Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hip hop sulautuu nyrkkeilyyn

Ranskalaiskoreografin menestysteos avaa Kuopio tanssii ja soi -festivaalin

Kulttuuri
 
Michel Cavalca
Debussy-kvartetin muusikot ovat osana koreografiaa Mourad Merzoukin Boxe Boxe -teoksessa.
Debussy-kvartetin muusikot ovat osana koreografiaa Mourad Merzoukin Boxe Boxe -teoksessa. Kuva: Michel Cavalca

119 kaupunkia, yli 125 000 katsojaa. Ranskalaiskoreografi Mourad Merzoukin kiertueteos Boxe Boxe on ollut menestys.

Tänään teos nähdään Kuopio tanssii ja soi -festivaalilla Merzoukin luotsaaman Compagnie Käfigin ensimmäisellä Suomen-vierailulla.

Kuka?

Mourad Merzouki

 Syntynyt 1973 Lyonissa.

 Harrastanut taistelulajeja seitsenvuotiaasta ja hip hop -tanssia 15-vuotiaasta.

 Yhdistänyt yli 18 vuoden ajan katutanssia muihin lajeihin ja tyyleihin.

 Perusti vuonna 1996 Compagnie Käfigin, jolla on vuosittain 150 esitystä eri puolilla maailmaa.

 Työskennellyt Centre Chorégraphique National de Créteil et du Val-de-Marnen johtajana Pariisin metropolialueella vuodesta 2009.

Hip hop -tanssijasta palkituksi nykytanssikoreografiksi edennyt 41-vuotias Merzouki on yhdistänyt katutanssikulttuuria jouhevasti niin sirkukseen ja nykyteknologiaan kuin monenmoisiin koreografisiin tyyleihin yli 18 vuoden ajan.

Vuonna 2010 valmistuneessa Boxe Boxessa koreografi halusi testata, mitä uutta syntyisi yhdistämällä hip hopiin lapsuuden nyrkkeilyharrastus. Mukaan solahti myös klassinen musiikki.

"Tutustuessani Debussy-kvartetin soittajiin huomasin heti, että he ovat loputtoman uteliaita ja nauttivat itsensä haastamisesta samaan tapaan kuin minäkin. Tajusin, että klassinen musiikki voisi nostaa hyvällä tavalla esiin sekä tanssin että nyrkkeilyn runollisuuden", sanoo Merzouki.

"Näiden lajien harjoittamisessa on samanlaista synergiaa. Kun sen sai näkyviin, kaikkosivat kliseet, joihin lajit yleensä lokeroidaan – kuten vaikkapa nyrkkeilyn väkivaltaisuus ja klassisen musiikin lempeys."

"Halusin näyttää yleisölle, että täysin vastakkaiset maailmat voi tuoda yhteen."

Halusi Merzouki saada katsojat yllättymäänkin, ja ehkä sitä myötä näkemään toisin.

Seitsenvuotiaasta nyrkkeilyä ja sirkusta harrastanut Merzouki näkee nyrkkeilyssä ja tanssissa paljon yhteistä: kova kehollinen työ ja siihen liittyvä kipu, taistelu, yleisön kiinnostuksen voittaminen, taianomaiset hetket näyttämöllä ja kehässä.

Itse asiassa koreografi pitää nyrkkeilyäkin yhtenä tanssin muotona, jonka liikekieli on varsin kaunista.

"Niin nyrkkeily kuin hip hop kanavoivat sitä energiaa, joka meidän sisältämme löytyy. Nämä lajit myös parantavat itsekontrollia, koska niitä harjoittamalla oppii ymmärtämään ke-hoaan paremmin."

Vaikeinta teosprosessissa oli saada tanssijat omaksumaan juuri oikeanlainen liikekieli nyrkkeilystä pontimensa saaneeseen koreografiaan. Alkuun apuna käytettiin ranskalaista ammattinyrkkeilijää.

Debussy-kvartetin neljä muusikkoa olivat valmiita mihin tahansa kokeiluihin ja dialogiin kahdeksan tanssijan kanssa näyttämöllä. He oppivat väistelemään sujuvasti tanssijoiden nyrkiniskuja Ravelin ja Goreckin rytmejä tulkitessaan.

Merzouki sanoo, että klassisen jousikvartetin läsnäolo pakotti hänet työskentelemään uudella tavalla. Esityksen meno ja tunnelma alkoivat väistämättä kasvaa yllättäviin suuntiin niin koreografisesti kuin musiikillisesti.

Nyrkkeilyn jälkeen Mourad Merzouki on ehtinyt yhdistää hip hopia muun muassa digitaiteeseen.

Johtajanakin tanssikeskus Centre Choreìgraphique National de Creìteil et du Val-de-Marnessa työskentelevän taiteilijan kestohaaveena on uudistaa ja venyttää kaiken aikaa hip hopin rajoja. Lajin vahvoista juurista hän pitää kuitenkin sinnikkäästi kiinni.

"Mitä pidemmälle olen kulkenut tietäni koreografina, sitä selvemmäksi on käynyt, että taiteilijana on näytettävä rohkeutensa. Mennyttä ei pidä unohtaa, mutta riskinotto, hypyt tuntemattomaan ja taistelu itsensä kanssa pitävät tiellä." 

 

Boxe Boxe Kuopion musiikkikeskuksessa 10.–11. 6. klo 18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat