Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kirjastojen määrä on puolittunut 35 vuodessa

Syitä vähenemiseen ovat kuntaliitokset ja terveydenhoidon kehittyminen

Kulttuuri
 

Kirjastojen määrä Suomessa on vähentynyt rajusti kolmen viime vuosikymmenen aikana, kertoo Tilastokeskuksen vasta julkaisema katsaus.

Kun Suomessa oli vuonna 1980 vielä 1 600 kirjastoa, viime vuonna eli 2014 määrä oli vähentynyt alle puoleen eli 790 kirjastoon. Vuonna 1960 yleisiä kirjastoja oli Suomessa runsaat neljätuhatta.

Vähenemisen tärkein syy ovat kuntaliitokset, jolloin kirjastojakin on yhdistetty suuremmiksi yksiköiksi. Myös laitoskirjastojen määrä on pienentynyt kuudesosaan siitä, mitä se oli 1980-luvulla.

"Se taas johtuu ainakin osaksi terveydenhoidon kehittymisestä", sanoo Suomen Kirjastoseuran toimistopäällikkö Kristiina Kontiainen. "Ihmiset eivät enää viivy sairaaloissa niin pitkään, että erityiset kirjastot olisivat tarpeen samalla lailla kuin ennen."

Suomen tiheä kirjastoverkko alkoi harveta jo 1990-luvulla laman aikana.

Moniin maalaiskuntiin jäi vain pääkirjasto, ja muu toiminta hoidettiin kirjastoautoilla, jotka yleistyivät 1970–80-luvulla.

Lähikirjastojen vähentyminen uhkaa Kontiaisen mukaan edelleenkin.

"Kuntien valtionavustuslaissa oli aiemmin korvamerkittyä rahaa kirjastojen peruskorjaukseen, mutta se muuttui tämän vuoden alussa. Suomessa on niin paljon homekouluja, että pelkään niiden vievän tuet."

Vaikka kirjastojen määrä on vähentynyt, niiden kokoelmat ovat toisaalta kasvaneet 2000-luvulle saakka. Suurimmillaan ne olivat 2004.

Samalla sähköisten aineistojen, musiikki- ja kuvatallenteiden ja erilaisten apuvälineiden osuus on kasvanut yli yhteentoista prosenttiin kirjastojen aineistosta.

Tästä huolimatta lainaaminen on laskussa ja kirjastokäynnit vähenemässä.

Vaikka kirjalainoja välitettiin viime vuonna liki 70 miljoonaa, määrä on yli 17 prosenttia pienempi kuin lainausten huippuvuonna 1994.

Myös musiikin ja muun aineiston lainaaminen on vähentynyt. Syynä pidetään internetin musiikinkuuntelumahdollisuuksien yleistymistä.

Lainausten väheneminen on Kristiina Kontiaisen mukaan "merkki jostain", mutta kovin huolissaan hän ei vielä ole. "Suomi on kansainvälisesti ylivoimainen kirjastomaa, mitä tulee käynteihin ja lainauksiin, joten tasoa on varaa vaikka laskeakin vähän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat