Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurasaari oli huippumoderni museo 1909, mutta kuuluuko se enää nykyaikaan?

Kulttuuri
 
Härskisti ryöstetty vaivaisukko palasi Seurasaareen
Härskisti ryöstetty vaivaisukko palasi Seurasaareen
Helsingin Seurasaaressa vuosikymmeniä kerjännyt ja historiansa aikana kovia kokenut vaivaisukko on palautettu saareen yli kymmenen vuoden jälkeen. Tauon aikana vaistos on konservoitu huolellisesti ja asetettu nyt näytteille Karunan kirkon kellotapuliin. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi. Kuvaus ja editointi: Aapo Huhta.

"Me astumme kuin taikaiskulla menneitten polvien keskuuteen", visioi nimimerkki U.T.S. (eli kansatieteilijä U. T. Sirelius) Päivälehdessä haltioituneesti lokakuussa 1907.

"Täällä tapaa meitä välittömästi kansamme elämä sellaisena kuin se jo varhaisista ajoista meidän päiviimme saakka todennäköisesti on esiintynyt."

Kyse oli mielipidekirjoituksesta. Sireliuksen mielestä Suomeen piti perustaa ulkoilmamuseo, ja sille oltiin nyt lobbaamassa eduskunnalta rahaa.

Aapo Huhta HS
Kahiluodon kartano on siirretty Seurasaareen Varsinais-Suomen Taivassalosta. Sisällä sen kustavilaistyyliset tapetit saavat ruokasalin näyttämään antiikin pylvästemppeliltä.
Kahiluodon kartano on siirretty Seurasaareen Varsinais-Suomen Taivassalosta. Sisällä sen kustavilaistyyliset tapetit saavat ruokasalin näyttämään antiikin pylvästemppeliltä.

Kyse oli myös modernista pyrkimyksestä: 1800-luvun lopulla ulkoilmamuseot olivat uusinta uutta ympäri Eurooppaa ja nimenomaan pohjoismainen innovaatio. Tukholman Skansen oli avattu muinaisharrastaja Artur Hazeliuksen voimin jo 1891 ja saanut heti valtavan suosion. Perässä tulivat Kööpenhamina ja Norjan Kristiania.

Nämä modernit museopuistot tarjosivat mahdollisuuden aivan uudenlaiseen, elämyksiin perustuvaan vapaa-ajan viettoon kansallisen kulttuurin äärellä.

Miksei myös Helsinkiin voisi ruveta siirtämään rakennuksia ympäri Suomea?

Ei aikaakaan, kun niin myös tehtiin. Ulkoilmamuseo avattiin 1909, kun kansatieteilijä Axel Olai Heikelin, arkkitehti Yrjö Blomstedtin ja taiteilija Akseli Gallen-Kallelan Konginkankaalta löytämä savupirtti siirrettiin Seurasaareen, 1889 perustettuun kansanpuistoon.

Siinä se on edelleen: Niemelän torppa rakennuksineen. Likimain samanlaisena kuin rakennusaikaan 1700–1800-luvuilla.

"Tänä kesänä Niemelä on taas avattu kahden vuoden konservoinnin jälkeen", Seurasaaren intendentti Mikko Teräsvirta kertoo innostuneena. "Tuohi-malkakatot on uudistettu käsityönä, alkuperäisten kattojen mallin mukaan."

Niinpä niin. Suurelle yleisölle Seurasaari näyttäytyy usein vehreälle saarelle levittäytyvänä harmaiden töllien kavalkadina. Jostain kuuluu kanteleen soittoa, jostain lampaan ääntelyä. Kävelypolkujen hiekkaa pöllyttävät enimmäkseen japanilaisten turistien jonot.

Mitä on nyt se kulttuurin ja historian elämyksellisyys, joka oli 1900-luvun alun kävijöille aivan uusi kokemus? Riittävätkö malkakatot ja Haapaveden vaivaisukko, kun toisiin todellisuuksiin voi piipahtaa virtuaalikypärän avulla?

Kuuluuko Seurasaaren kaltainen ulkoilmamuseo nykyhetkeen lainkaan?

1800-luvun leluja Kahiluodon kartanon lastenhuoneessa.
1800-luvun leluja Kahiluodon kartanon lastenhuoneessa.

Kyllä kuuluu, Teräsvirta sanoo lujasti – vaikka myöntää, että museoalalla on myös niitä, jotka pitävät Seurasaaren kaltaisia paikkoja paitsi vanhakantaisina myös kalliina ylläpitää.

"He unohtavat, että kävijöitä riittää, Seurasaaressakin 40 000–45 000 niinä neljänä kuukautena, jotka se on avoinna. Täältä haetaan paitsi historiaa myös hiljaisuutta ja luontoa."

Intendentti tietää, että monet maailman ulkoilmamuseot ovat päättäneet seurata aikaansa muuttumalla yhä enemmän huvipuistojen kaltaisiksi. On eläintarhaa, laitteita, koko ajan muuttuvaa esineistöä.

Yhdysvaltain Wisconsinissa on kokeiltu museota, jossa eletään aina kuin 75 vuotta sitten, eli siirrytään koko ajan historiassa eteenpäin. Tanskan Aarhusissa 1800-luvun rinnalle on tuotu 1970-luku, ja museossa pääsee tutustumaan niin ajan gynekologin vastaanottoon kuin kommuuniinkin.

"Kuulin, että Den Gamle Byssa on rekonstruoitu 70-luvun jazzbaarikin, jossa paikassa nuorina esiintyneet muusikot pitävät taas keikkoja. Ja aidosta 70-luvun pizzeriasta saa pizzaa syödäkseen", Teräsvirta kertoo.

Tähän suuntaan hänkin mielellään Seurasaarta kehittäisi: että miljööseen yhdistettäisiin lisää niihin kuuluvia, aitoja kokemuksia.

"En kaipaa tänne törmäilyautoja tai kameleita. Mutta olisihan hienoa, jos täällä toimisi sepän paja, mylly tai maalaisleipomo, jonka tuotteita voisi maistaa. Tekemisen, tuoksujen ja makujen kautta menneisyys välittyisi toisella tavalla."

Kuusi tärppiä Seurasaareen

1 Niemelän torppa (1786–1844)

Savutorpasta alkoi Seurasaaren ulkomuseon tarina 1909, ja tuoksu on yhä tallella.

2 Pertinotsa (1850–1884)

Talo Raja-Karjalan Suojärveltä, viime sodassa menetetyltä alueelta. Tuotiin museoon 1939.

3 Karunan kirkko (1685–1686)

Seurasaaren vanhin rakennus on peräisin Sauvosta, minne paroni Arvid Horn rakennutti sen kartanonsa viereen.

4 Kahiluodon kartano (n. 1790)

Kaksikerroksinen rakennus on kartanoksi pieni ja suloinen. Yläkerrassa kesähuone, jonka katto on kuin huvimajassa ja seinillä "rohkeaa" taidetta.

5 Antti (1820-luku)

Umpipihatalo Säkylästä on kuin pieni kylä. Ihmisten miespihan vieressä karjapiha.

6 Kurssi ja Ivars (1825 ja 1764)

Kaksikerroksiset pohjalaistalot Kuortaneelta ja Närpiöstä. Toisessa toimi aikanaan myös kestikievari, ja tsaari Aleksanteri I levähti siellä 1819.

Suunnitelmia onkin, kuten Iisalmen pappilaan 2017 avattava uusi kahvila ja museokauppa ja pihalle perustettava hyötykasvitarha. Pappilan viereen alkaa jo tänä syksynä nousta uudisrakennus, monitoimitalo, jonne saadaan tilaa työpajoille ja muulle pedagogiselle toiminnalle.

Suurena esteenä kehittämiselle on tietysti rahan puute. Valtion museoiden perusrahoitusta ja henkilökuntaa on viime vuosina jo vähennetty, useita museoita jopa suljettu. Seurasaaressakin intendentti on ainoa kokoaikainen työntekijä.

"Henkilökuntaa on niin vähän, että toiminta on jo nyt aika haavoittuvaa", neljä vuotta intendenttinä toiminut Teräsvirta sanoo. "Toisaalta myös vapaaehtoistyövoiman pyörittäminen vaatisi resursseja."

Hän kiittelee kahtakymmentäviittä kesäopasta, jotka on kaikki tarkkaan rekrytoitu. Perinneasuihin pukeutuneilla oppailla on jokaisella erityistaitoja: on historian opiskelijoita, monikielisiä, käsitöiden ja musiikin taitajia.

Ei elämyksiä siis puutu nytkään. Pertinotsan karjalaistalossa Kirsi Savolainen soittaa tuvan nurkassa kannelta ja jouhikkoa. Niemelässä Harri Ahlgrén vuolee vyyhdinpuuta ja voi kertoa vaikka savupirtin viimeisestä asukkaasta, sokeasta Heikistä, joka vietiin pois 1909, kun torppa purettiin sahan tieltä ja tuotiin Helsinkiin.

Lisää elämyksiä, ja aivan uudenlaisia, tulee ensi vuonna, kun nykytaideorganisaatio Checkpoint Helsinki ja Kansallismuseo aloittavat yhteistyönsä.

Silloin Seurasaareen rakennetaan puolalaisen, Tukholman Konstfackin CuratorLabia johtavan Joanna Warszan kuratoima taidekokonaisuus. Hän on aiemminkin suunnitellut nykytaidenäyttelyitä kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin, esimerkiksi Skansenille.

Poiminta

Seurasaaren kesä

 Seurasaaren ulkomuseo on avoinna kesä–elokuussa joka päivä klo 11–17. Liput 3–8 e.

 Juhannuksena ohjelmalliset valkeat klo 16 alkaen.

 Karunan kirkossa klassisen musiikin konsertteja keskiviikkoisin 17. 6. alkaen klo 18 ja jumalanpalveluksia sunnuntaisin 28. 6. alkaen klo 13. Tapulissa konservoitu Haapaveden vaivaisukko.

 Nukketeatteria Kahiluodon kartanolla 14.–16. 7. klo 14.

 Käsityöpäivät ja markkinat 18.–19. 7. Antin aukiolla.

 Seurasaari soi -kansanmusiikkifestivaalilla 8.–16. 8. yhtyeitä Karjalasta, Mordvasta ja Setumaalta.

 Kansallispukujen juhlatuuletus 8. 8. klo 12. Tavoitteena on, että pukuja olisi monista maista ja kulttuureista.

 Lisätietoja: www.seurasaari.fi

"Arvelisin, että viidestä seitsemään taiteilijaa luo alueelle teoksia, joista osa voi olla myös performansseja", Checkpoint Helsingin viestintävastaava Pia Sievinen kertoo. Tarkoitus on, että teokset tarkastelevat ja kommentoivat Seurasaaren esittämää kuvaa suomalaisen elämän historiasta.

Taiteilijoista muutama on jo nimetty, kuten algerialais-ranskalainen Kader Attia, ruotsalainen Annika Eriksson ja Berliinissä ja Iranissa elävä Natascha Sadr.

Museolla on monta tehtävää. Pitää säilyttää, tutkia, opettaa.

"Viimeinen Seurasaareen tuotu rakennus on Leppälän mäkitupalaismökki, joka tuotiin Loimaalta 1982", Mikko Teräsvirta kertoo. "Sen irtaimisto oli pääasiassa 50-luvulta, viimeisen asukkaan eli vanhapoika Jaakon tavaroita. Kaikki dokumentoitiin Kansallismuseoon. Lisäksi rakennuksia tutkitaan ja konservoidaan kaiken aikaa. Sekin on historian tallentamista."

Mutta pitää myös viihdyttää, ihan kuin 1900-luvun alussa – ja koko ajan kovenevilla elämysmarkkinoilla. Seurasaari on Helsingissä vähän kuin Asko Ikean vieressä, Teräsvirta lohkaisee.

"Suurin ongelma on kuitenkin se, että monet kävijät tyytyvät kurkistamaan talojen ikkunoista ja jatkavat sitten matkaa. He eivät löydä monipuolista kulttuuriohjelmaa tai tule tänne rentoutumaan, vaikka piknikille."

Tarvittaisiinko sittenkin joku uudempi rakennus? Ehkä, Teräsvirta huokaa.

"Kunhan muistetaan, että koko ympäristö on maaseutumainen. Tänne ei voi pystyttää kaupunkikorttelia. Mutta ehkä maitolaituri. Tai rintamamiestalo."

Tai kirkonkylän kahvila, jossa soittaa kesäiltana oikea tango-orkesteri.

Korjaus 15.6 klo 11:48: Seurasaaren karttaa muokattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat