Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kuvaaminen on rankkaa työtä"

Aki Kaurismäen luottokuvaaja Timo Salminen palkittiin

Kulttuuri
 
Aki Kaurismäen luottokuvaaja: "Valkoista vasten ei voi kuvata"
Aki Kaurismäen luottokuvaaja: "Valkoista vasten ei voi kuvata"
Sodankylä-palkittu Timo Salminen kertoo työstään Aki Kaurismäen luottokuvaajana. Toimittaja: Jutta Sarhimaa HS, kuvaus ja leikkaus: Seppo Kärki IS

Hätkähdyttävää kyllä, tämä on Timo Salmiselle vasta toinen kerta Sodankylän festivaalilla.

"Nyt täytyy myöntää, että olen ollut täällä vain kerran aikaisemmin, vuonna 1988", hän sanoo pahoitellen.

Portugalissa jo parikymmentä vuotta asunut Salminen tunnetaan erityisesti yhteistyöstään elokuvantekijäveljesten Mika ja Aki Kaurismäen kanssa: hän on kuvannut kaikki Aki Kaurismäen elokuvateatterilevitykseen tulleet elokuvat.

Yli kolmikymmenvuotisen uransa aikana Salminen on kuvannut lähes 40 pitkää elokuvaa ja saanut yhteensä viisi Jussi-palkintoa. Eilen torstaina hänelle myönnettiin Sodankylä-palkinto, jota Sodankylän elokuvajuhlat on jakanut vuodesta 1988. Vain kerran aiemmin palkinto on mennyt elokuvaajalle, Komisario Palmun erehdyksen kuvanneelle Olavi Tuomelle vuonna 1989.

"Kyllä palkinto merkitsee paljonkin. Kuvaaminen on rankkaa työtä, sitä tekee täysillä, ja jos siitä saa hyvää palautetta, totta kai se tuo mielihyvää."

Timo Salminen syntyi vuonna 1952 taiteilijaperheeseen: hänen isänsä on suomalaisen elokuvahistorian suuria nimiä, näyttelijä, lavastaja ja ohjaaja Ville Salminen.

Kuvaajaksi päätyminen oli lopulta kuitenkin sattuman kauppaa: veli Juha Salminen sai töitä mainoselokuvayhtiössä.

"Menin aina välillä sinne auttelemaan. Elokuva-ala on vähän sellainen, että jos sinne kerran menee, sinne jää kiinni."

Salminen ehti opiskella kuvaamista nykyisellä elokuvataiteen laitoksella kolmisen vuotta, kunnes yhteistyö Kaurismäkien kanssa alkoi.

"Olin kamera-assistenttina siihen aikaan, kun Mika keräsi kuvaajia Saimaa-ilmiöön. Se oli kysellyt ympäriinsä ja soitti mulle", Salminen sanoo.

Vahvat punaisen ja turkoosin sävyt, syvät varjot ja humaanit kasvokuvat toistuvat läpi Salmisen uran. Sen voi todeta vain vilkaisemalla sellaisia elokuvia kuin Varjoja paratiisissa (1986), Mies vailla menneisyyttä (2002) tai Le Havre (2011).

Salminen on kuvannut useita Mika Kaurismäen elokuvia, mutta Akin kanssa hän kuvailee "hitsautuneensa yhteen".

"Silloin kun me aloitettiin, oltiin molemmat noviiseja. Kasvoimme yhdessä ja siinä muotoutui samanlainen linja. Kuvauksissa ei tarvitse paljoa kommunioida, se menee niin itsestään se homma."

Jotkut elokuvat ovat olleet helpompia tehdä kuin toiset.

Esimerkiksi Boheemielämän (1992) kuvaukset myöhästyivät aikanaan kaksi viikkoa, koska kuvauspaikoiksi suunniteltuja vanhoja pariisilaiskortteleita ei enää ollut olemassa.

Inspiraation lähteekseen hän kertoo Aki Kaurismäen käsikirjoitukset.

"Aki on loistava kirjoittaja, koska se osaa kirjoittaa kaiken tarpeellisen rivien väliin. Sieltä vain ammennat."

Timo Salminen on kuvannut elokuvia myös muualla kuin Suomessa, ja lisää on tulossa.

Sodankylässä esitettiin torstaina Cannesissakin näytetty Jauja, argentiinalaisen Lisandro Alonson ohjaama unenomainen kuvaus tytärtään etsivästä isästä. Alonso oli tavannut Aki Kaurismäen festivaalilla.

"Hän oli kysynyt, voinko käyttää Timoa. Aki antoi yhteystiedot", Salminen kertoo.

Elokuva kuvattiin pääosin Argentiinan pampalla. Pääosan isää näyttelee Taru Sormusten herrasta -elokuvista tuttu Viggo Mortensen, joka osoittautui erittäin rennoksi kaveriksi.

"Kun saavuimme kuvauspaikalle, ajoimme kauppaan keskellä ei-mitään. Siellä tuli vastaan yksi kaveri verkkareissa ja sanoi: 'Please to meet you, Timo'".

"Luulin, että se oli joku meidän valomiehistä tai järjestäjistä, kunnes seuraavana päivänä pukusovituksella näin kaverin uudelleen. Sehän oli Viggo, meidän päätähti."

Jutta Sarhimaa HS
Sodankylä

Seppo Kärki
Kuvaaja Timo Salmisen kädenjälki on tuttu esimerkiksi elokuvasta Mies vailla menneisyyttä.
Kuvaaja Timo Salmisen kädenjälki on tuttu esimerkiksi elokuvasta Mies vailla menneisyyttä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat