Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidehistorioitsija Pontus Kyander arvostelee rajusti suomalaisia taidemuseoita

Pontus Kyanderin mielestä suomalaiset taideinstituutiot ovat lamaantuneet

Kulttuuri
 
Outi Pyhäranta HS
Kiasma on Pontus Kyanderin mukaan kaukana siitä vahvasti profiloituneesta instituutiosta jona se alussa esittäytyi.
Kiasma on Pontus Kyanderin mukaan kaukana siitä vahvasti profiloituneesta instituutiosta jona se alussa esittäytyi. Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Helsingin taideinstituutiot ovat lamaantuneet", kirjoittaa taidehistorioitsija ja -kriitikko Pontus Kyander sunnuntain Hufvudstadsbladetissa.

Trondheimin taidemuseon entinen johtaja luetteloi isojen talojen ongelmakohdat tarkasti. "Helsingin taidemuseo on marginalisoinut itsensä suuntaviivattomalla ja harmittomalla näyttelypolitiikalla. Surkea talous ja vanhentunut omistajarakenne on vammauttanut Taidehallin. Ja Kiasma on kaukana siitä vahvasti profiloituneesta instituutiosta, jona se alussa esittäytyi."

Kyander kiittelee taiteilijoiden ruohonjuuritason toimintaa mutta toteaa, että vastuun on oltava instituutioilla, sillä niillä on myös valta: rakenteet, henkilöresurssit ja ammattiosaaminen.

Tästä syystä Helsingin isojen taidetalojen olisi oltava rohkeita johtajia, jotka toisivat mukanaan uusia tuulia. Virkistävän tuulen sijaan instituutioilla on kuitenkin nykyään tuomisinaan pelkkä pieru, Kyander pahoittelee.

"Resursseja on, mutta irtiottoja ei uskalleta tehdä", Kyander sanoo Helsingin Sanomille.

"Ja kun mikään isoista tahoista ei ota hoitaakseen sitä mikä on vaikeaa ja uutta ei taidemaailmalle kokonaisuutena virtaa uutta energiaa."

Pierun lisäksi Kyander vertaa Hufvudstadsbladetin jutussa taidekenttää huoraan. Kovia sanoja.

"Kävijälukujen tavoittelu johtaa helppoihin näyttelyihin, jotka pyrkivät vetoamaan niin laajaan kansanosaan, että siinä unohdetaan ydinyleisö – ne, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita taiteesta", Kyander sanoo.

"Samalla menetetään uskottavuus kansainvälisellä kentällä."

Pelastus voisi löytyä nykyisten instituutioiden sisältä. Helsingin taidemuseo avaa syyskuussa remontin jälkeen ovensa kiinalaisen Ai Weiwein näyttelyllä. Työt ovat ensimmäistä kertaa Suomessa, ja kaksi teoksista nähdään meillä ensimmäisinä maailmassa.

Kyander ei ole vakuuttunut. "Ai Weiweissä ei ole mitään vikaa, hän on tunnettu nimi jolla saadaan isoja otsikoita. Mutta se on myös selkeä kävijämäärien lypsylehmä."

"Suomalaiset taidemuseot eivät edes tunnu haluavan olla kansainvälisiä", Kyander jatkaa. "Tässä ei olla edes samalla kartalla muiden Pohjoismaiden kanssa. Se on tragedia suomalaiselle taide-elämälle."

"Suomalaista koulutustasoa ylistetään ja korkealaatuista kirjallisuutta pidetään esillä, mutta kuvataiteen suhteen tunnutaan olettavan, että suomalaiset ovat tyhmempiä kuin muut."

Tästä kärsii koko taidemaailma ja suomalainen taide. Edes isot suomalaiset nimet kuten Eija-Liisa Ahtila ja Erkki Kurenniemi eivät pääse isosti esille ennen kuin ovat ensin esitelleet työnsä ulkomailla.

Hufvudstadsbladetin jutun lopussa Kyander peräänkuuluttaa Helsinkiin uutta taidehallia.

Entä Guggenheim? Arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistetaan 23. kesäkuuta.

"Helsingin taidekenttä ei tarvitse jälleen yhtä isompaa instituutiota, vaan tahon, joka on joustava ja itsenäinen."

Kyanderilla ei ole mitään Guggenheimia vastaan, mutta se ei hänen mukaansa vastaa taidekentän ongelmiin.

Jos uutta taidehallia ei ala kuulua, on vastuu nykyisten museoiden johtajilla.

"Uusilta johtajilta pitää vaatia, että Suomen taidekentästä tehdään vahvempi, parempi ja ajankohtaisempi. Se on heidän vastuunsa yleisöä kohtaan."

Taidehallin johtajana on syksystä 2013 asti toiminut Jan Förster, joka aloittaessaan toivoi uudenlaista rohkeutta Suomen taidemaailmaan.

Förster on eri mieltä Kyanderin kanssa. "Me joudumme toki ottamaan huomioon yleisömääriä ja taloudellisia realiteettaja aivan eri tavalla kuin Norjassa joudutaan", Förster sanoo.

Keskustelu on Försterin mielestä aina tervetullutta. "Peräänkuulutan kuitenkin sitä, että mitä sitten pitäisi olla jos nykyinen ei ole hyvä?"

Maija Tanninen-Mattila aloitti Helsingin taidemuseon johtajana samoihin aikoihin Försterin kanssa.

Myöskään hän ei allekirjoita Kyanderin väitteitä.

"Taidemuseota on tässä vaiheessa vaikea kritisoida, kun museo ei ole avannut oviaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat