Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskuvaajalle iso työ Yhdysvalloista

Peter Flinckenbergin kuvaaman elokuvan tähtenä on Kirsten Dunst

Kulttuuri
 
Jussi Helttunen
Peter Flinckenberg kuvasi Selma Vilhusen ohjaaman lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa?
Peter Flinckenberg kuvasi Selma Vilhusen ohjaaman lyhytelokuvan Pitääkö mun kaikki hoitaa? Kuva: Jussi Helttunen

Hollywood-näyttelijä Kirsten Dunst on Helsingin Sanomien tietojen mukaan tekemässä elokuvaa suomalaisen elokuvaajan Peter Flinckenbergin kanssa.

Yhdysvalloissa kuvattava pitkä elokuva on nimeltään Woodshock.

Sen ohjaajia ja käsikirjoittajia ovat Mulleavyn sisarukset Kate ja Laura, jotka tunnetaan eturivin muotisuunnittelijoina etenkin kotimaassaan Yhdysvalloissa. Mulleavyt ovat muotimerkki Rodarten perustajia.

Elokuvantekijät eivät ole hiiskuneet hankkeen yksityiskohtia juurikaan julkisuuteen. Toukokuussa elokuvan esitysoikeuksia kaupattiin lehtitietojen mukaan Cannesissa.

Joka tapauksessa Flinckenberg on kiinnitetty muotiväen esikoiselokuvaan keskeiseen tehtävään kuvaajaksi.

Flinckenberg on Suomessa tunnustettu osaaja, jonka kuvaamia elokuvia ovat muun muassa Nousukausi, Miss Farkku-Suomi ja Tuulensieppaajat.

Elokuvahankkeen vetonaulana toimiva 33-vuotias Dunst on tehnyt pitkän uran kansainvälisessä elokuvassa. Hän on aiemmin näytellyt muun muassa Spider-Man-elokuvissa sekä Sofia Coppolan ja Lars von Trierin ohjauksissa.

Dunst on esiintynyt usein myös Rodarten mainoskuvissa. Muotimerkki tunnetaan yllätyksellisyydestä, jossa materiaaleja ja tyylejä yhdistetään avantgardehenkisesti.

Elokuvateollisuutta seuraava yhdysvaltalaismedia on kertonut että muodin parissa pitkään toimineet Mulleavyt ovat halunneet elokuvantekoon jo vuosia.

New York Timesin mukaan Los Angelesissa asuvat Mulleavyt ryhtyivät käsikirjoittamaan esikoiselokuvaansa jo ennen kuin he puvustivat elokuvan Black Swan. Vuonna 2010 valmistunut tanssielokuva toi Oscarin pääosaa näytelleelle Natalie Portmanille. Myös hän on usein esiintynyt Rodanten asuissa.

Flinckenberg on viime vuosina saanut huomiota töilleen myös Yhdysvalloissa. Flinckenbergin kuvaama on muun muassa Selma Vilhusen ohjaama lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa?, joka oli Oscar-ehdokkaana vuonna 2014.

Alkuvuodesta Flinckenberg oli esillä Yhdysvalloissa Betoniyö-elokuvan myötä, jonka hän on myös kuvannut. Pirjo Honkasalon ohjaaman elokuvan Oscar-kampanja poiki Flinckenbergille huomiota ja palkinnon kuvaajien arvostaman The American Society of Cinematographersin juhlassa.

Sama kampanja on ilmeisesti avittanut myös pestiä Woodshockissa.

Mulleavyjen tapaiset kuulut muotisuunnittelijat eivät ryhdy elokuvantekijöiksi ensimmäistä kertaa. Tunnetuin esimerkki on Tom Ford, jonka ohjaama A Single Man valmistui vuonna 2009. Siinä pääosaa näytteli Colin Firth.

Myös muun muassa Karl Lagerfeld on ohjannut elokuvia.

Natalie Behring Reuters
Kirsten Dunst on näytellyt muun muassa Spider-Man-elokuvissa.
Kirsten Dunst on näytellyt muun muassa Spider-Man-elokuvissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat