Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sideways uhkaa Flow'n asemaa suosikkifestivaalina

Uusi tulokas tuskin jää kertaluonteiseksi kokeiluksi

Kulttuuri
 
Miikka Pirinen
Jenni Koli (vas.), Tytti Alapelti, Pauliina Toivanen pitävät Sidewaysia nuorena Flow-festarina.
Jenni Koli (vas.), Tytti Alapelti, Pauliina Toivanen pitävät Sidewaysia nuorena Flow-festarina. Kuva: Miikka Pirinen

Helsinki on tällä vuosituhannella profiloitunut festivaalien kaupunkina, mutta vielä mahtuu mukaan yksi uusi tulokas.

Perjantaina avajaisiaan viettänyt Sideways lunasti heti paikkansa, kun alueelle saapui 6 000 festivaalivierasta. Ilta oli loppuunmyyty, ja koko viikonvaihteen kävijämäärä kipusi jo ennakkomyynnin perusteella yli kipurajan, joka oli asetettu 10 000 kävijään.

Tämän perusteella voi ennustaa, että Sideways ei jää kertaluontoiseksi kokeiluksi.

Uuden tulokkaan voi toivottaa lämpimästi tervetulleeksi, sillä Sideways täyttää avoimen aukon kesän festivaalikartalla.

Se on nykyaikainen kaupunkifestivaali, josta pääsee julkisilla kotiin omien lakanoiden väliin. Ohjelmisto välttelee ilmeisimpiä kansansuosikkeja ja on räätälöity eri musiikkityylien harrastajille: perjantaina painotus oli indierockissa ja lauantaina hiphopissa, mutta sekaan mahtui myös paljon muuta.

Jos Killing Joken raskas postpunk ei iskenyt, sitä saattoi paeta Perfume Geniuksen majesteettisen synapopin pariin alueen toisella laidalla. Tai päinvastoin.

Ulkomaisten tähtien sijaan koko illan olisi voinut viettää vaihtoehtoisesti tutustumalla tuoreimpiin kotimaisiin bänditulokkaisiin.

Kuulostaako tutulta? Aivan: onhan meillä jo perinteikäs Flow Festival, joka on rakennettu hyvin samankaltaisen konseptin varaan. Vielä selkeämmin Sideways astuu Kuudes Aisti -festivaalin tilalle: parina kesänä järjestetty indiefestivaali luopui leikistä viime vuonna ja jätti jälkeensä ilmeisen tarpeen. Nyt se on täytetty.

Flow ja Sideways ovat kuin iso- ja pikkuveli.

Flow säilyttää kevyesti ykkösasemansa Florence + The Machinen ja Beckin kaltaisilla tähtiesiintyjillä sekä 20 000 hengen kapasiteetillaan. Samaan aikaan Sideways vetoaa niihin, jotka vielä muistavat takavuosien pienimuotoisemman ja kodikkaamman Flown.

Kuumia tähtiä ohjelmistossa ei ole – varsinkaan Azelia Banksin peruutettua – mutta vanhoja ja uusia suosikkeja kuudelle lavalle mahtuu. Niitä voi bongailla ilman samanlaista tungosta ja yleistä festivaalihumua kuin Flowssa.

Haaste on heitetty. Voi hyvinkin olla, että Sideways nousee helsinkiläisten musadiggarien ykkössuosikiksi, kun pisteitä jaetaan kesän päätyttyä. Joskus pienuus voi olla myös vahvuus.

Tapahtumat eivät silti sulje toisiaan pois. Molemmille on paikkansa, varsinkin kun välimatkaa on kaksi kuukautta. Lyhyen lämpimän ajanjakson alkua voi nyt juhlistaa Sidewaysissa, ja kesälle voi heittää hyvästit Flowssa.

Sideways esitteli helsinkiläisille myös uuden festivaaliareenan, kun tapahtuma levittäytyi Teurastamon ja Tukkutorin teollisuuskortteleihin.

Alue paljastui yllättävän isoksi, toimivaksi ja viihtyisäksi. Ainostaan päälavan kenttä jäi karun oloiseksi, kun valaistukseen tai sisustukseen ei ollut juuri panostettu.

Palvelutaso oli jo luonnostaan korkealla, kun Teurastamon ravintolat olivat auki festivaalivieraille. Ja mikään festivaali ei voi täysin epäonnistua, jos se pystyy tarjoamaan pelihallin flippereineen.

 

Sideways-festivaalin lauantain keikka-arvioita voi lukea osoitteessa hs.fi/kulttuuri.

The Jesus and Mary Chain esiintyi perjantaina Teurastamolla.
The Jesus and Mary Chain esiintyi perjantaina Teurastamolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat