Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoolaistaiteilija tekee taidetta liikkuvista ihmisistä

Julian Opien näyttely Taidehallissa esittelee taiteilijan, jonka mielestä taiteen eteen ei pidä joutua näkemään vaivaa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Julian Opie käyttää malleinaan muun muassa teostensa keräilijöitä ja naapureiden lapsia. Taidehallin veistosalissa ovat esillä muun muassa rintakuvat Delphine 1 (2013) ja Finn (2014).
Julian Opie käyttää malleinaan muun muassa teostensa keräilijöitä ja naapureiden lapsia. Taidehallin veistosalissa ovat esillä muun muassa rintakuvat Delphine 1 (2013) ja Finn (2014). Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Oheisessa kuvassa ei näy taiteilijaa, koska taiteilija ei suostu valokuviin. Yleensä valokuvaamisesta kieltäytyvät taiteilijat, jotka haluavat luoda taiteensa ympärille mysteerin, mutta Julian Opien pop-henkiset muotokuvat ja animaatiot ovat poikkeuksellisen ei-mystisiä.

Vaikka Opien kasvot tai nimi eivät välttämättä ole kaikille tuttuja, pop-kulttuurin ystäville hänen kädenjälkensä todennäköisesti on. Opie on tehnyt levynkanteen nappisilmäisiksi pelkistetyt muotokuvat Blur-yhtyeen jäsenistä. U2:lle hän teki keikkalavaa kehystävät animaatiot. Hän on tehnyt lähes viisimetrisen Bryan Adams -monumentin.

Kuka

Julian Opie

 Syntynyt Lontoossa vuonna 1958.

 Valmistunut maineikkaasta Goldsmiths Collegen taidekoulusta.

 Pidetään 1980-luvulla nousseen, niin sanotun New British Sculpture -ryhmän edustajana.

 Teoksia muun muassa Lontoon Tate Galleryn ja New Yorkin MoMan kokoelmissa.

Kaikki hänen muotokuviensa mallit eivät toki ole näin tunnistettavia.

"Tuo tyyppi tekee käsilaukkuja", Opie sanoo Taidehallissa ja osoittaa veistosalissa jököttävää valtavaa rintakuvaa nimeltä Reed (2013). Tuttaviensa ohella Opie käyttää malleinaan keräilijöitä, jotka haluavat itsensä ikuistettavan. Myös Reed on tilaustyö. Pieni googlailu paljastaa, että silmälasipäinen Reed on amerikkalainen muotisuunnittelija Reed Krakoff. Vieressä on hänen vaimonsa Delphine.

Opie kertoo pitävänsä keräilijöiden maalaamisesta. Se on eräänlainen linkki tosielämän ja taiteen välillä, Opie filosofoi. Mutta ennen kaikkea hän on käytännön mies: Kenet tahansa voi piirtää, hän sanoo, ja on kätevää, kun malleja ei tarvitse erikseen haalia kaduilta ja metrosta.

Valokuvakiellon vuoksi kerrottakoon ihan kiusallaankin, että Opie on kiharatukkainen ja keskipituinen, puhuu sivistyneesti ja pukeutuu kauluspaitoihin ja vakosamettihousuihin. Hän on ruskettunut, aivan kuin terassikausi olisi alkanut Lontoossa tai vaikka Etelä-Ranskassa aikaisemmin kuin meillä.

Taidettaan Opie tekee Lontoon trendikkäässä Shoreditchin kaupunginosassa sijaitsevalla studiollaan assistenttilauman avustamana, ja melkoista tahtia. Taidehallissa esillä olevat 50 teosta ovat kaikki syntyneet reilun kahden vuoden aikana.

Menekkiä on.

"Nämä myyvät hyvin", hän seisahtuu teosparin eteen, jossa ryhmä ääriviivoiksi pelkistettyjä ihmisiä kävelee kadulla.

"Mutta asiakkaat ovat kysyneet, voisiko tuon naisen poistaa."

Ei voi, Opie sanoo. Ylipainoinen nainen on hänen suosikkihahmojaan piirtää ja animoida, sillä hän on kiinnostunut liikkeen kuvaamisesta. Hänen mukaansa ylipainoiset ihmiset liikkuvat kiinnostavammalla tavalla kuin laihat.

Lihavat ja laihat Opie ikuistaa materiaaleihin, jotka ovat arjesta tuttuja ja joita yleensä käytetään asioiden myymiseen: mainosvalotauluihin, kyltteihin ja teippauksiin: "Vähän niin kuin katukylttejä tekevät ihmiset olisivat halunneet irrotella päivän ajan."

Opie haluaa, että taiteen ja arjen välillä on yhteys. Taide-elitismi ei häntä kiinnosta, vaan teosten pitää olla suoraviivaisia.

"Videotaide saa minut sekopäiseksi", hän sanoo. "Se vaatii katsojalta aivan liikaa aikaa."

Hänen animaatioidensa pituus mitataan sekunneissa.

Vaikka Opien taiteesta nauttiminen ei vaadi ajallista paneutumista tai akateemista loppututkintoa, hän tuntuu olevan tarkkana siitä, ettei hänen taidettaan pidetä banaalina. Hän keräilee eurooppalaista taidetta 1600- ja 1700-luvuilta, japanilaisia painokuvia ja egyptiläisiä veistoksia, ja näistä lähtökohdista kumpuavat myös monien hänen teostensa ideat ja periaatteet.

Opien kävelyanimaatiot ovat kuin liikkuvia versioita temppelien seiniltä ja kreikkalaisvaaseista. Egyptin myöhäiskaudelta peräisin oleva hauta-arkun naamio inspiroi puolestaan muotisuunnittelijan rintakuvaa ja salin seinille nostettuja reliefejä. Antiikin Kreikan ja Rooman patsaat eivät olleet alun perin häikäisevän valkoisia, hän muistuttaa. Siksi myös hänen patsaansa ovat maalattuja, joskin pop-henkisellä, kolmiulotteisuutta korostavalla tavalla.

"Niissä kolmiulotteisuus teeskentelee olevansa litteää ja toisin päin", Opie kuvailee.

Esillä olevat mosaiikkimuotokuvat puolestaan näyttävät vanhoilta, mutta yhtä hyvin ne voisivat olla pikseleitä, Opie sanoo.

Tekniikka tuntuukin kiinnostavan Opieta enemmän kuin teosten aiheet, jotka toistuvat kautta näyttelyn. Taiteilija vaikuttaa poikamaisen innostuneelta, kun hän briiffaa Taidehallin henkilökuntaa lcd-, led- ja oled-näytöistä, 4k-reoluutiosta, 3d-tulostamisesta ja cnc-leikkureista.

Tekniikan kehittyminen on johtanut teoksiin, jotka ovat kuin suoraan Harry Potterista, jossa maalaukset heräävät eloon: Opien teini-ikäinen tytär pyörittelee silmiään ja saksalainen keräilijätär puhkeaa hymyyn.

Taiteilija itse vähättelee kiinnostustaan tekniikkaan. "Yritän aina valita tekniikan, joka korostaa aihetta ja toisin päin", hän sanoo.

Ihmiset ovat kuitenkin kullanneet esineitä ja teoksia antiikin ajoista asti tehdäkseen niistä kiinnostavampia. Opielle uudet tekniikat toimivat samoin. Led-näyttöjä hän pitää "maagisen jännittävinä".

Ja se on hänelle tärkeää.

"Taiteessa pitää olla vähän viihdettä", hän sanoo.

Hän sanoo haluavansa vähän kiusata taideväkeä, jotka arvostavat syvyyttä, vaikeaselkoisuutta ja esseemittaisia näyttelytekstejä.

Näyttelyssään käyville hänellä onkin yksi toive: olla lukematta näyttelytekstejä tai muita selostuksia.

Myös äänioppaat ovat pannassa.

"Jos näyttelyvieraalla on päässään kuulokkeet, toivon, että sieltä kuuluu Led Zeppeliniä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat