Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodankylän elokuvajuhlien viisi kohokohtaa

Kulttuuri
 
Häiriötekijä on myötähäpeää aiheuttava komedia
Häiriötekijä on myötähäpeää aiheuttava komedia
Sodankylän elokuvajuhlilla nähtiin perjantaiyöllä yllätyselokuva, syksyllä ensi-illan saava Häiriötekijä. Se perustuu Q-teatterin samannimiseen menestysnäytelmään, joka koostuu useista, mustaa huumoria sisältävistä episodeista. Toimittaja Jutta Sarhimaa tapasi Sodankylässä Häiriötekijässä näyttelevät Tommi Korpelan ja Eero Ritalan ja yritti selvittää, syödäänkö elokuvaversiossakin vastentahtoisesti maksalaatikkoa. Kuvaus ja editointi: Seppo Kärki.

1. Peter von Baghin esikoiselokuva

Sodankylän avajaispäivän aamuna järjestetyssä Peter von Bagh -muistoseminaarissa nähtiin myös von Baghin esikoiselokuva, Pentti Maisalan kanssa ohjattu 17-minuuttinen Pockpicket eli katkelmia helsinkiläisen porvarisnuoren elämästä (1968).

Tästä elokuvasta pitäisi puhua paljon enemmän: kovasti Olavi Uusivirralta näyttävä nuori Sulevi Peltola haahuilee ympäri Helsinkiä ja ujuttaa seteleitä pahaa-aavistamattomien ihmisten taskuihin. "Pockpicket", joka on samalla Bresson-viittaus ja sanaleikki englanninkielen taskuvarasta tarkoittavasta sanasta, kyseenalaistaa vallitsevan yhteiskunnan arvostukset ja ihanteet ja toteaa oluen pahaksi. Lopussa hän liikuttuu tavatessaan vanhan rouvan puistonpenkillä. Pockpicket on loistava kombinaatio, hulvaton ja sydäntä särkevä elokuva.

2. 70-millimetristen filmien loisto

Sodankylässä elokuvat pyritään esittämään alkuperäisessä formaatissaan. Tänä vuonna tarjolla oli niin ylittämättömiä klassikoita, kuten maailman parhaaksi elokuvaksi äänestetty Vertigo (1958), kuin itäsaksalaisen Konrad Wolfin Goyan (1971) kaltaisia harvinaisempia kuvia.

Valitsin heti keskiviikkoyönä näytetyn 2001: Avaruusseikkailun (1968). Filmin massiivisuus, väriloisto ja Straussin sävelmien mahtipontinen pauhu muistuttivat taas, miten nerokas elokuva-ajattelija Kubrick olikaan.

2001: Avaruusseikkailu on Stanley Kubrickin ohjaus.
2001: Avaruusseikkailu on Stanley Kubrickin ohjaus.

3. Perjantai-illan mykkäelokuvakonsertti

Festivaalin uuteen päätelttaan saa ängettyä maksimissaan 1 500 ihmistä. Teltta pistettiin todelliseen testiin perjantaina alkuillasta, kun ennätyssuuri väkijoukko ahtautui sinne nähdäkseen vähän tunnetun ranskalaisen The New Gentlemanin (1929), jota kapellimestari Antonio Coppolan johtama Avanti!-orkesteri säesti.

Suursuosiota selittää mykkäelokuvakonserttien kauas kiirinyt maine. Ne ovat festivaaliperinne, tapahtuma, jossa elävä musiikki ja elokuvan alkuaikojen taika yhdistyvät maagisesti.

Kun pääsin viimein sisälle, tarjolla oli enää vain hajapaikkoja puhallinsoittajien jalkojen juuressa kylmällä asfaltilla. Kykkiminen kannatti: livemusiikki kuulosti upealta ja elokuva viihdytti. Hätkähdyttävän modernisti kuvattu balettitanssijan ja työläismiehen romanssi oli samalla verevä luokkataistelukuvaus, jossa pilailtiin osuvasti Suomessakin hyvin ajankohtaisella aiheella, ministerinsalkkupelillä.

4. Yllätysnäytös Häiriötekijästä

Kovimmat huutonaurut kirvoitti perjantain myöhäisyössä nähty uusi kotimainen komedia Häiriötekijä. Näytös oli merkattu festivaaliohjelmaan pelkkänä "yllätyselokuvana". Se riitti selvästi kiinnittämään mielenkiinnon, koska näytös oli loppuunmyyty.

Kun festivaalijohtaja Timo Malmi kuulutti elokuvan, yleisö hurrasi. Elokuva tulee virallisesti ensi-iltaan 11. syyskuuta.

SF Film Finland Oy
Yllätyselokuvana esitetyn Häiriötekijän näyttelijäkaartiin kuuluvat Eero Ritala (vas.) ja Tommi Korpela.
Yllätyselokuvana esitetyn Häiriötekijän näyttelijäkaartiin kuuluvat Eero Ritala (vas.) ja Tommi Korpela.

5. Suomi Finland Sing-Along

"Pot-pot-pot-pot potkut sain / on se vimmattua!", festivaalikansa mylvi torstain valoisassa yössä ja etualalla istuneet ulkomaalaiset vieraat pyörittivät päitään ihastuneina. Sodankylän karaokenäytös todisti jälleen, että kyllä suomalaisista lähtee ääntä, jos saa laulaa yhdessä pimeydessä.

Tauno Palon SF-Paraatissa (1940) laulamaa rallia seurasi luontevasti niin Kaj Chydeniuksen tunteikas Sinua sinua rakastan Asfalttilampaista kuin Dannyn Seitsemän kertaa seitsemän Spede-klassikosta Noin 7 veljestä, kummatkin vuodelta 1968.

Suomileffakaraoke on Peter von Baghin aloittama perinne, ja karaokesanoitettuja kohtauksia suomalaisista elokuvista on sittemmin esitetty Kavin koostamissa näytöksissä. Nyt festareilla nähtiin erityisversio, joka päättyi parhaisiin musiikkikohtauksiin Aki ja Mika Kaurismäkien elokuvista.

Viimeisessä kohtauksessa vilahtaa von Bagh, juuri ennen kuin Rauli Badding Somerjoen laulama Kauas pilvet karkaavat alkaa soida.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa väitettiin, mykkäelokuvakonsertti oli perjantaina, ei lauantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat