Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjakuva kuljettaa Picassosta punkiin

Pauli Kallio käsikirjoitti sarjakuvia taiteiden maailmasta

Kulttuuri
 
Kati Kovácsin piirtämässä tarinassa Picasso innoittaa pikkutyttöä.
Kati Kovácsin piirtämässä tarinassa Picasso innoittaa pikkutyttöä.
Arvio: sarjakuva
Pauli Kallio (käsik.): Noin seitsemän taidetta. Suuri Kurpitsa. 80 s.

Pauli Kallio on käsikirjoittanut sarjakuvia suunnilleen varttivuosisadan. Hän on kirjoittanut hyvin erilaisia sarjakuvia hyvin erilaisille piirtäjille.

Parhaimmillaan Kallio on kertoessaan omasta elämästään tai sitä läheisesti muistuttavasta maailmasta. Sellaisiin pääteoksiin kuuluvat varsinkin Christer Nuutisen piirtämä Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarja ja omaelämäkerrallinen Kyky Ahosen piirtämä Maalaispunkin päiväkirja.

Noin seitsemän taidetta on kokoelma lyhyitä tarinoita. Sen avaustarina Olenko minä taiteilija? ei kuvaa Kallion omaa elämää eikä ehkä edes sen piirtäneen Kati Kovácsin. Silti Kallio on onnistunut räätälöimään jutun niin, että se tuntuu kurkistavan Kovácsin lapsuuteen.

Kallio on tehnyt Kovácsin kanssa yhteistyötä pitkään ja epäilemättä tietää hänen läheisen mutta särmikkään suhteensa Picassoon. Niinpä käsikirjoitus lapsen kohtaamisesta Picasson taiteen kanssa museossa on pudonnut hedelmälliseen maaperään.

Muutaman tarinan yhteys taiteisiin jää hieman löyhäksi eikä seitsemästä tarinasta taida löytyä ihan yhtä montaa taidetta. Kirjan nimi ohjaa odotuksia siihen suuntaan, mutta lienee hyvä, ettei Kallio ole hirttäytynyt liian tiukasti teemaansa.

Nuorena Kallio sai taideherätyksensä yhtä lailla sarjakuvasta ja punkista. Musiikki on myös tiskijukkana työskentelevälle Kalliolle läheinen ja kirjassa kahden tarinan aihe.

Niistä Tiitu Takalon huumaavan hienosti piirtämä Kaikki mistä Tiina tykkää on punk loistaa kirjan kirkkaimpana helmenä. Rock-klubien tunnelmaa on harvoin kuvattu yhtä hyvin millään kerrontavälineellä.

Suomalaisella sarjakuvalla menee lujaa -tarinassa Kallio ja sen piirtäjä Timo Mäkelä esiintyvät itsenään. Tarina on ilmeisen henkilökohtainen myös Mäkelälle, ja se kasvattaa tehoa. Sepitteessä saman jutun lataus olisi luultavasti paljon heikompi.

Kallio on valinnut mukaan pari nuorehkoakin tekijää. Reetta Niemensivu on jo osoittanut kykynsä parilla omalla julkaisulla, mutta Ninka Reittu-Kuurila on todella uusi lupaus. Molemmat hoitavat hommansa hyvin.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että parhaat käsikirjoitukset ovat menneet kokeneille tekijöille. Kovácsin ja Takalon ohella Ville Rannan piirtämä Mies joka nosti juonittelun taiteeksi kuuluu niihin.

Kuten tarinan nimi kertoo, siinä venytetään taiteiden rajaa. Mutta kahden tuttavan kohtaaminen pelaa näkökulmilla ja muistoilla upeasti. Kolmas henkilö ei ole läsnä, mutta hänen kauttaan Kallio avaa kipeän näkökulman itsekeskeisen pikkusieluisuuden ilkeyteen.

Tiitu Takalo piirsi punkkarin kohtaamisen freejazzin kanssa.
Tiitu Takalo piirsi punkkarin kohtaamisen freejazzin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat