Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valheet ja viettelijät on kesäteatteria aikuiseen makuun

Suomenlinnan kesäteatterissa tarjoillaan loisteliaan kokonaisvaltainen tulkinta 1780-luvun ranskalaisesta kirjeromaanista

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Ilkka Saastamoinen
Tarja Heinula esittää sukulaisrouvaa Ryhmäteatterin Valheissa ja viettelijöissä.
Tarja Heinula esittää sukulaisrouvaa Ryhmäteatterin Valheissa ja viettelijöissä. Kuva: Ilkka Saastamoinen
Arvio: teatteri
Valheet ja viettelijät – erään rakkauden muotokuva. Ryhmäteatteri Suomenlinnan kesäteatterissa. Choderlos de Laclos'n romaanin dramatisointi ja ohjaus Juha Kukkonen. Rooleissa Antti Virmavirta, Minna Suuronen, Saija Lentonen, Eeva-Maija Haukinen, Tarja Heinula, Sonja Salminen, Paavo Kinnunen, Juha Pulli, Karoliina Kauhanen, Laura Sorvari, Johannes Hiltunen, Justus Pienmunne.

Suomenlinnan kesäteatteriin ei tänä vuonna kannata lähteä lasten kanssa, muuten kyllä ehdottomasti.

Tarjolla on niin tarkasti läpiajateltua, viimeisen päälle toteutettua ja varmalla otteella näyteltyä draamaa, että esityksen jälkeen tuntee puhdasta iloa – ennen muuta yleisön puolesta.

Ryhmäteatteri on kolmena edellisenä kesänä hellinyt yleisöään Juha Kukkosen dramatisoimilla ja ohjaamilla koko perheen esityksillä, joissa tapahtui koko ajan määrätietoista kehitystä. Huippua lähestyessään Kukkonen vaihtoi polkua. Valheet ja viettelijät on näytelmä aikuiseen makuun, lapsia se tuskin edes kiinnostaa visuaalisesta loistokkuudestaan huolimatta.

Ranskalaisen Choderlos de Laclos'n vuonna 1782 julkaistu kirjeromaani Vaarallisia suhteita on ollut hyvin monen näytelmän ja elokuvan pohjana. Tunnetuin niistä lienee Stephen Frearsin ohjaama elokuva Dangerous Liaisons vuodelta 1988, jolle annetun suomenkielisen nimen Valheet ja viettelijät Kukkonen on ominut omalle näyttämösovitukselleen.

Näytelmän nimi on esityksen ainoa kauneusvirhe. Nimi on tavallaan myös harhaanjohtava, sillä Kukkonen on tehnyt sovituksensa tarkasti alkuperäisen romaanin pohjalta. Alkuteoksen hengen tavoittamisessa Kukkonen kohoaakin komeasti suurempien mestareiden rinnalle.

Esityksen alussa kerrotut historialliset taustatiedot herättävät pienen huolen siitä, että Kukkonen alkaa taas selittää puhki asioita. Tanssijoiden avulla taiten tehty tapahtumien raamitus on kuitenkin osuva ja oikein mitoitettu.

Juonen kuljetuksen selkeys ja näyttämötilanteiden tehokas rytmitys kohtaavat toisensa häikäisevällä tavalla. Esityksen soljuva virtaus kiihtyy loppua kohti ja romaanin päätösvaiheen kimurantti kuviointi purkautuu komeasti pärskähteleväksi koskeksi.

Ranskan vallankumousta edeltäneen ajan aristokratia muuttuu näyttämöllä niin todeksi, ettei tarinan henkilöitä tarvitse enää rautalangan avulla vääntää meidän aikakautemme edustajiksi. Loppuvaikutelma on aistikkaan hyytävä ilman alleviivauksia.

Janne Siltavuoren lavastus on keskeinen tekijä esityksen toimivan rytmin takana. Eikä sekään toimisi yhtä hienosti, elleivät tanssijat olisi liikuttelemassa seinämiä. Tanssijoiden käyttö sekä heidän myötään tarinan kannalta olennaisten teatterikohtausten vaivattoman upea toteutus ovat aivan keskeinen osa teoksen omaperäisyyttä. Moderni liikekieli vaikuttaa uskottavasti rokokooajan oopperalta ja kaiken kruunaa kotimaiselta Apocalypticalta valitut musiikkilainat.

Näytelmän varsinaisen pääparin kohdalla on ilmaisulla vielä varaa terävöityä esitysten myötä.

Antti Virmavirran esittämän kreivi de Valmontin raukea velttous saa kuitenkin hyvät perustelut siitä, että hän on tavallaan ainoa mies tiukasti korsetteihin puristettujen naisten keskellä. Minna Suuronen tavoittaa markiisittarena hienosti loukatun naisen vihan, eikä hänestä nähtävästi ole tahdottu edes tehdä pelaamisesta nauttivaa julmuria.

Suurosen roolitulkinta saa selityksensä Saija Lentosen esittämän rouva de Tourvelin kautta, vaikka naiset eivät sanottavammin edes kohtaa toisiaan näyttämöllä. Vire on yhteinen kaikista henkilöhahmojen keskinäisistä eroista huolimatta.

Tarja Heinula rakentaa yllättävän tehokkaan henkilökuvan markiisittaren sukulaisrouvasta, vaikka sovituksessa ei edes tuoda esille hänen aikaisempaa suhdettaan kreiviin. Vanha juonittelija paistaa myös Eeva-Maija Haukisen esittämästä kreivin tädistä, jonka huvila muodostuu näytelmän keskeiseksi tapahtumapaikaksi.

Riemastuttavia ovat myös näytelmän riehakkaat nuoret. Sonja Salmisen Cecile ja Paavo Kinnusen ritari Danceny tuntuvat suorastaan kiihdyttäneen toiseensa kisaan, kumpi onnistuu näyttelemään sietämättömämpää kakaraa. Yleisön suureksi yllätykseksi kömpelö pissis ja ylivilkas häirikkö eivät lainkaan hyppää silmille, vaan asettuvat täysin loogiseksi osaksi näytelmän maailmaa.

Vaarallisia suhteita ei ole loppuun kaluttu teos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat