Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Filosofi: Luonto on tuhonnut maapallon

Filosofi Timothy Mortonin mielestä luontoa ei ole koskaan ollutkaan

Kulttuuri
 
Rio Gandara HS
Filosofi Timothy Morton on buddhalainen. Kuvauksen jälkeen hän sanoi meditoineensa kuvaushetkellä, koska ajatteli sen helpottavan kuvaajan työtä.
Filosofi Timothy Morton on buddhalainen. Kuvauksen jälkeen hän sanoi meditoineensa kuvaushetkellä, koska ajatteli sen helpottavan kuvaajan työtä. Kuva: Rio Gandara HS

"Maailmanloppu on jo tapahtunut", sanoo Timothy Morton.

Kuka tällaista voi väittää?

Kuka?

Timothy Morton

 Syntynyt 1968 Lontoossa.

 Englannin professori Rice Universityssa, Houstonissa. Opettaa kirjallisuutta ja filosofiaa.

 Kirjoittanut lukuisia kirjoja, uusimpina The Ecological Thought (2010), Realist Magic (2013) ja Hyperobjects (2013). Yksi myöhemmin tänä vuonna ilmestyvän Nothing: Three inquiries in Buddhism kirjoittajista.

 Yksi Björk: Archives -kirjan (2015) kirjoittajista.

 Vierailee Helsingissä Taideyliopiston CARPA 4 – The Non-human and the Inhuman in Performing Arts -kollokviossa.

Tietysti filosofi.

Timothy Morton hakee ratkaisua maapallon lämpenemiselle. Hänen vastauksensa on uudenlainen ekologinen ajattelu.

Työkseen hän opettaa kirjallisuutta ja filosofiaa, mutta kirjansa hän kirjoittaa lukevalle yleisölle – joka tuntee ainakin jonkun verran filosofiaa.

Hänen kirjoissaan vilisevät filosofit, evoluutioteoria, kvanttifysiikka, noir-dekkarit, modernistimuusikot, Blade Runner -elokuva, gootit, buddhalaisuus ja paljon muuta.

Hänen vastauksensa ovat joskus hengästyttäviä, kuten hänen kirjansakin.

"Olen naurettavan innostunut asioista ja kärsin siksi sanaripulista", hän sanoo pahoitellen.

Miksi Morton väittää, että maailmanloppu meni jo? Syy on yllättäen optimismi. Mortonin mukaan ympäristöajattelun valtavirta on apokalyptista, eli se odottaa pessimistisesti tulevaa maailmanloppua.

"Monen mielestä meidän pitää toimia heti tai tuhoudumme. Tällainen asenne vain lisää epätoivoa ja jäämme ikään kuin tuijottamaan onnettomuuspaikkaa. Jos meillä ei ole enää toivoa, ei ole myöskään pelkoa. Haen rohkeutta ja uudenlaisia rinnakkain elämisen tapoja muiden elämänmuotojen kanssa."

Maailma on loppunut myös siinä mielessä, että elämme globaalissa maailmassa. Tiedämme miten yhteenkietoutuneita olemme toistemme ja koko planeetan kanssa. Samalla planeetta on muuttunut epäluotettavaksi. Näin on tapahtunut myös ilmastolle. Arkinen puhe säästä on muuttunut pahaenteiseksi.

"Maailmaa ihmisen toiminnan etäisenä taustana ei enää ole. Me tiedämme, mihin jätteemme menevät, kun vedämme vessan. Ne eivät vain katoa."

Maapallo lämpenee kovaa vauhtia. Mortonin mukaan suurin syy siihen on harhaluulomme, että luonto olisi yhä olemassa.

Virhe alkoi 12 000 vuotta sitten, kun kaksi asiaa tapahtui samaan aikaan. Keksimme maanviljelyn ja maapallo siirtyi aikakauteen, jossa luonnon kierrot noudattivat tasaista aaltokuviota.

"Luonto on vain tämä aaltokuvio. Se on ajallinen sattuma."

Kaksisataa vuotta sitten hiilipäästöt alkoivat höyrykoneen keksimisen myötä. Luonnon kiertokulut mullistuivat ja aaltokuvio räjähti.

"Toimimme yhä kuin luonto pyörisi itsekseen tuolla jossain."

Uskoen tähän luontoon olemme tehneet maataloudesta teollisuuden, joka peittää maapallon ja on pyyhkinyt valtavasti elämänmuotoja tieltään.

"Luonto on se ongelma", Morton sanoo. "Luonto on tarkasti aseistettu sosiaalinen rakennelma, joka on kirjaimellisesti tuhonnut koko maapallon."

Mortonin mukaan ekologia ei voi unohtaa modernia aikaa ja kaivata alkuperäistä luontoa ilman ihmistä. Sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ajatella uudella tavalla. Siksi Morton yhdistää kirjoissaan eri lähteitä. Ekologinen ajattelu on juuri uudenlaisten yhteyksien löytämistä, rajojen ylittämistä ja vieraiden asioiden tuomista toistensa lähelle. The Ecological Thought, Mortonin teoksista ehkä lähestyttävin, on yritys muuttaa lukijan ajattelua.

Pitäisi esimerkiksi kyseenalaistaa varmuutemme siitä, mitä maailma on. Se tuntuu sivistyneelle ihmisille vieraalta. Epäily siitä, ovatko oliot ja asiat sitä miltä ne näyttävät, on alkukantaista. Yllättäen tiede on palauttanut outouden ja vierauden maailmaan.

"Kun katsomme kauas avaruuteen tai kvantteihin, asiat ovat outoja. Biologiassa elollisen ja elottoman raja liukenee. Olemme sattumalta astuneet takaisin Uniaikaan. Meidän pitää vain tajuta, ettemme ole koskaan poistuneet pusikosta."

Tässä on mahdollisuus löytää asioiden salaperäinen viehätys.

"Sitä on vaikea ajatella älyllisesti. Meditaatio on hyvä keino tämän ymmärtämiseen."

Perinteinen ekologinen retoriikka on Mortonin mukaan liian aurinkoista, innokasta ja "tervettä". Se unohtaa pimeyden, ironian, moniselitteisyyden ja kaiken hajoamisen. Hänen vaihtoehtonsa on pimeä ekologia, joka hyväksyy nämä kaikki.

"Se on ekologiaa friikeille, jotka istuvat peiton alla kuuntelemassa metallia. Niille, jotka eivät halua juosta ulkona shortseissa ja hehkuttaa 'katsokaa, tässä on maskuliininen subjekti luonnossa!'"

Ekologian nimissä vaaditaan usein täydellisyyttä. Mutta ekologisessa maailmassa kaiken välillä on yhteys, eikä siinä voi koskaan toimia täydellisen oikein.

"Jos olet kiltti pupuille, et ole kiltti pupujen loisille. Myötätuntoon liittyy tuska siitä, että en voi pelastaa kaikkia. Se on hyvä asia. Ekologinen tietoisuus on raakaa."

Mortonin mukaan iso osa ympäristöpuheesta pelaa "bongaa tekopyhä" -peliä. Valitetaan, että vain tyhmät ajavat hybiridautoilla ja kuvittelevat siten pelastavansa maapallon.

"Tämä on kyynisyyttä, jolla ei ole mitään tekemistä ekologian kanssa."

Mortonille ekologinen tietoisuus on ymmärrystä, että jokainen meistä on jossain määrin tekopyhä.

"Oikeassa oleminen on viimeiset pari sataa vuotta tarkoittanut kyynisyyttä. Minä käyn sotaa kyynistä järkeä vastaan. Ekologisena aikakautena ei voi olla kyyninen. Utopiat on helppo tuhota kyynisellä järjellä."

Morton tekee yhteistyötä luonnontieteilijöiden ja taiteilijoiden kanssa. Islantilainen taiteilija Björk pyysi Mortonia mukaan tekemään Björk: Archives -kirjaa.

"Björk mallintaa, mitä ekologinen ihminen todella olisi, mitä on olla läheisessä suhteessa ei-inhimillisiin olentoihin."

Björk suunnitteli, että he tekisivät yhdessä manifestin.

"Puhuimme projektista ja tajusimme, että puhe siitä on itse projekti. Se toi esiin epäröinnin, intohimon ja raa'an egottomuuden, mitä hänessä todella on. Häntä ei kiinnosta nähdä asioiden läpi. Hän antaa itsensä olla naiivi ja siksi kaikki, mitä hän tekee, on aina edellä muita."

Hengästyttäviä määriä aiheita yhdistelevälle, uudenlaista ajattelua etsivälle Timothy Mortonille se oli unelmatyö.

"Taide on minulle ajattelua tulevaisuudesta, jota emme vielä pysty älyllisesti ajattelemaan. Tämä on työtäni. Vedän jotenkin tulevaisuuden energiaa nykyhetkeen, jotta voisimme analysoida sitä ja ehkä hyötyä siitä. Joskus puhun ihan puutaheinää. Mutta miksi haluaisin täysin hallita ideoitani? Silloin en tuntisi mitä niiden rajoilla on. On täysin mahdollista yllättää itsensä. Yllätyksellisyys kuuluu todellisuuden luonteeseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat