Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkkiskuvaaja haluaa antaa ihmisen loistaa

Amerikkalainen valokuvaaja Michael Collopy pitää tärkeimpänä opettajanaan äiti Teresaa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Hyväntekijät eivät ole täydellisiä, he vain käyttävät lahjojaan muiden hyväksi. Yritän tehdä samaa valokuvillani", Michael Collopy sanoo.
"Hyväntekijät eivät ole täydellisiä, he vain käyttävät lahjojaan muiden hyväksi. Yritän tehdä samaa valokuvillani", Michael Collopy sanoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Valokuvaaja Michael Collopy katsoo ensin käsiä. Kuvattavan olemuksesta kertoo paljon se, miten tämä pitää käsiään.

Esimerkiksi HS:n valokuvaaja istuu kippurassa kädet solmussa, koska on luova tyyppi. Toimittajalla on toinen käsi sylissä ikään kuin ankkurina, jotta pysyisi jutun ideassa kiinni.

Ankkuria tarvitsee, kun kuuntelee Collopyn juttuja. Hän pudottelee nimiä vuolaasti: ensin hän kuvasi esimerkiksi Frank Sinatran, Liza Minnellin ja Paul Ankan, sitten Bonon, George Clooneyn, viisi Yhdysvaltain presidenttiä ja viimeksi paavin. Nyt Collopy on Suomessa espoolaisen yrityksen kutsumana.

San Franciscossa kasvanut Collopy päätti ryhtyä valokuvaajaksi vuonna 1982, kun hän näki maisemakuvaaja Ansel Adamsin näyttelyn. Maisemien sijaan hän valitsi muotokuvat, sillä häntä kiinnostivat ihmiset.

"Parasta on olla kahdestaan kuvattavan kanssa. Istun hänen kanssaan alas ja tarkkailen häntä. Pyrin tallentamaan hänen luonnollisen tunnetilansa."

Collopy ei myöskään voisi olla kuvajournalisti.

"En osaisi tarttua hetkeen, kun jotain tapahtuu. Haluan luoda yhteyden, manipuloida valoa ja kasvoja", hän sanoo.

Collopyn ura kehittyi kahteen suuntaan: ensimmäinen kuvauskohde Frank Sinatra esitteli hänet julkkistuttavilleen, äiti Teresa puolestaan rauhantyölle.

Collopy törmäsi äiti Teresaan kirkon käytävällä vuonna 1982. Collopy alkoi kuljettaa tätä autollaan ympäri San Franciscoa ja matkusti tämän luo Intiaan.

"Tunsin hänet viisitoista vuotta. Hän oli kuin perheemme toinen äiti. Hän suhtautui kaikkiin samalla tavalla, olipa se sitten prinsessa Diana tai kerjäläinen. Hän sanoi minulle: 'En tuomitse ketään, koska silloin minulla ei ole aikaa rakastaa heitä.'"

Collopy perusti rauhantyötä tukevan säätiön sekä julkaisi kirjan ensin äiti Teresasta ja sitten 75 tunnetusta rauhantekijästä.

Erikoista Collopyn tarinassa on se, etteivät hänen kuvansa ole kovin ihmeellisiä. Ne ovat tavanomaisia studiopotretteja, joissa henkilö usein nojaa tuolinselkään tai pöytään. Monesti taustalla on hattarainen studiokangas kuin valokuvaamossa.

"Tyylini taisi hahmottua jo 1980-luvulla", hän sanoo.

"Haluan, että ihminen saa kuvassa loistaa ja näyttää sankarilliselta, niin hyvältä kuin mahdollista. Haluan juhlia hänen sieluaan, löytää hänessä olevan valon. Jokaisessa on jotain hyvää."

Kuulostaa äiti Teresan opeilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat