Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wienin filharmonikot on orkesteri maailman huipulta

Kulttuuri
 

Wienin filharmonikkojen alkuvuosien voimahahmo oli kapellimestari Otto Nicolai, jonka aloitteesta orkesterin ensimmäinen konsertti pidettiin maaliskuussa 1842.

Wienin filharmonikkojen muusikot on alusta asti valittu Wienin valtionoopperan orkesterista. Se toimii edelleenkin valtionoopperan muusikkojen muodostamana itsenäisenä orkesterina.

Muusikot päättävät äänestämällä orkesterin taiteellisesta suunnasta sekä muista toimintaan liittyvistä asioista. Päivittäisestä hallinnosta vastaa muusikoiden valitsema hallintokomitea.

Ylikapellimestaria tai taiteellista johtajaa ei ole. Vuoteen 1933 asti orkesterilla oli vakituisia kapellimestareita, joiden kanssa yhteistyö jatkui usein monen vuoden ajan. Heihin kuuluivat Hans Richter, Gustav Mahler ja Wilhelm Furtwängler.

Voidakseen päästä Wienin filharmonikkojen jäseneksi muusikon täytyy ensin soittaa Wienin valtionoopperassa vähintään kolmen vuoden ajan.

Wienin filharmonikkoja on kritisoitu tasa-arvoasioista. Ensimmäinen nainen hyväksyttiin orkesterin jäseneksi vasta vuonna 1997, ja edelleen naisia on orkesterin vakituisista jäsenistä vain noin 6 prosenttia.

Keväällä 2013 orkesteri julkisti verkkosivuillaan artikkelisarjan, jossa tutkitaan orkesterin toimintaa Itävallan natsiaikana vuosina 1938–45.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat