Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlanäyttely rikkoo ikääntyneet mielikuvat

Vapaan taidekoulun kasvatit maalaavat monin tavoin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Camilla Mihkelsoo: Anton, 2015, öljy kankaalle.
Camilla Mihkelsoo: Anton, 2015, öljy kankaalle.
Arvio: kuvataide
Vapaan taidekoulun 80-vuotisjuhlanäyttely 28. 6. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Mesenaatti Maire Gullichsenin vuonna 1935 perustama Vapaa taidekoulu on tullut tutuksi maalaustaiteeseen ja ennen kaikkea abstraktiin värimaalaukseen keskittyvänä taidekouluna. Käsitys "värikoulusta" on ajoittain ollut niin vahva, että lähes jokainen vähänkin William Turnerin tai Mark Rothkon tapaan työskentelevä on nopeasti leimattu sieltä valmistuneeksi.

Kyseessä on kuitenkin klisee, joka perustuu siihen, millainen tämä yksityinen taidekoulu oli muutama vuosikymmen sitten.

Galleristi Ilona Anhavan ja kriitikko Leena Kuumolan kokoaman juhlanäyttelyn selvä tavoite on rikkoa ikääntyneet mielikuvat ja näyttää miten erilaisia taiteilijoita koulusta nykyisin valmistuu. Yksikään viidestä taiteilijasta ei tue mielikuvia abstrakteista väripilvistä.

Kauimpana niistä on Johanna Ropen (s. 1969) hengittävän muovikassin kaltainen veistos, jonka hauraus ja haavoittuvuus kerää runsaasti myötätuntopisteitä.

Kaukana väriabstraktioista ovat myös Camilla Mihkelsoonin (s. 1978) maalaukset. Ne ovat vanhoja valokuvia muistuttavia lapsimuotokuvia, joiden viimeistellyt pinnat huokuvat jotain pahaenteistä ja levottomuutta herättävää.

Abstraktioista vangitsevin on Pauli Tapolan (s. 1982) Short Folder (2014), jossa systemaattisen taiteen loogisuus yhdistyy internet-ajan moniulotteisuuteen. Maalaus on yllättävän rauhallinen, vaikka se on täynnä värejä ja tapahtumia.

Pauli Tapola: Short Folder, 2014, akryyli kankaalle.
Pauli Tapola: Short Folder, 2014, akryyli kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat