Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ihmiset haluavat uskoa pahaan?

Kulttuuri
 
AFP
Tässä kuvassa Elvis Presley elää, oikeasti.
Tässä kuvassa Elvis Presley elää, oikeasti. Kuva: AFP

Aids on valkoisen miehen laboratorioissaan kehittelemä biologinen ase, jonka tarkoituksena on pyyhkiä musta rotu pois maan päältä. Prinsessa Diana lavasti oman kuolemansa ja/tai hänet murhattiin. Rokotteet ovat myrkkyä, jolla halutaan eliminoida seuraava sukupolvi ja haalia rahaa rokotteiden valmistajille.

Leonardo Da Vinci piilotti Mona Lisaansa lukuisia salaisia viestejä. Ja alienin.

Hulluja väitteitä?

Useimpien mielestä kyllä.

Monet kuitenkin uskovat mielellään, että jokaisen maailmassa ilmenevän epäkohdan takana on jonkin valtaapitävän ihmisryhmän eduntavoittelu.

Kulttuurissa salaliittoaiheet nousevat pinnalle säännöllisin väliajoin. Ensimmäisen salaliittoteorioiden aallon voi nähdä sijoittuvan 1960–70-luvuille, alkaen John F. Kennedyn salamurhasta ja jatkuen hippiliikkeen yhteentörmäykseen Vietnamin sodan ja Watergate-skandaalin kanssa.

Yhdysvaltalaiset alkoivat kyseenalaistaa hallituksen oikeamielisyyttä.

Toinen ratkaiseva ajanjakso on 1990-luku.

1990-luvun suuri salaliitto oli tv-sarja Salaiset kansiot, jossa keskeisenä vaikuttavana tekijänä oli 1950-luvun ufo-kultti ja salaliittoteoriat Yhdysvaltojen hallituksen ja avaruusolioiden yhteydestä.

Kylmän sodan loppuminen oli merkittävä käänne. Ennen sitä yhdysvaltalainen populaarikulttuuri ammensi surutta vastakkainasettelusta, jonka mukaan paha tuli idästä. Neuvostoliiton hajottua selkeää vastustajaa ei enää ollut, vaan katseet oli käännettävä joko avaruuteen tai ikiaikaiseen mystiikkaan.

2000-luvun suosituimmat teoriat tarjoili tietenkin Dan Brown Da Vinci -koodissaan ja sitä seuranneessa Enkelit ja demonit -romaanissa, sekä näistä tehdyissä filmatisoinneissa.

Antiikin Kreikassa maailman pahuus pantiin jumalten mielivaltaisuuden ja kaikkivoipaisuuden piikkiin. Kristinusko ei tästä paljon poikennut.

Esimerkiksi kirkkoisä Augustinuksen pessimistisen uskonfilosofian mukaan Jumala rankaisi ihmiskuntaa syntiinlankeemuksesta määräämällä etukäteen täysin mielivaltaisesti, ketkä pelastuvat ja ketkä joutuvat ikuiseen kadotukseen. Tätä kutsutaan ennaltamääräämisopiksi.

Meneekö huonosti? Jumalan vika!

Länsimaisessa maallistuneessa maailmassa ajatukset perisynnistä ja ennalta määräävästä Jumalasta eivät ole enää kovin monen arkipäivää.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että salaliittoteoriat olisivat tulleet korvaamaan uskontoa maallistuneessa maailmassa. Yhteen uskova uskoo nimittäin mielellään myös toiseen.

Etenkin yhteen salaliittoteoriaan uskova uskoo erittäin todennäköisesti myös muihin teorioihin. Tähän päätyivät Michael J. Wood, Karen M. Douglas ja Robbie M. Sutton Kentin yliopistossa tekemänsä empiirisen tutkimuksen perusteella. Tutkimukseen perustuva artikkeli julkaistiin tammikuussa Social Psychological and Personality Science -lehdessä.

Siinä tutkijat kirjoittavat, että yhteen salaliittoteoriaan uskominen johtaa siihen, että salaliitoista tulee oletusarvoinen selitys mille tahansa. Kyseessä on "suljettu maailmankatsomus, jossa uskomukset limittyvät toisiaan tukien yhtenäiseksi verkostoksi".

Tämä verkosto on niin vahva, että siihen uskovaa ei haittaa vaikka yksittäiset teoriat olisivatkin keskenään ristiriidassa. Woodin, Douglasin ja Suttonin tutkimuksen perusteella yksittäisiä teorioita merkittävämmässä asemassa on nimittäin "globaali koherenssi", kaikenkattava usko auktoriteettien pahansuopuuteen.

Maailmassa on vallanhimoisia ihmisiä ja, toisinaan, jopa suoranaista pahuutta. Salaliittoteoreetikon ajatusmalli on kuitenkin ongelmallinen.

Se, että jokin asia on ollut totta, ei nimittäin tarkoita sitä, että jokin toinen asia olisi totta. Toisin sanoen: vaikka onkin totta, että Neuvostoliitto lavasti Mainilan laukaukset vuonna 1939 suomalaisten ampumiksi, ei tarkoita, että Elvis elää.

Elviksen elossa olemiseen uskominen ei tietenkään vahingoita ketään. Tutkimuksen esittämä porttiteoria kuitenkin mahdollistaa sen, että elävään Elvikseen uskova uskoo mielellään myös muihin teorioihin. Kuten siihen, että rokotteiden takana on hallituksen ja lääkeyhtiöiden salaliitto. Tai siihen, että kondomeista saa aidsin.

Viimeksi mainittua uskomusta käsittelee tutkija Jonas Sivelä Helsingin yliopistolle kirjoittamassaan väitöskirjassa eteläafrikkalaisista aids-uskomuksista. Sivelältä ilmestyy syksyllä myös kirja Kaiken takana on salaliitto, jossa hän pohtii mikä salaliitoissa oikein kiehtoo.

Väitöskirjaan sisältyvä artikkeli Infected Condoms and Pin-Pricked Oranges ilmestyi Cultural Analysis -julkaisussa 2012. Siinä Sivelä kertoo Etelä-Afrikassa kohtaamastaan nuoresta naisesta, joka kertoi, että kondomeja ei pidä käyttää, sillä niiden liukasteessa on hi-virus.

Nuori nainen ei ole uskomuksensa kanssa yksin. Vuonna 2007 Mosambikin roomalaiskatolisen kirkon arkkipiispa Francisco Chimoiom nousi muun muassa Guardianin otsikoihin väittämällä, että Euroopassa valmistettuihin kondomeihin on tarkoituksella tartutettu hiv. Salajuonen takana oli arkkipiispan mukaan pyrkimys "tuhota afrikkalaiset mahdollisimman nopeasti".

Tämä salaliittoteoria on vaarallinen: Asia, joka auttaisi ihmisiä, nähdäänkin ongelman syynä. Seuraus: yhä useampi kuolee aidsiin.

Ongelma ei koske suinkaan pelkästään afrikkalaisia. Samoja vaikutuksia on myös länsimaissa käytävällä "rokotekriittisellä" keskustelulla, joka ei pohjaa tieteellisiin tutkimuksiin vaan mutu-tuntumaan ja haluun ajatella, että auktoriteetit, eli lääkeyhtiöt ja hallitus, ovat sieluttomia paholaisia, jotka pyrkivät ainoastaan haalimaan lisää rahaa ja valtaa itselleen kansalaisten terveyden kustannuksella.

Rokotteiden vaikutuksista on kattavasti tieteellistä tutkimustietoa esimerkiksi Rokote.fi-sivustolla – myös niiden haittavaikutuksista, sillä niitäkin toki on.

Jostain syystä tieteellisiin tutkimustuloksiin ei ole yhtään niin kiva tutustua kuin rokotteiden ympärillä velloviin salaliittoteorioihin.

Mahdollisia selityksiä on monia. Ikiaikaiset maailmanselitykset ja salaliittoteoriat jyräävät tieteellisen tutkimustiedon esimerkiksi siksi, että tiede muuttuu jatkuvasti. Se, mikä on yhtenä päivänä totta, onkin seuraavana päivänä jotain aivan muuta.

Miten sellaiseen voisi luottaa?

Toinen syy salaliittoteorioiden suosioon on se, että tutkijat tuntuvat panttaavan tietojaan tuskastuttavan kauan. Esimerkiksi Estonia-tutkimuksissa kului kolme vuotta ja WTC-onnettomuusraportin saamista sai odottaa peräti neljä vuotta.

Hermothan siinä menee.

Kaksoistorneista ehdittiinkin raporttia odotellessa rakentaa laajoja ja kaikenkattavia teorioita. Saksan liittotasavallan entinen teknologiaministeri Andreas von Bülow esitteli vuonna 2003 ilmestyneessä teoksessaan Die CIA und der 11. September teoriansa, jonka mukaan tornien räjäyttämisen takana olivat Yhdysvaltain ja Israelin salaiset palvelut. Iskulla haluttiin von Bülowin mukaan oikeuttaa Yhdysvaltojen myöhemmät toimet Afganistanissa ja Irakissa.

Loppuvuodesta 2005 julkaistu National Institute of Standards and Technologyn virallinen raportti laahasi auttamatta perässä.

Salaliittoteoreetikoilla on siis vastausten kaipuu.

Lisäksi on mukava kokea olevansa fiksumpi kuin muut: tietävänsä sellaista, jota ympärillä olevat eivät ole ymmärtäneet. Sosiaalisella dynamiikalla on tässä merkittävä rooli.

Samalla on hienoa tuntea huijaavansa systeemiä, joka yrittää huijata sinua. Ja, tämä on tärkeää: joka välittää tarpeeksi yrittääkseen huijata sinua. Että on jokin ylempi taho, joka on niin mahtava ja kaikkivoipainen, että se voi vaikka tulla asentamaan radiolähettimen hampaaseen. Kuunnellakseen juuri sinua.

Vähän kuin jumala, joka tarkkailee juuri sinua synteinesi ja hyveinesi.

Teoreetikoilla on siis auktoriteetin kaipuu. Tässä on näennäinen ristiriita sen kanssa, että teoreetikko julistaa kyseenalaistavansa auktoriteetit. Mutta logiikka on sama kuin rajojaan etsivällä lapsella ja teinillä. Vanhemman, eli valtaapitävän, nimiin voidaan laittaa mitä uskomattomimpia asioita, voidaan etsiä omaa olemisen tapaa, omaa paikkaa maailmassa.

Samalla on lohdullisen selvää, kenellä vastuu on.

Salaliittoteoriat, samoin kuin uskonto, ovat eräänlainen selviytymismekanismi, jonka avulla taistellaan elämän merkityksettömyyttä vastaan.

Kaikkein sietämättömintä ja vaikeinta ihmiselle on nimittäin ajatus siitä, että kukaan ei tiedä, mitä maailmassa tapahtuu. Että mitään suurta suunnitelmaa ei ole.

Äitiähän siinä tulee ikävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat