Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailijat palasivat Mukkulaan

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous tasapainoilee lihallisuuden ja yläpilven välillä

Kulttuuri
 
Harri Nurminen
"Olen näyttelijä ja kirjailija. Ne ovat syvällisessä mielessä sama asia", teatterintekijä Juha Hurme (oik.) toteaa. Hurme ja Rein Raud juttelevat Lahden kirjailijakokouksessa.
"Olen näyttelijä ja kirjailija. Ne ovat syvällisessä mielessä sama asia", teatterintekijä Juha Hurme (oik.) toteaa. Hurme ja Rein Raud juttelevat Lahden kirjailijakokouksessa. Kuva: Harri Nurminen

Onneksi Lahden kirjallisuuskokouksen avauspuheenvuoron pitää Juha Hurme. Teatterintekijän alustuksessa ei ole minkäänlaista byrokratiaa tai teoreettista hapuilua. Kieli on selvää suomea ja etenee kuin hurjistunut vossikka kärrypolulla.

"Olemme multaa, joka ymmärtää olevansa multaa."

Vau! Ilman pienintäkään ironiaa vau!

"Ihminen sijoittuu eläimen ja enkelin väliin siten, että ihminen on eläin, joka osaa kuvitella enkelin. Tämän asian suuruuden tajuaminen on kaiken opin ydin ja inhimillisyyden yksinhuoltajaäiti."

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous on palannut perinteiseen Mukkulan kartanoon ensi kertaa vuoden 2007 jälkeen. Joka toinen vuosi järjestettävä tapahtuma vietti edelliset kolme kertaa evakossa Hollolan Messilässä.

Etäinen sijainti karsi yleisömääriä tuntuvasti. Nyt Mukkulan suurehostus on valmis ja kirjailijat jälleen perinteisellä pääkallopaikalla, jossa tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1963.

Lahden kaupunki investoi kartanon remonttiin kolme miljoonaa euroa.

Kirjailijakokouksen teema on tänä vuonna Kirjailija tasapainotaiteilijana. Tekijät ymmärtävät aiheen laajasti. Kirjoittaminen voi koetella taiteilijan mielenterveyttä, jaksamista tai perhesiteitä. Huomiotalous ja markkinakoneisto koettelevat taiteellista lahjomattomuutta, mutta toisaalta julkisuuttakin tarvitsee. Todellisuuden ja fiktion välilläkin pitäisi tasapainoilla.

Teema on niin laaja ja eteerinen, että kirjailijoita tuntien se ei voi mitenkään säilyä monipäiväistä kokousta hajoamatta miljoonaan suuntaan. Keskustelun tiukka rajaaminen ei liene tarkoituskaan. Vaarana on kuitenkin luisua taidepuheen tukahduttavaan suohon.

Taidepuheen ongelma on, ettei se ole tasapainottelua tai moniäänisyyttä. Oikeastaan se ei ole edes taidetta, vaan pelkkää puhetta puheen vuoksi.

Hurme vie teeman heti alkajaisiksi kirjaimelliseen ja lihalliseen nollapisteeseen. Hän avaa tilaisuuden kertomalla työkaluna käyttämästään käyrästä laudasta, jonka päällä näyttelijä tasapainottelee ja yrittää samalla harjoitella repliikkejä.

Kokemus on Hurmeen mukaan helvetillinen: hiki valuu, puhumisesta ja eläytymisestä tulee mahdotonta. Lepotila on saavuttamattomissa.

"Hyvin nopeasti huomaat siinä laudalla kiikkuessasi ja Shakespearea hokiessasi, että mielesi ja ruumiisi ovat yhtä."

Hurme pohtii, miten kirjallisuuteen saataisiin lisää teatterillista kroppaa mukaan.

" Pentti Haanpään novellistiikka tai 'juttuistiikka' edustaa hänen kestävintä tuotantoaan. Haanpää kirjoitti usein ulkona. Olen aivan varma, että hänen mestarillisuutensa johtui siitä, ettei Piippolan hyttystiheyttä kestä kukaan parin liuskan kirjoitusrupeamaa pidempään kerralla."

Kolea ja sateinen sunnuntaiaamu pitää huomion tiukasti perusasioissa. Kirjallisuustapahtumaankin voitaisiin teatterintekijän mukaan saada lisää fyysisyyttä sopivilla ärsykkeillä.

"Avataan tämän teltan katto ja pidetään alustukset ja keskustelut kaatosateessa. Johan alkaisi liha täristä", Hurme vitsailee.

Sään soisi olevan hieman miellyttävämpi muutaman viikon päästä, kun Mukkulan rantaan saapuu urbaanin musiikin festivaali Summer Up. Silloin pihamalla tärisee amerikkalaistähti Nicki Minajin perse.

Mukkulan kirjailijakokouksen historiakuvauksissa korostuu usein idän ja lännen vastakkainasettelu. Mukkula on syntynyt poliittisesti herkkään aikaan lievittämään blokkien välistä jännitettä kulttuurin keinoin. Neuvostorealismi ja länsimainen modernismi ovat ottaneet toisistaan mittaa vimmaisissa keskusteluissa.

Se oli silloin, tarunhohtoisen poliittisuuden aikaan. Järjestäjät toteavat yksi toisensa jälkeen, kuinka blokkiutumisen aika on jäänyt menneisyyteen. Onneksi.

Nyt kokouksen suojelijan Jenni Haukion tervehdyssanat alkavat näin: "Siellä missä kokoontuvat kirjailijat, kokoontuvat avarakatseisuuden, suvaitsevuuden ja humanismin aatteet – arvot, joita maailmanaikamme suorastaan janoaa."

Ei politiikka ole kadonnut mihinkään kirjallisista maljapuheista. Sävy vain on vaihtunut. Haukion visioimaan avaraan humanistikokoontumiseen olisi hankala kuvitella esimerkiksi Michel Houellebecqin kaltainen ihmisvihan kuvaaja, kiistelty kirjallinen huippulahjakkuus.

Onneksi juhlapuheet ovat vain puhetta. Houellebecq ehti käydä festivaalin päävieraana vuonna 2001, ennen terrorismin pelkoa ja Charlie Hebdon tapausta. Tuolloin teemana oli räväkkä väitelause: Kirjallisuuden tehtävä on taistella tyhmyyttä vastaan.

Sen rinnalla tasapainoteema haihtuu entistä eteerisempään yläpilveen.

Jantso Jokelin HS
Lahti

Sylvi Kekkonen (kesk.) kirjailijaseminaarissa Mukkulassa vuonna 1963.
Sylvi Kekkonen (kesk.) kirjailijaseminaarissa Mukkulassa vuonna 1963.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat