Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästäkää edes lapset 80-luvun Hittimittarin kauhuilta

Kulttuuri
 
Marja-Leena Helin
Kasarityyliä kukkeimmillaan: turkulainen Bogart Co.
Kasarityyliä kukkeimmillaan: turkulainen Bogart Co. Kuva: Marja-Leena Helin

Olin lievästi sanoen järkyttynyt. Ei minulla itselläni niin väliä, mutta voitaisiinko edes nuorimmat sukupolvet säästää tältä kauhulta? Voi tulla trauma.

Sunnuntaina erehdyin aikamatkalle 1980-luvun Suomeen, kun Yle Teema tykitti peräti viisi tuntia aikansa huomattavinta musiikkiohjelmaa Hittimittaria.

Some-virtani täyttyi pöyristyneistä kommenteista, joten en voinut vastustaa kiusausta ja vilkaista. Yle Areenasta ne löytyivät: kaikki 61 jaksoa vuosilta 1984–1988.

Painovoimaa uhmaavia hiuslaitteita. Silmiä koettelevia neonvärejä. Asukokonaisuuksia tyylitajun tuolta puolen. Musiikkiesityksiä, jotka olivat varsin perustellusti unohtuneet historian hämärään.

Ympäri Suomen kootut raatilaiset ilmestyivät ruutuun naamat vakavina ja ilmeisen tietoisina siitä, että heidän 15 sekuntiaan tv-julkisuudessa on todennäköisesti tässä. Sitä ei sopinut tuhlata ilveilyyn.

Oliko aivan pakko palauttaa kaiken kansan mieliin, minkälaisissa oloissa 80-luvun teinit kasvoivat? Kuvittelin, että rangaistus olisi jo kärsitty.

Kun sain pulssin tasaantumaan, jäin miettimään ohjelmassa esitettyjä musiikkivideoita.

Hittimittarin ajatushan oli varsin jalo, ja ohjelma toteutti julkisen palvelun tehtävää suorastaan kirjaimellisesti. Valtakunnallinen tv-kanava esitteli tähtien rinnalla samanarvoisina tuntemattomia esiintyjiä, joista osalle avautui tie menestykseen, osalle unohdukseen.

Ohjelman viehätys perustui siihen, että kaiken kauhun keskeltä erottautui jotain poikkeuksellista. Niin kävi nytkin. Onpas tämä Melrosen vyörytys edelleen intensiivistä. Ja kyllähän Havana Blackin klassisessa rockissa oli kaikki ainekset Amerikan-valloitukseen. Jopa aikanaan parjattu Bogart Co koki armon: onhan se ihme, ettei noin häpeilemättömän tarttuvilla biiseillä päässyt maailmalla mihinkään.

Nyt Hittimittarin monimuotoisuus on poissuljettua.

Tosi-tv-formaattien aikakaudella television musiikkiohjelmiin on asiaa vain kaikkein isoimmilla tähdillä tai toisaalta laulukisojen amatööreillä. Kaikki sieltä väliltä, musiikin marginaaleista, on siivottu pois. Se vasta järkyttävää on.

Kaikki Hittimittari-ohjelmat voi katsoa Yle Areenassa.

Jarkko Jokelainen
jarkko.jokelainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat