Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Whit Stillman tekee paluuta amerikkalaisen indie-elokuvan huipulle – "Elokuvani apteekkarilla on suomalainen esikuva"

Kulttuuri
 
Gareth Cattermole Getty Images
Ohjaaja Whit Stillman vierailee Sodankylän elokuvajuhlilla.
Ohjaaja Whit Stillman vierailee Sodankylän elokuvajuhlilla. Kuva: Gareth Cattermole Getty Images

"Jätkän täytyy olla kuollut tai laiska."

Internetin keskustelupalstoilla mietittiin hölmistyneinä vuonna 2006, mihin ihmeeseen amerikkalainen elokuvantekijä ja Oscar-ehdokas Whit Stillman oli oikein kadonnut.

Stillmanin esikoiselokuva on Metropolitan vuodelta 1990.
Stillmanin esikoiselokuva on Metropolitan vuodelta 1990.

Stillmanin esikoiselokuva, amerikkalaisopiskelijoiden poroporvarillisia illanistujaisia lempeän ironisesti kuvannut Metropolitan (1990) räjäytti pankin ilmestyessään. Se valittiin kovassa nosteessa oleville Sundancen elokuvajuhlille ja Stillmanista tuli hetkessä amerikkalaisen indie-elokuvan uusi tähti ja Woody Allenin rintaperillinen.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Stillman kiteytti juppi- ja diskokulttuurin viime hetket nostalgisella Last Days of Discolla (1998).

Sitten hän katosi.

"En tajunnut, miten pahalta tilanteeni näytti ennen kuin se oli ohi", Sodankylän elokuvajuhlille torstaina saapuva Stillman kertoo Skypen välityksellä Pariisista ja huokaa.

"Last Days of Discon menestyksen jälkeen tein virheen. Kuuntelin agenttia, joka neuvoi minua tekemään asioita enemmän 'elokuvateollisuuden malliin'. Projektini jäivät jumiin tuottajien ja elokuvayhtiöiden välille ja tuloksena oli 12 vuotta ilman uutta elokuvaa."

Kuiva kausi katkesi tämän hetken kuumimman indie-kasvon Greta Gerwigin tähdittämään Damsels in Distressiin (2011), sisäoppilaitokseen sijoittuvaan tanssielokuvaan, joka näytetään myös Sodankylässä osana ohjaajan retrospektiivia. Stillmanilta on ilmestynyt yhteensä neljä elokuvaa 25 vuoden aikana.

MV PHOTOS
Vuonna 2011 valmistuneessa Damsels in Distressissä esiintyy Greta Gerwig.
Vuonna 2011 valmistuneessa Damsels in Distressissä esiintyy Greta Gerwig.

"Niin, onhan se hyvin helppoa näyttää kaikki elokuvat, jotka olen tehnyt", hän hymähtää itseironisesti.

Stillmanin on helppo vitsailla, sillä nyt hänellä on monta rautaa tulessa.

Verkkoyhtiö Amazon julkaisi elokuussa 2014 pilottijakson Stillmanin ohjaamasta kahdeksanosaisesta ihmissuhdesarjasta The Cosmopolitans. Stillman kertoo aikovansa jatkaa sarjan tekoa, kunhan saa ensin ulos seuraavan elokuvansa, Irlannissa kuvatun pukudraaman nimeltä Love and Friendship.

Se perustuu Jane Austenin keskeneräiseksi jääneeseen romaaniin Lady Susan, jonka kirjailija hahmotteli parikymppisenä. Kirjan päähenkilö on epäsovinnainen jopa austenilaisella mittapuulla.

"Susan on hyvin epämoraalinen, uhkarohkea ja skandaalinkäryinen nainen. Luulen, että Jane Austen ei koskaan kirjoittanut tarinaa valmiiksi, koska hän alkoi myöhemmin moralisoida hahmoa", Stillman sanoo.

Sattumoisin Stillman on ollut leikkaamassa elokuvaa juuri ennen haastattelua. Hän kehuu vuolaasti hyvää fiilistä niin kuvauksissa kuin leikkaushuoneessa, eikä ihme: päähenkilö Susania ja tämän uskottua Aliciaa esittävät Last Days of Discosta tutut Kate Beckinsale ja Chloë Sevigny. Leikkaaja ja säveltäjäkin ovat samoja.

Kuka?

Whit Stillman

 Whit Stillman syntyi Washingtonissa 1952 varakkaaseen, demokraattipuoluetta lähellä olevaan perheeseen. Hän opiskeli Harvardin yliopistossa historiaa ja työskenteli jonkin aikaa journalistina ja sittemmin Espanjassa elokuvien myyntiagenttina.

 1990-luvulla Stillman ryhtyi itse ohjaamaan ja käsikirjoittamaan elokuvia. Hänen tunnetuin elokuvateoksensa on tapakomedioista koostuva trilogia Metropolitan (1990), Barcelona (1994) ja The Last Days of Disco (1998).

 Stillman työskentelee harvakseltaan. 2011 häneltä tuli elokuva Damsels in Distress ja parhaillaan hänellä on leikkausvaiheessa elokuva nimeltä Love and Friendship.

"Koska elokuva sijoittuu aiempaan aikakauteen kuin edelliset Austen-filmatisoinnit, meillä on ollut vapauksia tehdä eri asioita kuin muut ovat tehneet", Stillman sanoo.

Samalla yksi ympyrä sulkeutuu: Stillmanin käsikirjoituksien keskiössä olevaa eliitin ihmissuhdevatvomista on usein verrattu Austenin yläluokkaisten naimakauppojen henkiseen horisonttiin.

Whit Stillmanilla on erityinen suhde Suomeen ja Helsinkiin. Poliitikkoperheestä tuleva Whitman luki Harvardissa historiaa ja journalismia ja teki valmistuttuaan muun muassa toimittajan töitä.

Elokuussa 1983 hän saapui Helsinkiin toimittajaryhmässä, joka oli matkalla silloiseen Leningradiin. Stillman vietti täällä kolme päivää.

"Minulla oli ihastuttava viikonloppu, johon liittyi unohtumaton elokuvakokemus", Stillman kertoo.

Samana viikonloppuna sai nimittäin Suomen ensi-iltansa tanssielokuva Flashdance. Stillman näki sen lauantainäytöksessä Maximissa Kluuvikadulla.

"Elokuvateatteri oli paljon hienompi kuin mihin olin tottunut Yhdysvalloissa", arkkitehtuuria rakastava elokuvantekijä muistelee.

Tausta

Viisi elokuvavinkkiä Sodankylään

1. Yksi vuoden parhaista

Taxi on iranilaisen Jafar Panahin kielletyistä kolmas, ja ehdottomasti paras. Taxissa Panahi näyttelee taksikuskia, jonka matkustajat tuovat autoon omat tarinansa.

2. Rohkea yritys

Musikaali on harvinainen lajityyppi suomalaisessa elokuvassa. Nyt on luvassa uusi yritys, kun Oskari Sipolan ohjaama musiikkielokuva Ollaan vapaita on valmis.

3. Piilomerkitysten mestari

Brittiohjaaja Mike Leigh on taitava ihmisten kuvaaja ja piilomerkitysten mestari. Tänä vuonna hän on myös Sodankylän festivaalin päävieras, jolta esitetään useita elokuvia.

4. Simppeli yllätysvoittaja

Elokuva voi tuskin yksinkertaisempi olla kuin Sanna Liljanderin lyhytelokuva Onni. Se kertoo äidistä, joka on ruokkimassa lapsiaan.

5. Huikea avauskohtaus

Sodankylässä esitellään puolalainen ohjaaja, Małgorzata Szumowska, jonka uutuuselokuva Body kertoo surusta kehojen, ylensyömisen ja anoreksian kautta.

Flashdancessa pääosaa näytellyt ja Stillmaniin vaikutuksen tehnyt Jennifer Beals nähtiinkin myöhemmin pienessä sivuosassa Last Days of Discossa.

Helsingin viikonloppuun ajoittui myös ikävämpi episodi, josta kuitenkin seurasi jotain hyvääkin.

"Sain lentokoneessa vatsataudin ja tulin hyvin kipeäksi saavuttuamme Helsinkiin. Menin apteekkiin hakemaan lääkkeitä ja apteekissa työskennellyt mies kysyi, mitkä oireeni olivat", Stillman kertoo.

"Kerroin hänelle oireistani, jotka olivat todella karmaisevia ja sotkuisia, ja hän vastasi minulle:

"Olen hyvin pahoillani". Se oli niin suloisesti sanottu, kun ajattelee, mitä hän oli juuri joutunut kuuntelemaan!"

Stillman päätyi käyttämään dialogia hyväkseen seuraavassa elokuvassaan.

Niinpä Last Days of Discossa on kohtaus, jossa Sevignyn esittämä päähenkilö menee apteekkiin hakemaan lääkettä sukupuolitautiin ja apteekkari pahoittelee tilannetta hänelle lakonisesti. Ja tismalleen samoin sanoin kuin suomalainen esikuvansa.

MV PHOTOS
Elokuvassa Last Days of Disco näyttelevät Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale ja Chloë Sevigny.
Elokuvassa Last Days of Disco näyttelevät Robert Sean Leonard, Kate Beckinsale ja Chloë Sevigny.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat