Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen Isis-teatteri joutui vaihtamaan nimensä – samoin on käynyt yrityksille ympäri maailmaa

Kulttuuri
 
Liisa Isotalo
FriedRich Rauch
Isis-jumalattaren nimi tarkoittaa valtaistuinta. Hänen sanottiin olevan faaraon äiti. Kuvassa Isis kultatuolilla, osa hautamaalauksesta Amenhotep II:n ajalta 1438–1412 eaa.
Isis-jumalattaren nimi tarkoittaa valtaistuinta. Hänen sanottiin olevan faaraon äiti. Kuvassa Isis kultatuolilla, osa hautamaalauksesta Amenhotep II:n ajalta 1438–1412 eaa. Kuva: FriedRich Rauch

Isis, luovuuden ja rakkauden äitijumalatar muinaisen Egyptin mytologiassa. Kaunis, lyhyt ja helppo nimi sopii minkä tahansa alan yritykselle.

Näin ajateltiin, kunnes samanniminen terroristijärjestö alkoi kylvää pelkoa Lähi-idässä. Mielikuva jumalattaresta muuttui mestausvideoiksi. Sitä paitsi Isis-nimihaulla on vaikea löytää netistä muuta kuin terrorismiuutisia.

Yksi toisensa jälkeen yritykset ovat luopuneet epäonnisesta Isis-nimestä: kännykkämaksupalvelu, englantilainen kielikoulu, belgialainen suklaavalmistaja, ranskalainen rockbändi, kanadalainen maahanmuuttajajärjestö ja niin edelleen.

Myös Suomessa helsinkiläinen Isis-teatteri luovutti ja muutti nimensä Osiris-teatteriksi. Vauvaesityksiä tarjoava teatteri ei voi muistuttaa ihmisiä islamisteista.

"Luulen, että se vaikutti vanhempiin alitajuisesti", sanoo teatterin taiteellinen johtaja Liisa Isotalo. "Lastenteatterimme ei ole menestynyt kovin hyvin."

Isotalon mukaan teatteri vastusti nimenmuutosta pitkään, koska ei halunnut antaa terroristijärjestön omia nimeä. Viimeinen pisara tuli kuitenkin keväällä, kun yhteistyökumppani sanoi, että olisi kiusallista markkinoida Isis-nimisen teatterin esityksiä.

Lisäksi nimi saattaisi estää esitysten viemistä ulkomaille. Esimerkiksi tanssiesitys HS – kunnianosoitus Helene Schjerfbeckin taiteelle voitaisiin viedä New Yorkiin, mutta Isis-nimellä varustetut laatikot jäisivät todennäköisesti tulliin.

Käännöstoimisto Isiksen toimitusjohtaja Linda Ahlblad sen sijaan ei aio luopua nimestä.

"Olen ollut Isis-fani lapsesta asti. Minulla on oikeus tähän nimeen. Jumalallista naiseutta edustava nimi terroristijärjestölle on kaikkea muuta kuin oikea", hän sanoo.

Ahlblad onkin kirjelmöinyt lehdistölle, jotta se lakkaisi käyttämästä terroristijärjestöstä lyhennettä Isis – varsinkin, kun järjestö itse on ilmoittanut nimekseen Islamic State.

Ahlblad pyysi syksyllä Kotimaisten kielten keskusta (Kotus) arvioimaan, miksi järjestöä pitäisi Suomessa kutsua.

Kotuksen lausunnon mukaan Isis-lyhenne voisi muuttua esimerkiksi muotoon IS-järjestö tai IS-liike, mutta toisaalta uutisissa tunnetuin nimi on paras. Sitä paitsi IS voisi tuoda mieleen esimerkiksi Ilta-Sanomat.

"Nimenvalinta on osa riskianalyysiä, kun yritys perustetaan", sanoo tavaramerkkeihin perehtynyt Henrik af Ursin asianajotoimisto Dittmar & Indreniuksesta. "Pitää tarkistaa, onko nimi jo käytössä tai onko sillä kielteisiä mielikuvia kuluttajan kielellä."

Esimerkiksi Mazda Laputa ei käynyt Espanjassa, koska la puta tarkoittaa huoraa.

"Suomessa ruotsalaisten kivennäisvesi Loka ei välttämättä menestyisi. Tai amerikkalaisten Kudos-patukat."

Isis-tapaus on kuitenkin harvinainen, koska mielikuva muuttui suorastaan julmaksi ja veriseksi.

"Sille ei yritys voi mitään. Jos Isis on kuluttajabrändin nimi, suosittelen vahvasti vaihtamaan. Kulutusvalinnat perustuvat usein tunteisiin, vaikka olisikin selvää, että nimi oli olemassa ennen terroristijärjestöä."

Yhdessä myytissä Isis-jumalatar kerää rakastettunsa kappaleet Niilistä ja herättää tämän henkiin. Rakastettu, myös Isiksen veli, on nimeltään Osiris. Siitä tuli myös teatterin uusi nimi.

Nimenvaihdos ei kuitenkaan ole ollut yksinkertaista.

"Yllättävän vaivalloista on vaihtaa Osiris-nimi joka läpyskään ja esittelytekstiin", Liisa Isotalo sanoo.

Logo on vielä uusimatta. Ja puhelimeen vastatessa Isotalolta lipsahtaa ensin Isis-nimi.

"On se kumma, miten Isis-järjestö voi vaikuttaa vauvatanssia tekevän teatterin elämään."

Korjaus klo. 13.50: Isiksen toimitusjohtajan sukunimestä puuttui aiemmin yksi l-kirjain. Sukunimi on Ahlblad.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat