Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wienin filharmonikot opettelee Sibeliusta mielikuvituksen kautta

Franz Welser-Möst johtaa huomenna Musiikkitalossa Wienin filharmonikkoja, joiden suurin kunnianosoitus kapellimestarille on pitää tätä perheenjäsenenään. Welser-Möstin toisen orkesterin kanssa suhde on täysin erilainen.

Kulttuuri
 
Kapellimestari Franz Welser-Möst kertoo, miten Wienin filharmonikoilta sujuu Sibelius
Kapellimestari Franz Welser-Möst kertoo, miten Wienin filharmonikoilta sujuu Sibelius
Kapellimestari Franz Welser-Möst johtaa Wienin filharmonikoita Pohjois-Euroopan kiertueella. Lauantaina 13. kesäkuuta orkesteri konsertoi Musiikkitalossa Helsingin juhlaviikkojen järjestämässä konsertissa. Welser-Möst antoi Helsingin Sanomille haastattelun viime viikolla Wienin Musikverein-konserttitalossa filharmonikkojen harjoitusten jälkeen. Toimitus: Samuli Tiikkaja, kuvaus: Kaveh Rostamkhani, leikkaus: Kristiina Marttinen

Kapellimestari Franz Welser-Möst on huomenna omiensa parissa, sillä hän johtaa Musiikkitalossa Wienin filharmonikkoja. Helsingin juhlaviikkojen järjestämä konsertti on osa orkesterin Pohjois-Euroopan kiertuetta.

Wienin filharmonikoilla ei ole ylikapellimestaria tai musiikillista johtajaa, vaan orkesteri päättää itse taiteellisesta suunnastaan äänestämällä. Itävaltalainen Welser-Möst on yksi niistä kapellimestareista, joiden kanssa Wienin filharmonikot on tehnyt tiivistä yhteistyötä jo pitkään.

"Wienin filharmonikoiden kanssa työskennellessä suurin kunnianosoitus kapellimestarille on se, että he pitävät kapellimestaria yhtenä heistä. Tämän orkesterin kanssa olen perheenjäsen", Welser-Möst kertoi viime viikolla harjoitusten jälkeen.

Kaveh Rostamkhani
Franz Welser-Möst harjoitteli orkesterinsa kanssa Sibeliusta viime viikolla.
Franz Welser-Möst harjoitteli orkesterinsa kanssa Sibeliusta viime viikolla.

Hän oli juuri harjoitellut Wienin Musikverein-konserttitalon suuressa salissa filharmonikkojen kanssa Sibeliusta ja Nielseniä, joiden kummankin teoksia on kiertueen ohjelmassa. Helsingin-konsertin ohjelmassa juhlavuottaan viettävistä pohjoisen säveltäjistä on vain Sibeliusta. Lemminkäissarjan lisäksi orkesteri soittaa periwieniläistä musiikkia, Schubertin kolmannen sinfonian ja Beethovenin Leonore-alkusoiton nro 3.

"Orkesterin soittajat eivät tunne Sibeliusta ja Nielseniä kovin hyvin, joten minun täytyy kertoa heille paljon teosten taustoista ja estetiikasta. Heillä on paljon mielikuvitusta ja laaja sivistys, joten he pääsevät teosten sisälle nopeasti."

Harjoitusmetodi on aivan erilainen kuin Welser-Möstin toisen orkesterin kanssa. Hän on jo kolmentoista vuoden ajan ollut yhdysvaltalaisen Clevelandin orkesterin musiikillinen johtaja.

"Olen kouluttanut heitä jo pitkään, eikä minun enää tarvitse Beethovenia soittaessani aloittaa kertomalla, että oli sellainen kuin valistuksen aika, ja sellainen kirjailija kuin Johann Wolfgang von Goethe, joka kirjoitti kirjan nimeltä Faust, ja niin edelleen. Amerikkalainen muusikkokoulutus tähtää vain soittimen täydelliseen hallintaan, ei yleissivistykseen."

Myös Welser-Möstin rooli on Clevelandissa erilainen kuin Wienissä.

"Jos täällä olen orkesterin perheenjäsen, siellä olen absoluuttinen johtaja. Tämä ero johtuu perinteestä. On ironista, että amerikkalaisten huippuorkesterien loistokausi alkoi silloin, kun kapellimestarit pakenivat 1930-luvulla eurooppalaisia tyranneja Yhdysvaltoihin – ja siellä heistä itsestään tuli täysiä diktaattoreita. Eugene Ormandy, Fritz Reiner, George Szell  . . . Hehän määräsivät, miten soittajien tulee käyttäytyä vapaa-ajallaankin."

Welser-Möst aloitti Clevelandin orkesterin musiikillisena johtajana vuonna 2002. Viime syksynä hänen ilmoitettiin jatkavan orkesterin musiikillisena johtajana kauteen 2021–22 asti. Silloin menee kahdenkymmenen vuoden raja rikki. Pitääkö Welser-Möst mahdollisena, että jatkaisi Clevelandissa vielä senkin jälkeen?

"Jatkovuosien määrää eivät oikeastaan määritä mitkään vuosiluvut. Lopetan, kun minusta alkaa tuntua siltä, ettei minulla ole orkesterille enää mitään annettavaa, tai kun orkesteri tuntuu kyllästyneen minuun", Welser-Möst sanoo.

Vuosiluvut eivät siinä tosiaankaan vaikuta. Juuri viime syksynä, samaan aikaan kun hänen ilmoitettiin jatkavan Clevelandissa, hän lopetti ylikapellimestarinpestinsä Wienin valtionoopperassa kesken sopimuskauden.

"Kuten sanoin silloin antamassani lausunnossa, syynä olivat taiteelliset erimielisyydet taiteellisen johtajan Dominique Meyerin kanssa. Tämän enempää en voi sanoa nytkään, sillä allekirjoitin sopimuksen, jonka mukaan en saa puhua asiasta ennen vuotta 2020."

Vaikka sillat ovat palaneet Wienin valtionoopperaan, Welser-Möstin suhde oopperan muusikoihin on edelleen hyvä – ovathan Wienin filharmonikoiden soittajat kaikki myös valtionoopperan soittajia. Ja Wienin filharmonikoiden kanssa Welser-Möst konsertoi jatkuvasti.

"Jo opiskeluaikanani istuin täällä Musikvereinissa tuntikausia seuraamassa Wienin filharmonikkojen harjoituksia. Nykyisin kun puhun opiskelijoiden kanssa, he sanovat, ettei heillä ole aikaa harjoituksissa istumiseen", Welser-Möst päivittelee.

Hänen mukaansa tämä on merkki siitä, että myös Wienissä opiskelijoiden sivistys ohenee, eivätkä nämä välttämättä enää osaa rakentaa yhteyksiä opiskelemiensa asioiden välille.

"Nuorena näin täällä, miten niin täysin erilaiset kapellimestarit kuin Herbert von Karajan tai Sergiu Celibidache harjoittivat orkesteria ja saivat tuloksia. Näin sen, miten taitava Karajan oli psykologisesti, ja miten hän sai orkesterin tekemään mitä halusi. Toisten kapellimestarien kohdalla taas pystyi aistimaan, miten vihamielisyys orkesterissa kasvoi harjoitusten edetessä. Ei sellaisia oppitunteja kapellimestarin työhön löydy Youtubesta." 

 

Wienin filharmonikot ja Franz Welser-Möst Musiikkitalossa lauantaina 13. kesäkuuta kello 19.

Samuli Tiikkaja HS
Wien

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat