana niistä salaliittofantasioista, jotka toimivat hänen polttoaineenaan aikaisemmin. Mikä näissä konspiraatioteorioissa Bellamyyn vetoaa ja miksi hän muuttanut näkemyksiään?

"En osaa listata syitä – minulla on kolme ja puolivuotias poika, joka osoittaa jo nyt vahvoja auktoriteettivastaisuuden merkkejä eli en tiedä kuinka paljon tässä on kyse geneettisyydestä."

"Luonnollisesti elämänkokemuksellakin on merkitystä. Muistan, että en koulussakaan täysin luottanut ihmisiin, jotka käyttivät valtaa. Osittain, koska en usko, että vallanpitäjät välittävät ihmisistä. Se on oikeastaan luonteenpiirre", hän miettii. 

 

Musen The Drones (Warner Bros.) julkaistiin 5. 6. Yhtye esiintyy Provinssirockissa 24. 6.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat