Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen aikakausi nousee pääosaan Les Lumières -kulttuurifestivaalilla

Kulttuuri
 
Svt.se
Näyttelijä Linda Zilliacus esittää tämän vuoden Les Lumiéres -festivaaleilla itävaltaunkarilaista kreivitär Sofia Sparrea
Näyttelijä Linda Zilliacus esittää tämän vuoden Les Lumiéres -festivaaleilla itävaltaunkarilaista kreivitär Sofia Sparrea Kuva: Svt.se

Oletko aina tahtonut kömpiä kameran sisään? Entä mietitkö joskus, millainen meininki oli Keski-Euroopan sivistyneistön saleissa valistusajalla, kun aikansa parhaat kyvyt kilvoittelivat tiedoissa ja taidoissa fortepianon soidessa taustalla?

Jos näin, suuntaa katseesi Ritarihuoneelle ja Suomenlinnaan tänä viikonloppuna.

Pianonsoittaja, Sibelius-Akatemian tuntiopettaja Marja Rumpunen tuumi 13 vuotta sitten, että Helsinkiin tarvitaan erilainen festivaali. Festivaali, jonka päätähtiä eivät ole esiintyjät, vaan historiallinen aikakausi ja sen ainutlaatuinen tunnelma.

Rumpunen perusti Les Lumières -kulttuurifestivaalin (suom. "Valot"), joka hakee innoituksensa Euroopan valistusajalta 1700-luvulta. Miljöiksi hän valitsi Helsingistä ajan henkeen sopivat Suomenlinnan ja Ritarihuoneen.

Rumpusta viehättää ajan salonkielämä, johon kuului taiteilijoiden ja tieteilijöiden ennakkoluuloton ajatustenvaihto. Hän haluaa uudelleen tämän yhteyden.

"Valistusajasta myös muistetaan aina samat tyypit, musiikista Mozart, vaikka samaan aikaan vaikutti myös Joseph Martin Kraus, saksalainen, aivan fantastinen säveltäjä, jota Haydn piti nerona."

Festivaalin teemoja ovat olleet muun muassa Portugali ja Lissabonin Viides Imperiumi (2014) ja Ciacomo Casanovan Venetsia (2013). Tuolloin Helsingissä vieraili muun muassa Venetsian barokkiorkesteri ja mezzosopraano Romina Basso.

Tämän vuoden teema on " Esterházyt ". Erikoinen nimi viittaa unkarilaiseen 1700-luvulla vaikuttaneeseen aatelissukuun, joka vaikutti laajasti aikansa kulttuuriin. Teeman johdosta festivaalilla vierailee muun muassa unkarilainen Orfeo-barokkiorkesteri ja Purcell-kuoron solistiensemble perustajansa György Vashegyin johdolla.

Festivaali yhdistää musiikkiesityksiä käsikirjoitettuihin, historiaa elävöittäviin tilaisuuksiin. Mukana on aitoja historian henkilöitä, joita esittävät Rumpusen valitsemat näyttelijät. Esimerkiksi tähtitieteilijä Maximilian Helliä esittää nykykulttuurin tutkijatohtori Kristòf Fenyvesi ja seikkailija-kirjailija Ulrik Stierneldiä kirjailija Osmo Pekonen.

Festivaali käynnistyi 10. 6. ja päättyy sunnuntaina 14. 6.

OIKAISU 14.6.2015: Toisin kuin jutussa kerrotaan, mezzosopraano Romina Basso ei vieraillut Les Lumières -festivaalilla 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat