Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Melania Mazzuccon rahat eivät riittäneet omaan museoon – kirjailija keräsi lempiteoksensa kansien väliin

Palkittu Mazzucco teki kirjan, johon sai mahdutettua kaikki itselleen rakkaat taideteokset maailmalta

Kulttuuri
 
Donatella Giagnori Demotix
Melania Mazzuccon mielestä tiukat säännöt ja elämän ohjeistaminen pilkkaavat ihmisen oikeutta tehdä omia valintoja.
Melania Mazzuccon mielestä tiukat säännöt ja elämän ohjeistaminen pilkkaavat ihmisen oikeutta tehdä omia valintoja. Kuva: Donatella Giagnori Demotix

Palazzo Pittiä Firenzessä tai Louvrea Pariisissa on mahdoton ostaa. Sama pätee myös Rue de la Rochefoucauldilla Pariisin 9. arrondissementissa sijaitsevaan Gustave Moreaun ateljeemuseoon, joka on italialaisen kirjailijan Melania G. Mazzuccon yksi ehdoton lempimuseo koko maailmassa.

Suosittua kirjailijaa eivät luonnollisesti kiinnosta itse rakennukset, vaan museoihin kuuluvat teokset, taidekokoelmat.

Hän haluaisi kerätä itselleen oman henkilökohtaisen taidekokoelman, mutta taskussa ei ole ylimääräistä pariasataa miljoonaa euroa.

Mikä eteen?

Wikipedia Commons
Melania Mazzucco on valinnut kirjaan mm. Caravaggion teoksen Madonna dei pellegrini (vas.) ja Suzanne Valadon teoksen Le Lancement du Filet.
Melania Mazzucco on valinnut kirjaan mm. Caravaggion teoksen Madonna dei pellegrini (vas.) ja Suzanne Valadon teoksen Le Lancement du Filet.

"Päätin hankkia oman taidekokoelman, johon kuuluisivat kaikki omat lempiteokseni. Ainoa mahdollisuus oman museon perustamiseen oli tehdä näistä teoksista kirja", kertoo Mazzucco.

"Näin syntyi kirjani Museo del Mondo, jossa esittelen 52 taideteoksesta koostuvan oman kokoelmani, jota minulla ei ole ollut varaa hankkia. Se on minun oma ateljeemuseoni."

Hän tarjoaa omaperäisessä esseeteoksessaan Museo del Mondo yhden taideteoksen vuoden jokaiselle viikolle.

"Minua on tietysti kiinnostanut myös se, miten visuaalinen taide taipuu kirjoitettuun muotoon. Voiko sanoilla päästä kuvan taakse?"

Hän muistuttaa, että jokainen taideteos esittää kysymyksen, johon se hakee vastausta, kirjallista vastausta. Sanat ovat itse asiassa museo, jossa taideteos on näytteillä.

Suomessakin tunnettu Melania Mazzucco ei hakkeroi nyt ensimmäistä kertaa kuvataiteen kentällä.

Kuutisen vuotta sitten suomeksi ilmestyneessä romaanissa Mestarin tunnustukset hän sukelsi Tintoretton nimellä tunnetun venetsialaisen renessanssitaiteilijan Jacomo Robustin elämään synnyinkaupungissaan ja lopulta kuolemaan kahden viikon kuumejakson jälkeen toukokuussa 1594.

Kuka

Melania Mazzucco

 Toistakymmentä kirjaa kirjoittaneelta Melania Gaia Mazzuccolta on suomennettu kolme romaania: Vita, elämäni (2004), Täydellinen päivä (2008), Mestarin tunnustukset (2009).

 Kirjailijan romaani on siirtynyt myös valkokankaalle. Ferzan Özpetek ohjasi romaanista Täydellinen päivä samannimisen elokuvan vuonna 2009. Mazzucco oli myös yksi käsikirjoittajista tv-elokuvassa Un amore americano (1994). Sen ohjasi Piero Schivazappa ja pääosassa näytteli Brooke Shields.

 Roomassa 6. päivänä lokakuuta vuonna 1966 syntynyt kirjailija oli ehdolla arvostetun Strega-palkinnon saajaksi jo esikoisromaanillaan Il bacio della Medusa vuonna 1996. Hän voitti Strega-palkinnon romaanillaan Vita, elämäni vuonna 2003.

 La Sapienzan yliopistosta valmistunut Melania Mazzucco on kirjoittanut moniin lehtiin mm. La Repubblicaan, Il Manifestoon, Il Messaggeroon ja Nuovi Argumentiin. Hän on avustanut myös ulkomaisia lehtiä.

Mazzucco kirjoitti Italian renessanssitaiteen viimeisestä suuresta mestarista myös puhtaan tietokirjan Jacomo Tintoretto e i suoi figli. Storia di una famiglia veneziana, joka julkaistiin vuosi romaanin ilmestymisen jälkeen Italiassa.

"Museo del Mondo on paljon vapaammin ja kirjallisemmin kirjoitettu kuin Tintoretto-elämäkerta, jonka ote oli väkisinkin tieteellinen. Nyt etsin Museo del Mondossa esittelemiini teoksiin omaa persoonallista suhdettani", Mazzucco muistuttaa.

Uusi esseeteos kertoo, että kirjailijan skaala on varsin laaja.

Kansainvälisen läpimurron tehnyt, järjestyksessään neljäs romaani Vita, elämäni kuvaa italialaisten siirtolaisten kovaa arkea 1900-luvun alussa New Yorkissa – siitä on aikamoinen hyppy 1500-luvun lopun Venetsiaan. Palkittu romaani julkaistiin suomeksi vuonna 2004.

"Kutsun lukijan Museo del Mondossa katsomaan yksityiskokoelmaani. Esittelemällä ja kommentoimalla yksittäisiä teoksia kerron taiteen yleisempää historiaa samalla tavalla kuin entisaikojen mesenaatit tekivät kootessaan yksityiskokoelmiaan. Haluan havahduttaa lukijat siihen, että kuvataiteen kaanon on kirjoitettu aika ahtaasta näkökulmasta", Mazzucco jatkaa.

Kuvataiteen historia kirjoitetaan aina samoin: se on samojen isojen taiteilijoiden ja muka keskeisten teoksien pyhä jatkumo.

Mazzuccon mielestä sama näkyy myös reaalisessa maailmassa. Moni pieni taidemuseo on paljon mielenkiintoisempi kuin isot, pompöösit valtiolliset ja kansalliset museot.

Wikipedia Commons
Melania Mazzucco on valinnut kirjaan mm. Caravaggion teoksen Madonna dei pellegrini (vas.) ja Suzanne Valadon teoksen Le Lancement du Filet.
Melania Mazzucco on valinnut kirjaan mm. Caravaggion teoksen Madonna dei pellegrini (vas.) ja Suzanne Valadon teoksen Le Lancement du Filet.

Pohjatyön esseeteokseen Mazzucco teki tilauksesta. Hän kirjoitti mieleisistään taideteoksista 52-osaisen sarjan sanomalehti La Repubblican sunnuntailiitteeseen vuonna 2013. Hän päätti laajentaa sarjan kirjaksi.

Vanhin teos on tuntemattoman taiteilijan kärsivää Kristusta kuvaava Santissimo Salvatore kappelissa piazza San Giovannilla Roomassa varhaiselta keskiajalta, uusin teos on puolestaan Anselm Kieferin Sol Invictus vuodelta 1995.

"Meitä opetetaan katsomaan taidetta väärin. Tärkeintähän on, että teoksilla on joku henkilökohtainen side katsojaan. Siksi pienet museot ovat jotenkin tosia, koska niissä kokoelman kerääjällä on henkilökohtainen ja subjektiivinen suhde teoksiin. Se antaa pohjan dialogille. Juuri sitä minäkin yritän kirjallani ruokkia", Mazzucco toteaa.

Hän tähdentää, että taiteilijan elinvuosilla ei sinänsä ole merkitystä, koska teos puhuttelee aina tässä ja nyt ja peilaa katsojansa uskomuksia ja tuntemuksia nykyhetkessä.

Hän on valinnut Museo del Mondoon teoksia esimerkiksi Giottolta, Raffaellolta, Tintorettolta, Diego Velázquezilta, Paul Kleelta, Suzanne Valadonilta, Nicholas de Staëlilta, Georgia O'Keeffeltä ja Mark Rothkolta, mutta ei välttämättä juuri teoksia, joilla on vankka asema taidehistorian isossa kertomuksessa.

Näin syntyy kuvataiteen toisenlainen topologia. Mazzucco etsii emotionaalisia ja älyllisiä kosketuskohtia eikä pyri impressionistiseen taidekritiikkiin – kuten esimerkiksi runoilija Giullaume Apollinaire.

Otetaan yksi esimerkki. Vastaus alkaa ennen kuin kysymystä on saanut suustaan ulos.

Mazzuccon mukaan esimerkiksi Guggenheimin kokoelmiin kuuluva Rothkon nimetön teos vuodelta 1960 kuvastaa äärimmilleen jännittynyttä maailmaa, jossa materiaali on juuri vaihtumassa toiseksi, mutta onnistuu kuitenkin säilyttämään oman koostumuksensa.

Se on kuin vesi, joka on saavuttanut 99 asteen lämpötilan. Puuttuva yksi aste muuttaisi sen vesihöyryksi.

"Kirjoittamisella ja maalaamisella on paljon enemmän tekemistä keskenään kuin monet luulevat – myös filosofisesti."

Mazzucco on kuitenkin sulkemassa museonsa oven, vaikka Museo del Mondo jatkaakin omaa elämäänsä.

"Seuraavaksi palaan taas kirjoittamaan romaania. En koskaan halua kirjoittaa perä perän jälkeen samanlaisia kirjoja. Pidän vaihtelusta. Nyt on vuorossa aikalaisromaani", Mazzucco hymähtää.

Sitten kirjailija alkaa etsiä paikkaa, jossa tupakoida. Tässäkin elämästä on tehty niin kovin vaikeaa, hän huikkaa. 

 

Kirjoittaja tapasi Melania Mazzuccon Torinon kirjamessuilla toukokuun puolivälissä.

Jukka Petäjä HS
Torino

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat