Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin rockista tuli paino­kelpoista – lue 12 historiallista artikkelia vuosilta 1960–1981

Kulttuuri
 
Populaarimusiikista kirjoittaminen on vaatinut totuttelua.
Populaarimusiikista kirjoittaminen on vaatinut totuttelua.

Jouluaattona 1965 monella Helsingin Sanomien lukijalla on saattanut tarttua puuromanteli kurkkuun ja läikkyä aamukahvit pöydälle. Lehden sivuilla oli päässyt ääneen Kari Rydman, joka yli puolen sivun artikkelissaan pohti muun muassa Bob Dylanin ja The Beatlesin merkitystä.

"The Beatles on osoittanut erityistä luovaa lahjakkuutta ja musiikillista taitoa, joka on saavuttanut vastahakoista tunnusta jopa rock'n'rollin ja rautalangan piintyneiden vastustajien taholla", Rydman kirjoitti.

Se oli poikkeuksellista.

Populaarimusiikin vyöryyn oli siihen saakka suhtauduttu, kuten Rydman kirjoittaa, vastahakoisesti, mutta enää aihetta ei voinut sivuuttaa Suomen suurimman päivälehden sivuilla. Läpimurtoaan seuranneen vuoden aikana The Beatlesista oli tullut aikansa suurimpia ilmiöitä.

"Meidän esteettiset käsityksemme ovat kokemassa perusteellista murrosta", Rydman summasi artikkelissaan, jossa hän rinnasti niin popmusiikin, jazzin, klassisen kuin kansanmusiikin.

"Näyttää siltä, että musiikin alalla tämä ilmenee esimerkiksi kevyen musiikin uutena arvioimisena, lisääntyneenä salonkikelpoisuutena."

Rydman oli sanoissaan kaukonäköinen, mutta ennustuksen toteutumiseen meni odotettua kauemmin.

Tästä muistuttaa helsinkiläisen Mikko Mattlarin väitöskirja Ei mitä hyvänsä rillutusta – Populaarimusiikin tie legitiimiksi kulttuuriksi Helsingin Sanomissa 1950–1982. Mattlarin väitöstilaisuus oli keskiviikkona Jyväskylän yliopistossa.

Tutkimus keskittyy Helsingin Sanomiin, mutta samalla se heijastelee kehitystä myös muissa suomalaislehdissä.

"Sillä on ollut merkitystä, miten Hesari on suhtautunut eri musiikkityyleihin tai artisteihin", Mattlar näkee. "Hesarin esimerkki on tasoittanut tietä populaarimusiikista kirjoittaville pienemmissä lehdissä."

Kuten väitöskirjan aikajanasta voi päätellä, kevyen musiikin hyväksyminen kulttuuriksi vei vuosikymmeniä. Karkeasti ottaen jazz ui palstoille 1950-luvun alussa ja iskelmä saman vuosikymmenen lopussa. Rockista alettiin kirjoittaa enemmän 60-luvun mittaan.

Uudet tulokkaat joutuivat pitkään etsimään paikkaansa aivan muualta kuin kulttuurisivuilla. Usein artikkelit oli rajattu omiin saarekkeisiinsa esimerkiksi lehden ajankohtais- tai sunnuntai-sivuilla.

"Se on varmasti ollut eniten kiinni esimiesportaan suhtautumisesta. Joko populaarimusiikkia on avoimesti väheksytty tai sitten sille ei ole annettu painoarvoa", Mattlar näkee. "Sitä ei ole nähty niin tärkeänä, että säännölliselle käsittelylle olisi tarvetta."

"Kyse voi olla myös siitä, minkälaisena esimiehet näkivät kulttuuriosaston ja sen sisällön. Kyllähän esimerkiksi kulttuuritoimituksen ensimmäinen esimies Marja Niiniluoto suhtautui varsin positiivisesti joihinkin populaarimusiikin alueisiin, mutta siitä huolimatta näkyvyys ei ollut kovin korkealla."

Jazz pääsi osaksi kulttuuritarjontaa jo varhaisessa vaiheessa, mutta popmusiikin tie oli vaiheikkaampi. The Beatlesin läpimurron jälkeen seuraava etappi saavutettiin 70-luvun alussa, kun suomeksi tehty rock ja paikallinen rockkulttuuri alkoivat nousta esiin.

Ensimmäinen Ruisrock järjestettiin kesällä 1970, ja Julius Heikkilä raportoi festivaaleilta laajalti sanonnaksi muotoutuneen "rockin rajaton riemu" -otsikon alla. Käänteentekevä oli myös Helena Yläsen tekemä lähes koko sivun mittainen henkilöhaastattelu Dave Lindholmista kesällä 1974. Myös aikansa suurin suomalaisyhtye Hurriganes sai lopulta hyväksynnän, vaikka yhtyeen suoraviivaista soittoa enimmäkseen ylenkatsottiin: "Hurriganesit noituvat selkäydinrockista taidetta", otsikoi Mattiesko Hytönen.

"Suomirockin esiintulo oli keskeistä", Mattlar näkee. "Lehdissä alettiin julkaista isoja henkilöjuttuja, jotka olivat silloin hyvin poikkeuksellisia. Tulkitsen niin, että 80-luvun puolelle siirryttäessä rock alkoi olla hyväksyttyä – nimenomaan suomirockin voimakkaan aseman ansiosta."

Tähän ajankohtaan, vuoteen 1982, myös Mattlar rajasi väitöskirjansa.

"Juttumäärät alkoivat tuohon aikaan olla yli 500 artikkelia vuodessa, mikä oli jo hyvin paljon."

Sitkeästi juurtuneen käsityksen mukaan rockista alettiin kirjoittaa Suomessa vasta 1970-luvun alussa, kun ensin Musa ja sitten Soundi alkoivat ilmestyä. Mattlarin väitöskirja kertoo toista. Vaikka aihepiiri joutui sanomalehdissä etsimään paikkaansa, tilaa sille yleensä löytyi.

"Jotain aikajärjestyksestä kertoo se, että Musan aloittaminen uutisoitiin Hesarin säännöllisellä rock-palstalla", Mattlar huomauttaa.

"En tiedä voiko sanomalehtiä sanoa edelläkävijöiksi, mutta eivät ne oikeastaan missään vaiheessa pahasti ajasta jäljessä olleet", hän arvioi. "Kun jotain on tapahtunut, kyllä siihen on reagoitu. Vaikka johto ei ole siihen hirveästi kannustanut, se on kuitenkin sallinut tällaiset aiheet."

Mutta millaisena tuore tohtori näkee nykytilanteen? Onko edelleen musiikkityylejä, jotka jäävät mediassa paitsioon?

"Kenttä on nykyään niin laaja, että aivan varmasti on. Musiikintekijöitä ja eri genrejä on niin valtava määrä", hän sanoo.

"Esimerkiksi itse seuraan aika aktiivisesti elektronista musiikkia, ja siitä ei hirveästi lehtien sivuilla kirjoiteta. Varmasti kaikkien tyylien harrastajat voivat toivoa enemmän artikkeleja omalta alueeltaan, mutta ei se lehden palstatila ihan kaikkeen riitä." 

Lue näytteitä Helsingin Sanomista julkaistuista kevyen musiikin artikkeleista:

Moderni jazz kypsyy taiteeksi, HS 28.12.1960

Beatles, kasvaneet taiteilijat, HS 19.12.1965

Sävelet kevyet salongissa, HS 24.12.1965

Rockin rajaton riemu päättyi syyssateessa, HS 24.8.1970

Isokynä Lindholm  rockmuusikko Helsingin kaduilta, HS 7.7.1974

Hurriganesit noituvat selkäydinrockista taidetta, HS 20.3.1977

Kuolleita: Elvis Presley, HS 18.8.1977

Iskelmä on tunteen historiaa, HS 11.12.1977

Parasta lapsille?, HS 3.1.1978

Punkkari Pelle Miljoona sai aikaan uskomattomia, HS 13.4.1979

Tarjolla tänään Hassisen kone, HS 1.2.1981

Heviä meininkiä, HS 29.11.1981

 

Mikko Mattlar: Ei mitä hyvänsä rillutusta – Populaarimusiikin tie legitiimiksi kulttuuriksi Helsingin Sanomissa 1950–1982. Musiikkiarkisto JAPA.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat