Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eteläafrikkalainen kirjailija Marlene van Niekerk ei sulje silmiään kotimaansa poliittiselta todellisuudelta

Eteläafrikkalainen Marlene van Niekerk sukeltaa romaaneissaan poliittisesti hermoherkkään kotimaahansa

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS, Sami Kero / HS, Laura Oja
Marlene van Niekerk, Hassan Blasim ja Saila Susiluoto
Marlene van Niekerk, Hassan Blasim ja Saila Susiluoto Kuva: Mika Ranta / HS, Sami Kero / HS, Laura Oja

Ei osunut tämän vuoden toukokuussa jaettu kansainvälinen Booker-palkinto kirjallisesta urasta kohdalle.

Se ei haittaa Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen osallistuvaa Marlene van Niekerkia, joka on erityisesti nyt 2000-luvulla noussut yhdeksi puhutuimmista eteläafrikkalaisista nykykirjailijoista. Hän korostaa, että jo ehdokkuus oli hänelle voitto.

Fakta

Kirjailijat esiintyvät tänään Mediatorilla

 Joka toinen vuosi järjestettävä Lahden kansainvälinen kirjailijakokous ottaa tänään lauantaina varaslähdön Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä.

 Kello 13 alkavassa yleisölle avoimessa tilaisuudessa tekstejään lukevat Anne Michaels (Kanada), Saila Susiluoto (Suomi), Bob Beagrie (Britannia), Hassan Blasim (Suomi / Irak), Luiz Ruffato (Brasilia) ja Marlene van Niekerk (Etelä-Afrikka).

 Tilaisuus lähetetään myös suorana tv-lähetyksenä HSTV:ssä. Kirjailijat lukevat tekstinsä alkukielellä. Suomeksi ne lukevat Sampsa Peltonen, Kaijamari Sivill, Kalle Niinikangas, Miia Toivio ja Jyrki Lappi-Seppälä. Susiluodon runot lukee englanniksi Juhani Lindholm.

"Ehdokkuus oli minulle aikamoinen yllätys, koska julkaisen kirjoja harvakseltaan. Tietysti olin imarreltu, koska ehdokkuus hiveli meille kirjailijoille tyypillistä narsismia", Marlene van Niekerk naurahtaa.

"Luonnollisesti paineet seuraavan kirjan kirjoittamiseen kasvoivat samalla aikalailla."

Marlene van Niekerk (s. 1954) aloitti uransa jo vuonna 1976 runokokoelmalla Sprokkelster, mutta laajempaan kansainväliseen maineeseen hän nousi kertaheitolla romaanillaan Triomf vuonna 1994. Michael Raeburnin ohjaama elokuva romaanista valittiin parhaaksi eteläafrikkalaiseksi elokuvaksi Durbanin elokuvafestivaalilla vuonna 2008. Van Niekerkin teoksia ei ole toistaiseksi suomennettu.

Etelä-Afrikan maaseudulla – tarkemmin sanottuna Overbergin kunnassa Länsi-Kapissa – syntynyt van Niekerk asuu ja työskentelee nykyään osin Amsterdamissa. Se ei ole katkaissut hänen siteitään Etelä-Afrikkaan vaan pikemminkin päinvastoin. Hän allekirjoittaa vanhan totuuden, jonka mukaan välimatkan päästä näkee oman kotimaansa itse asiassa tarkemmin.

"Jo maisema, luonto, kumpuilevat kukkulat, hajut, tuoksut ja äänet sitovat minut tukevasti Etelä-Afrikkaan. Ne eivät lähde minusta, vaikka matkustaisin maailmaan ääriin. Kirjailijana käyn luonnollisesti koko ajan vuoropuhelua Etelä-Afrikan kanssa. Se on ympäristö, jossa olen kasvanut", van Niekerk muistuttaa.

Oman lisänsä tuo vihan, rotusorron ja Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän purkamisen jälkeinen historia, jota ei pääse pakoon. Van Niekerk sanoo, että hän ei sulje silmiään Etelä-Afrikan poliittiselta todellisuudelta.

"Sukellan kirjoissani poliittisesti hermoherkkään Etelä-Afrikkaan, mutta haluan kuljettaa sen kanssa rinnan toki omia henkilökohtaisia tuntemuksiani ja kokemuksiani. Etelä-Afrikka on yhä edelleen poliittisesti äärimmäisen ongelmallisessa tilanteessa", hän jatkaa.

Usein van Niekerk valitsee kirjojensa päähenkilöiksi marginaaliin joutuneita ihmisiä. Näin esimerkiksi palkitussa romaanissa Agaat (2004), jossa nykyhetki keriytyy apartheidin varjostamaan Etelä-Afrikkaan 1950-luvulla – kuoleman taloa asuttavat ALS:ia sairastava Milla de Vetin ja häntä hoitava, lapsena vammautunut värillinen Agaat Lourier.

"Melkein kaikissa kirjoissani keskeiset henkilöt ovat sairaita, totta. En oikein tiedä, miksi? Ehkä on niin, että ehjä on tylsä eikä synnytä meissä mitään mielen kuohuja, mutta rikkinäinen herättää meissä mitä erilaisimpia tuntemuksia ja ajatuksia", van Niekerk toteaa.

Sairaus antaa myös kirjailijalle isomman kehyksen arjen kuvauksessa.

"Filosofisessa mielessä elämä merkitsee sitä, että on aina jotakin vailla. Siksi vaillinaiset tai vammaiset ihmiset sopivat hyvin koko elämän symboliksi."

Muutenkin Marlene van Niekerk suhtautuu varauksellisesti siihen, että kirjailijan tehtävänä olisi taistella jonkinlaisen ideologisen muutoksen puolesta. Se olisi kovin kapea tehtävä kirjallisuudelle.

"Minun mielestäni kirjallisuuden tärkein tehtävä on luoda sosiaalista koheesiota eikä niinkään askarrella ideologioiden tai ideoiden maailmassa. Sosiaalinen koheesio on ikään kuin tieverkko, joka yhdistää ihmisiä eri puolilla maailmaa", Van Niekerk huomauttaa.

Juuri se tuo yhteen ihmiset, joilla on erilainen tausta tai maailmankatsomus. "Kaiken lisäksi ideoiden maailman moottorina on kapitalismi", hän jatkaa ja hymähtää.

Kirjailija uskoo, että raha sokaisee eikä se välttämättä edistä demokratiaa.

"Ikä tuo myös tiettyä kriittisyyttä. Nuorena runoilijana uskoin, että pilvi on pilvi, mutta nyt näen tuon saman raskaan pilven pimentävän maan, jossa vuodatetaan verta."

Oman kytköksensä synnyinmaan todellisuuteen tuo tietysti kieli. Marlene van Niekerk kirjoittaa arfrikaaniksi – kuten teki myös alkuvuodesta kuollut André Brink. Muitakin kieliä olisi tarjolla. Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat