Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyung-sook Shin kirjoitti bestsellerin aikuisten lasten suhteista vanhempiinsa

Eteläkorealainen perhetarina on käännetty 20 kielelle, nyt myös suomeksi

Kulttuuri
 
Liisa Takala
Kyung-sook Shin on käynyt Suomessa myös turistina. "Ihastuin kauniisiin pilviin ja suuriin lokkeihin. Soulissa on vain harakoita ja variksia."
Kyung-sook Shin on käynyt Suomessa myös turistina. "Ihastuin kauniisiin pilviin ja suuriin lokkeihin. Soulissa on vain harakoita ja variksia." Kuva: Liisa Takala

Sopivasti äitienpäivän tienoilla ilmestyi suomeksi eteläkorealaisen Kyung-sook Shinin romaani Pidä huolta äidistä, jonka tarina kiertää aikuisten lasten ja vanhenevien vanhempien ympärillä.

Vaikka romaanin äiti on lukutaidoton maalaisnainen, joka säilöö pihavajan hyllyille kimchiä ja anjovistahnaa, aihe ja tematiikka on otettu avosylin vastaan ympäri maailmaa, ja kirja on julkaistu 36 maassa.

Shin (s. 1963) ei enää tätä kummastele.

"Kun olen kiertänyt puhumassa kirjasta, olen saanut huomata, että vanhan ja uuden yhteiskunnan törmäykset ovat yleismaailmallisia, samoin äitien ja tytärten tai vanhenevien aviopuolisojen suhteet", hän kertoo Suomen-vierailullaan.

Kaikki kirjassa lähtee liikkeelle siitä, että vanha nainen katoaa Soulin kiireisellä metroasemalla, matkalla syntymäpäiväjuhliin. Puoliso käveli liian kovaa, ja vaimo jäi junasta. Aikuisista lapsistakaan kukaan ei ehtinyt vanhempia vastaan.

Tätä seuraa näkökulmia vaihtava kertomus siitä, miten naisen katoaminen vaikuttaa läheisiin. Se taas vie pohtimaan, miten naiseen on elämänsä aikana suhtauduttu.

Yleensä häntä on pidetty itsestäänselvyytenä, pitkään myös näkymättömänä. On kuin äiti olisi lakannut olemasta jo kauan ennen katoamistaan.

"Usein käy niin, että vasta muutos lähiympäristössä saa meidät kiinnittämään siihen huomiota", Shin sanoo.

Hänelle kirja on vahvasti omakohtainen. Kadonneessa on hänen äitinsä monia piirteitä unelmia, askareita ja sinisiä muovisandaaleita myöten.

"Tavallani olen kirjoittanut kirjaa mielessäni siitä asti kun muutin tyttönä maalta pääkaupunkiin. Muistan, miten istuin äidin kanssa junassa ja panin merkille, miten väsyneeltä hän näytti. Päätin kirjoittaa joskus hänestä kirjan."

Sen aika tuli kuitenkin vasta 2008, kun Shinillä oli takanaan jo pitkä kirjailijaura – ja sitä ennen tehdastyötä, iltakoulu ja opinnot taideyliopistossa.

"Luin pienenä kaiken, mitä veljeni kantoivat kotiin, päärynöiden kääreinä käytetyistä sanomalehdistä Moby Dickiin ja Nietzcheen. Äiti kannusti minua, sulki huomaavaisesti huoneen oven, kun näki minun olevan siellä lukemassa."

Romaani on luettavissa kunnianosoituksena tälle naiselle.

"Kun kirjoitin, aloin soitella äidille ja kysellä hänen elämästään ja nuoruudenhaaveistaan. Vasta nyt selvisi, että hän olisi halunnut tyttönä ruveta tutkimusmatkailijaksi. Sen sijaan hän synnytti kuusi lasta eikä käynyt ikinä ulkomailla."

Tunteikkuuden vastapainoksi Shin kirjoittaa realistisesti yhteiskunnasta, jossa on yhdessä sukupolvessa muutettu maalattiaisista kylätaloista suurkaupunkeihin. Riuhtaisun seurauksena tuhannet korealaisvanhemmat perinteineen ovat katoamassa moderneilta lapsiltaan.

Shin päättää romaaninsa sadunomaisesti: kadonnut äiti käy lintuna lastensa ikkunoiden takana huolehtimassa, miten nämä selviävät. Kokonaan ikivanhat tavat ja uskomukset eivät siis ole kadonneet.

"Koreassa samanismi ja buddhalaisuus kietoutuvat yhä kaikkeen elämään. Syvätasolla tunnemme, että todellisuudessa on paljon sellaista, mitä emme näe", Shin pohtii.

"Minulta on kysytty, kuoleeko äiti kirjassa, mutta jätän päättelyn lukijalle. Se, miten hän itse tuntee äitiään kohtaan, ratkaisee, miten tämän käy." 

 

Kyung-sook Shin: Pidä huolta äidistä (Ommarul putakhae). Suom. Taru Salminen. Into. 209 s.
Kirjailija esiintyy tiistaina 9. 6. klo 15.30 Helsingissä, Gaudeamus Kirja & Kahvissa (Vuorikatu 7), ja 10. 6. klo 16.30 Turussa, Pienessä kirjapuodissa (Yliopistokatu 28).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat