Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple ja muut suuret haluavat osingolle – musiikintekijät jäävät nuolemaan näppejään

Kulttuuri
 

Uutista oli osattu odottaa pitkään, ja sen keskeinen sisältö oli jo etukäteen tiedossa. Siitä huolimatta kyseessä oli iso ilmoitus, ja maailmalla kertynyt huomio sen mukaista.

Koska kyseessä on Apple, yksi maailman suurimmista teknologiajäteistä.

Myöhään maanantai-iltana yhtiö esitteli Apple Music -suoratoistopalvelun, joka tulee kesän aikana kuluttajien ulottuville. Pääpiirteissään siinä ei ole mitään uutta: Apple Musicin kautta ihmiset voivat kuunnella musiikkia samaan tapaan kuin nyt Spotifysta tai kymmenistä pienemmistä palveluista. Uudet ominaisuudet ovat lähinnä pintakiiltoa: artistit voivat palvelun kautta lähettää faneilleen niin kuvia, sanoituksia kuin videoita.

Koska kyseessä on Apple, uuden palvelun lanseeraus voi osoittautua mullistukseksi.

Isot pelurit ovat nyt ilmoittautuneet kilpailuun musiikin kuluttajista. Meno on kuin moukarihäkissä. Onnistuuko sisukas ruotsalainen Spotify säilyttämään ykkösasemansa vai yltävätkö YouTuben Music Key, Apple Music tai Jay Z:n tähdittämä Tidal vielä pidemmälle?

Ainakaan Applen haaste ei ole vähäinen, sillä sovellus tulee jatkossa automaattisesti kaikkiin yhtiön laitteisiin.

Kilpa on samaan tapaan mielenkiintoista kuin tulosurheilu, mutta kuluttajan kannalta lopputulemalla on vähän merkitystä. Kaikilla on tarjota, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta, samankaltainen ja valtava musiikkikirjasto.

Paljon enemmän on pelissä musiikintekijöillä.

Suuryhtiöt ovat kiinnostuneita musiikin jakelusta, koska ne haluavat osingolle rahavirroista. Sen sijaan alkutuotteen tekijöiden – muusikoiden ja lauluntekijöiden – korvauksiin ei ole toistaiseksi kukaan tarjonnut muita kestävämpää ratkaisua. Esimerkiksi Spotifyn tilitykset ovat osoittaneet, että vain kaikkein suurimmilla hiteillä voi tehdä tiliä. Muut saavat lähinnä taskurahoja.

Nyt kun suoratoistopelurit alkavat olla selvillä, pitäisi keskustelu tekijöiden oikeuksista avata uudestaan.

Kuka tuo markkinoille "eettisimmän" musiikkipalvelun, joka huomioi parhaiten tekijät? Kun palvelut ovat pohjimmiltaan samankaltaisia, tämä voi olla keino erottautua edukseen.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat