Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurasaareen toivotaan tanssilavaa, rintamamiestaloa ja lisää ravintoloita

Kulttuuri
 
HS
Ennen tilatankkien yleistymistä kylän maitolaituri oli paikka, jolta meijeriauto haki maatilojen maitotonkat.
Ennen tilatankkien yleistymistä kylän maitolaituri oli paikka, jolta meijeriauto haki maatilojen maitotonkat. Kuva: HS

Pitäisikö Seurasaaren ulkomuseota Helsingin Meilahdessa elävöittää? Vai pitäisikö museoalue historiallisina rakennuksineen ja vanhoine puineen jättää rauhalliseksi keitaaksi kaupungin kupeeseen?

Tätä kysyttiin lauantaina HS-lukijoilta, ja vastauksia saatiin pitkälti toistasataa. Mielipiteet menivät kutakuinkin ristiin: sekä alueen voimallinenkin kehittäminen että rauhoittaminen saivat suunnilleen saman verran kannattajia.

Fakta

Näitäkin toivotaan Seurasaaren ulkomuseoon

 Rintamamiestalo

 1900-luvun alun työväenasunto

 Maitolaituri

 Mattolaituri

 Puinen rautatieasema

 Maaseutupankki

 Esson baari, kirkonkylän kahvila, "jossa musiikkia"

 Maalaisleipomo

 Osuuskauppa

 Tanssilava

 Kyläkoulu

 Kivinavetta

 Paloasema

 Työväentalo tai nuorisoseurantalo, "jossa järjestetään 1900-luvun alun ohjelmaa ja tansseja"

 1970-luvun kesämökki saunoineen ja huusseineen

 Nuottakotta

 Turvekammi

 Jaskan grilli

 Alvar Aallon "sokeripala"

Vastauksissa koko 46 hehtaarin saari käsitettiin usein yhdeksi kokonaisuudeksi. Siitä kuitenkin vain osa on Museoviraston hallinnoimaa ulkomuseota, jolle myös erityinen Seurasaarisäätiö järjestää ohjelmaa ja tapahtumia. Loppu on kaupungin ulkoilualuetta, jolla toimii kesäaikaan ravintola ja uimarantoja.

Niihin kuuluu nudistiranta, jonka kokoa yksi vastaaja toivoi kasvatettavan.

Kysymykseen siitä, millaisia "uudempia vanhoja rakennuksia" Seurasaareen toivottiin, tuli kymmeniä erilaisia vastauksia.

Suosituimpia ehdotuksia olivat maitolaituri, rintamamiestalo, työväen- tai nuorisoseurantalo, osuuskauppa ja tanssilava, jolla "soisi joka lauantai livemusa, ja saisi tanssia".

Myös maaseudulta liki kadonneita asemarakennuksia toivottiin, samoin kyläkoulua, kivinavettaa, huoltoasemaa ja 1970-luvun suomalaista kesämökkiä. Niiden väliin kaivattiin heinäseipäitä ja suomenkarjaa, lampaita ja vuohia laiduntamaan.

Toisaalta toivottiin myös katoavan kaupunkikulttuurin tallettamista: lippakioskia, vihreää puhelinkoppia, elokuvateatteria, pankkirakennusta. Tämä ei museon intendentin Mikko Teräsvirran mukaan kuitenkaan sovi alueelle:

"Ympäristö on maaseutumainen", hän totesi HS:n haastattelussa. "Tänne ei voi pystyttää kaupunkikorttelia."

Vähän yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, ettei Seurasaaressa tarvita sen enempää interaktiivista museoteknologiaa kuin lisää ohjelmaakaan. Lisää elämyksellisyyttä kaivattiin silti.

"Mahdollisuutta kokea ja tuntea, millaista arki tai juhlakin on joskus ollut. Eli siis kävijän osallistamista entistä enemmän", kiteytti yksi vastaaja.

Toinen, joka piti Seurasaarta kaikin puolin alihyödynnettynä, lisäisi elämyksellisyyttä nimenomaan kävijöitä aktivoimalla. Hän ehdotti alueelle mm. vuokrattavia saunoja, kalastusvälinevuokraamoa, perinneruokaravintolaa ja kokonaista perinneruokien myyntikeskusta.

"Kotiseuturakennusalueeseen voisi lisätä audiovisuaalisen infokeskuksen Suomen maaseutuelämän kehityksestä ja infoa nykymaataloudestamme, osin modernina 3d-esityksenä. Eli paljon lisää vapaa-ajanviettomahdollisuuksia kaupunkilaisille ja turisteille nähtäväksi ja ennen kaikkea koettavaksi."

Vähän tähän suuntaan on menty Turussa, Luostarinmäen käsityöläismuseossa. Siellä testataan paraikaa tablettitietokoneella pelattavaa seikkailupeliä, jossa hyödynnetään lisätyn todellisuuden teknologiaa.

Turun yliopiston Technology Research Centerin tutkimushankkeena kehitetyssä Luostarinmäki-seikkailussa museokävijä osallistuu serkkunsa hääjuhlien järjestelyihin, selvittelee kadonneen vihkisormuksen arvoitusta ja oppii samalla yhtä ja toista 1800-luvun kaupunkielämästä.

Eero Kemilä
Tanssipaikan tunnelmaa Petäjäskoskella Lapissa 1979-luvun lopulla
Tanssipaikan tunnelmaa Petäjäskoskella Lapissa 1979-luvun lopulla

Moni vastaaja koki Seurasaaren yksinkertaisesti "näivettyneen" ja "pysähtyneen".

Nykyinen määrä ohjelmaa, käsityöesityksiä, teatteria ja musiikkia ei selvästikään riitä.

Myös peruspalveluita, kuten opastuksia, ravintoloita ja wc-tiloja, valitettiin riittämättömiksi.

Seurasaaren pitäisi olla kaupunkilaisten yhteinen kokoontumispaikka, jossa on "tapahtumia, leipomo, kyläkauppa, kaikenlaista pajatoimintaa, makkarantekokurssia, perinnekasvitiedotusta ja vaikka siemenmyyntiä, lankojen värjäämistä luonnonväreillä, kansanmusiikkitapahtumia, ihan kaikkea!"

Mallia pitäisi ottaa Tukholman Skansenilta, ja mantereellekin voisi levittäytyä.

Tämä tosin edellyttäisi, että Museoviraston rahoitus kaksinkertaistettaisiin, samoin Ruotsin mallin mukaan. Siellä ulkomuseota hallinnoi säätiö, johon kuuluu niin Tukholman ja Ruotsin kansallismuseon kuin yritysmaailman edustajia.

Skansenilla on ympärivuotisia työntekijöitä liki kaksisataa ja kesäkaudella jopa kolminkertainen määrä. Seurasaaressa ympärivuotisia työntekijöitä on viisi, eli intendentti ja neljä rakennuskonservaattoria.

Jos työntekijöitä olisi enemmän, museoalueelle saataisiin päivittäin musiikkiesityksiä ja työnäytöksiä. Kehittäminen vaatisi lisäresursseja myös yksityisiltä rahoittajilta tai ainakin Helsingin kaupungilta.

Esko Sala HS
Pirkanmaan osuukaupan Mahnalan myymälä 1980-luvulla.
Pirkanmaan osuukaupan Mahnalan myymälä 1980-luvulla.

"Kyseessä on kuitenkin yksi kaupungin suosituimmista turistikohteista", yksi vastaaja huomautti.

Ne, joiden mielestä Seurasaari on hyvä sellaisenaan, korostivat alueen luonnonrauhaa, historian hiljaista läsnäoloa ja meditatiivisuutta: "Antaa ajan seisahtua siellä. Lääniä on muuallakin."

Seurasaarta pidettiin hienona luontokohteena, jossa niin turistit kuin paikalliset samoilevat rauhassa vanhojen, kauniiden rakennusten keskellä.

"Arvo on juuri siinä, että se on saanut olla rauhassa pintaideanikkareilta", Heikki Poroila perusteli. "Seurasaari on riittävän kokoinen, sinne mahtuu ihmisiä kokemaan urbaania luonnonrauhaa, ja ennen muuta siellä on vielä vapaita merenrantapaikkoja. Seurasaari tarjoaa esimerkin siitä, miten puusta rakennettu istuu kauniisti ja karjumatta metsän keskelle."

"Se voi olla nostalgiaa, mutta kyllä Suomeen ja Helsinkiin tämän verran nostalgiaa on varaa jättääkin."

Härskisti ryöstetty vaivaisukko palasi Seurasaareen
Härskisti ryöstetty vaivaisukko palasi Seurasaareen
Helsingin Seurasaaressa vuosikymmeniä kerjännyt ja historiansa aikana kovia kokenut vaivaisukko on palautettu saareen yli kymmenen vuoden jälkeen. Tauon aikana vaistos on konservoitu huolellisesti ja asetettu nyt näytteille Karunan kirkon kellotapuliin. Toimittaja: Jussi Lehmusvesi. Kuvaus ja editointi: Aapo Huhta.

HS
Suomen Työväenpuolueen kokous 1903 työväenyhdistys Kuhan talossa Forssassa.
Suomen Työväenpuolueen kokous 1903 työväenyhdistys Kuhan talossa Forssassa.

Juttua on muokattu 16. 6. klo 10.30. Korjattu virheellinen kuvateksti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat