Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadiässä ärsyttää – suomalaisilla on pitkän linjan ässätrauma

Kulttuuri
 
Kira Gronow Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien teematoimituksen tuottaja.

Jäin kiinni että narahti. Tuskin olin päässyt lentokoneesta ulos Lapissa, kun joku paikallinen jo ihmetteli ääneen: "Kyllä sinulla on voimakas tuo helsinkiläinen puhetapa."

Aloin miettiä, onko minulla stadiässä. Sille on kuulemma ominaista se, että helsinkiläiset eivät itse tunnista sitä.

Kielentutkijat Johanna Vaattovaara ja Mia Halonen ovat tutkineet helsinkiläistä ässää. Sitä kutsutaan myös pissis-ässäksi tai Nylon Beat -ässäksi, jopa homoässäksi.

Stereotyyppisenä stadilaisena ässänä pidetään etistä, sössöttävää ässää. Usein se liitetään nuorten tyttöjen puheeseen ja Itä-Helsinkiin. (Joidenkin havaintojen mukaan tytöt käyttävät etisempää ässää, jos seurassa on samanikäisiä poikia. Hm!)

Ja siis: helsinkiläiset eivät itse huomaa ässässään mitään poikkeavaa. Vaattovaaran mukaan stadiässän mielikuvan laukaisee muualla Suomessa pelkkä ajatus siitä, että puhuja on Helsingistä kotoisin.

Mistä moinen meteli yhdestä ässästä? Toisaalta: nyt kun olen itse alkanut kiinnittää stadiässään huomiota, se ärsyttää välillä minuakin!

Historioitsija Samu Nyströmin mukaan ässän halveksunnassa on pohjimmiltaan kyse maaseudun ja kaupungin mielikuvatason vastakkainasettelusta. Helsinki oli aikoinaan ruotsinkielinen, ja siellä oli tarjolla suurkaupungin paheet. Kaupunki ei mahtunut fennomaanien kansalliseen kertomukseen, talonpoikaisen Suomen ihannointiin.

Asetelma jatkui pitkään. Hyvä maaseutu, paha Helsinki.

Jo varhain sanottiin, että Helsinki runtelee kaupunkiin muuttavien kielen. 1890-luvulla lehdistössä paheksuttiin helsinkiläisnäyttelijöitä, joiden ässä kuulosti "teeskennellyltä ja ilkeältä".

Myöhemmin ässäpaheksuntaa ylläpiti 1950- ja 1960-lukujen viihdeteollisuus ja toki myös slangi. 60-luvulla puhuttiin "itse hankitusta puheviasta" ja "iskelmätähtiässästä". Kieltämättä – muistattehan Laila Kinnusen ja Marion Rungin ässän?

1990-luvulla ässäleiman saivat pissikset ja pissispopparit.

Nyt joku helsinkiläinen varmasti sanoo, että hänellä ei ainakaan ole sössöttävää ässää. Se voi olla totta. Erikoista onkin se, että minkälaiset ässät tahansa voidaan kuulla helsinkiläisinä, jos puhuja muuten kuulostaa stadilaiselta.

Kielentutkijat ovatkin pohtineet sitä, onko helsinkiläistä ässää loppujen lopuksi edes olemassa. Vaattovaaran ja Halosen mukaan stadilainen ässä ei ole lingvistinen fakta, koska kaikkialla Suomessa kuulee erilaisia ässiä. Stadiässä on silti todellinen asia, koska se on ihmisten ajatusmaailmassa.

Vaattovaara ja Halonen päätyvät siihen, että suomalaisilla on pitkän linjan ässätrauma. Muissa maissa kuulemma ihmetellään sitä, että meillä korjataan lasten s-äänteitä puheterapiassa.

Oli niin tai näin, ässä herättää selvästi paljon tunteita.

Kira Gronow HS kira.gronow@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat