Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuinen kesä näyttäytyy Aurajoen rannalla – HS esittelee Turun taidekesän tärpit

Ranskalaisen Jacques Henri Lartiguen glamourkuvat Turun taidemuseossa ovat aikamatka Ranskan Rivieran kulta-aikaan

Kulttuuri
 
Lartiguen kuva ystävästään Chou Valtonista Cap d'Antibesissa vuonna 1932 on kuvaajan tunnetuimpia.
Lartiguen kuva ystävästään Chou Valtonista Cap d'Antibesissa vuonna 1932 on kuvaajan tunnetuimpia.

Palmuja, pinjapuita, aurinkovarjoja ja urheiluautoja; tennistä hohtavan valkoisissa asuissa ja kalliorannoilla kiipeilyä 30-luvun eleganteissa uimapuvuissa: mikä ihana joutilaisuus!

Ranskalaisen Jacques Henri Lartiguen valokuvat 1900-luvun alkupuolen Rivieralta ovat sellaisia menneen maailman glamourin ja hellekesän ilmentymiä, että on vaikea keksiä Suomen suvesta toista näyttelyä, joka istuisi paremmin kepeän kesänäyttelyn määritelmään.

Kuka

Jacques Henri Lartigue

Jacques Henri Lartigue vuonna 1978.

 Syntyi vuonna 1894 Courbevoiessa Ranskassa. Kuoli 1986 Nizzassa.

 Kuvasi noin 150 000 valokuvan arkiston. Dokumentoi elämäänsä ja läheisiään. Oli myös innokas urheilun kuvaaja.

 "Löydettiin" Yhdysvalloissa vasta vuonna 1963: Kuvasalkku Life-lehdessä ja näyttely New Yorkin MoMA-museossa. Sai uuden maineen myötä töitä muun muassa muotikuvaajana.

 Tuli tunnetuksi Ranskassa, kun otti presidentti Valéry Giscard d'Estaingin virallisen muotokuvan vuonna 1974.

Lartiguen säätiöltä Turkuun lainattu, vajaan 200 kuvan kavalkadi täyttää taidemuseon ensimmäisen kerroksen uimapukuisilla kaunottarilla, aurinkotuolien rivistöillä ja mustavalkoisella rantailoittelulla.

Vuonna 1894 varakkaaseen perheeseen syntynyt Lartigue rupesi harrastamaan valokuvausta seitsemänvuotiaana ja matkusti kameroineen ensimmäistä kertaa Ranskan Rivieralle 11-vuotiaana.

Rivierasta eli Toulonin kaupungin ja Italian rajan välisestä rannikosta oli muodostunut 1800-luvun lopulla muodikas lomakohde, ja 1900-luvun alkupuoliskolla se eli kultakauttaan. Yläluokka vetäytyi sinne kesäisin viettämään rantaelämää ja järjestämään ylellisiä juhlia, kuten muun muassa F. Scott Fitzgeraldin Yö on hellä -romaanista tunnetaan. Rennot rantapyjamat, espadrillo-tossut ja rusketus olivat muotia Coco Chanelin esimerkin mukaisesti.

Rivieralla viihtyivät yläluokan lisäksi myös ranskalaiset filmitähtöset sekä taiteilijat Jean Cocteausta Pablo Picassoon. Heidät kaikki Lartigue kuvasi, ja paljon muuta.

Ei Lartigue tosin ammattikuvaaja ollut. Nuoruudessaan hän myi joitakin kuvia urheilulehtiin, mutta hän ei ansainnut kuvaamalla elantoaan. Pieniä summia hän ansaitsi taidemaalarina, mutta hänen todellinen intohimonsa oli selvästi valokuvaus. Hän oli sananmukaisesti amatööri, intohimoinen harrastaja, joka kuvasi 135 paksun kuva-albumin verran rakkaudesta lajiin.

Tarinan mukaan onkin onnekkaan sattuman ansiota, että Lartiguen kuvia nähdään nyt museoissa ympäri maailmaa. Hänen kuva-arkistonsa olisi pysynyt suurelle yleisölle tuntemattomana, jos hän ei olisi tavannut Amerikan-matkallaan ranskalaislähtöistä valokuva-agenttia Charles Radoa, joka puolestaan esitteli Lartiguen kuvia New Yorkin MoMA-museon valokuvaosaston kuraattorille John Szwarkoskille. Szwarkoski ihastui Lartiguen kuvien kadonneen maailman charmiin. Lartigue singahti maailmanmaineeseen ja sai debyyttinäyttelynsä MoMAan 69-vuotiaana.

Ehkä juuri harrastelijan lähestymistapa, pakottamaton ja henkilökohtainen, onkin suuri osa Lartiguen kuvien viehätystä. Mallit eivät poseeraa hänelle jäykästi, vaan Picasso makaa akupunktiohoidossa ja Ziegfeld Follies -kabareen tanssitytöt tupakoivat ja juoruilevat portailla.

Tavallaan Lartiguen kuvat ovat aikansa instagrammausta: oman arjen kauneimpien tai sosiaalisesti merkittävimpien hetkien dokumentointia. Jos kuvassa on (harvinaista kyllä!) sateista, se on esteettisesti vaikuttava sadepäivä. Kuva viinilasiin sulloutuneesta pikkukoirasta on aikansa kissavideo.

Kuvat ovat kuin leivoksia, ja näyttelyn verran niitä nauttii mielellään.

Sotien jälkeen Rivierasta tuli Lartiguen mielestä räikeä ja epäaito. Oli siirrytty "väärien pyhimysten ja tekorintojen aikakaudelle" (ransk. des faux saints et des faux seins).

Lartiguen Rivieraa ei enää ole, joten glamourin perässä on turha lähteä Ranskaan. Mikä siis olisi Suomen Riviera? Tittelistä ovat vuosikymmenten saatossa kilpailleet niin Terijoki, Hanko kuin Vuosaarikin, mutta entä Turku?

Ehkä Läntisessä rantakadussa on vähän ranskalaista rantabulevardia, ainakin jos vähän siristää silmiään.

 

 

Jacques Henri Lartigue: Riviera Turun taidemuseossa (Aurakatu 26) 5.6.–20.9. ti–pe klo 11–19, la–su klo 11–17. Liput 8 euroa.

Méditerrannée (1927)
Méditerrannée (1927)
Lartigue piti vauhdista ja sen pysäyttämisestä kuviin. Siksi hän kuvasi autokilpailuja, tennispelejä, vesihiihtoa ja voimistelua. Kuva Cannesista vuodelta 1927.
Lartigue piti vauhdista ja sen pysäyttämisestä kuviin. Siksi hän kuvasi autokilpailuja, tennispelejä, vesihiihtoa ja voimistelua. Kuva Cannesista vuodelta 1927.
Mary Belewsky, Cap d'Antibes (1941)
Mary Belewsky, Cap d'Antibes (1941)
Roland Toutain, Cannes (1947)
Roland Toutain, Cannes (1947)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat