Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supersankarista tuli ihminen

Kulttuuri
 
Jutta Sarhimaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kuvatoimittaja.

Alussa ei tahdo löytyä sanoja.

"Ehkä ymmärrätte, miten laajakantoisesta toiminnasta ja sivistyksestä oli kysymys", eläkkeellä oleva elokuvatutkija Sakari Toiviainen sanoo ja levittelee käsiään.

On Sodankylän elokuvajuhlien avajaispäivä keskiviikko ja nuoret ja vanhat festivaalikävijät ovat kokoontuneet perinteikkääseen elokuvateatteri Lapinsuuhun muistelemaan viime syksynä kuollutta Peter von Baghia (1943–2014) eli tuttavallisesti Petteriä.

Me täydessä salissa istuvat ulotamme kaiken sympatiamme Toiviaiseen. Miten ilmaista ajatuksensa henkilöstä, joka sai aikaan niin paljon ja merkitsi niin paljon ystävänä, työtoverina, festivaalijohtajana ja suomalaisen elokuvan ja kulttuurin edistäjänä?

Onneksi on Aki Kaurismäki, joka varastaa mikin ennen kuin elokuvantekijä Jouko Aaltonen ehtii ääneen, ja keventää tunnelmaa antamalla ilmaisen vinkin opetushallitukselle: Pistäisivät dokkarisarja Sinisen laulun pyörimään kouluissa ja menisivät tupakalle niin homma on hoidettu!

Yleisö räjähtää nauruun.

Von Baghia pidettiin suuressa arvossa jo hänen elinaikanaan, mutta vasta nyt kun hän on poissa, on mahdollista puhua vapautuneesti. Vasta nyt saamme muodostaa rauhassa kokonaisen, särmikkään kuvan miehestä, joka oli paitsi Vigon ja Hawksin, myös possumunkkien ja bebe-leivosten ystävä. Suomalaisen elokuvan supersankari, kyllä, mutta ei missään nimessä mikään kiiltokuvamainen Teräsmies.

Petteri nimittäin oli: hikipinko, itsepäinen. Ei noudattanut työaikoja, ei kuunnellut neuvoja, versioi ovelasti ajatuksiaan monissa eri teoksissa. Miten muuten kukaan kuolevainen ehtisi kirjoittaa 40 kirjaa ja tehdä yli sata elokuvaa, tv-sarjan jaksoa ja radiokuunnelmaa? Petteri oli myös: maaninen alleviivaaja ("Kiva saada kirja Petterin jälkeen") ja trippaileva assosioija ("Välillä Petterin Filmihullu-pääkirjoitukset olivat sellaista tajunnanvirtaa, ettei Petteri itsekään ymmärtänyt niitä jälkikäteen").

Lapinsuussa syntyy myös yhteisymmärrys siitä, että Petteri oli oman aikansa lapsi: 1950- ja 60-luvuilla Oulunkin elokuvateattereissa näytettiin Ranskan uutta aaltoa. Tämä yhdistettynä ankeaan lapsuuteen ja valinta oli selvä.

Kuuluisa digivastaisuuskin saa inhimillisiä piirteitä: Petteri hengitti ja uneksi koko elämänsä elokuvaa filminä, täynnä rosoja ja kulumia. Se kokemus erotti hänet omasta sukupolvestani.

Voidaanko hänen aukkoaan täyttää? Vääjäämätöntä kysymystä seuraa hiljaisuus.

Lopussa ei löydy sanoja.

Jutta Sarhimaa jutta.sarhimaa@hs.fi
Kirjoittaja on Nytin toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat