Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurasaaressa voi hortoilla rauhassa

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Aapo Huhta HS
Kun Seurasaareen kuljetaan puusiltaa pitkin, siirrytään pysähtyneen rauhan maailmaan.
Kun Seurasaareen kuljetaan puusiltaa pitkin, siirrytään pysähtyneen rauhan maailmaan. Kuva: Aapo Huhta HS

Tein lähipiirin nuorisolle kysymyksen: onko mielikuvasi Seurasaaresta positiivinen vai negatiivinen. Melkein kaikilla nousi peukku ylös: positiivinen.

Yllätyin. Tuttujen aikuisten joukossa olin nimittäin edellispäivänä kuunnellut soraäänten myrskyä: Miksei Seurasaaressa tapahdu mitään? Onko siellä tehty ollenkaan uudistuksia vuosikymmeniin? Ottaisivat mallia Skansenilta!

Oma mielikuvani jokakesäisten – tai no, melkein jokakesäisten – visiittien jäljiltä on, että Seurasaaressa vallitsee pysähtynyt rauha. Ja että siellä on oravia, jotka ovat erittäin persoja maapähkinöille – ja kuulemma myös jo vaaraksi osalle rakennuksista kaivamalla jemmojaan vääriin paikkoihin.

Mieleen tulee myös eräs suloinen nuoruuden juhannus ynnä visiitit maauimalaan. Siellä voi ottaa aurinkoa ilman rihman kiertämää.

Ruotsissa uutisoitiin tällä viikolla, että Tukholmaan nousee vuonna 2017 Vikingalivet-niminen elämyskeskus, jossa turisteille esitellään tuoreinta tutkimustietoa viikingeistä. Sarvikypärämyyttien kumoamisen ohessa nostetaan esiin naisten roolia viikinkien historiassa. Suunnittelutyössä mukana ollut historiaprofessori lupaa, että unohdetut ikävätkin asiat tuodaan esiin, kuten että pohjoiset seikkailijamiehet kauppasivat naisiaan arabimaihin.

Luvassa on myös 3d-elämyksiä viikinkilaivassa ja muuta nykyaikaista. Rahoitusta on jo yli 10 miljoonaa, 75 rahoittajalta.

Vihreä väri naamallani syveni: taas ruotsalaiset ideoivat tuoreesti, kalastavat kaikki maailman turistit itselleen ja porskuttavat iloisina lallatellen kohti Skansenin yhteislaulua.

Ja mitä meillä on? Negatiivinen salaliittohenkinen vääntö Guggenheimista ja Seurasaaren juhannus, jossa salko nousee ja tanhutaan. (Tänä vuonna nousee myös vaihtoehtoinen urbaani salko. Avoimen kilpailun voittajan valitsee Stefan Lindfors.)

Yön nukuttuani rauhoituin. Onhan meillä myös loputtomasti siivouspäiviä, kirpputoreja, puistojoogaa, katuruokaa, musafestareita ja muuta uutta urbaania kivaa; elämän makua asukkaat edellä, eivät turistit. Ja kun kaikki urbaani kiva alkaa ahdistaa, voi mennä Seurasaareen kävelemään ja hengittämään.

Sitä paitsi internetissä kerrottiin, että museoalalla(kin) on nyt nousussa unitasking, yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan, kuumeisen moniosaamisen eli multitaskauksen sijasta.

Ekologisuus, lähimeininki, villivihanneshortoilu, käsityöläisyys, homevapaa rakentaminen: kaikki kannatettavia asioita – ja tavalla tai toisella kiinni vanhassa.

Ehkä nuoriso oli oikeassa ja aikuiset pihalla.

Pirkko Kotirinta HS pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat