Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukeminen joutuu kamppailemaan asemastaan kovempien huumeiden kanssa

Vaikka kännykkä korvasi kirjan, tohtorit ovat työttömiä ja kustantamot kuihtuvat, ilo pysyy – jos osaa ojentaa kätensä ja ottaa.

Kulttuuri
 
Aapo Huhta HS
Suvi-Maria Wilska nautti kesäpäivästä keskiviikkona Helsingin Kaivopuistossa. Mukana oli lukemista, Wilbur Smithin kirja Gold Mine.
Suvi-Maria Wilska nautti kesäpäivästä keskiviikkona Helsingin Kaivopuistossa. Mukana oli lukemista, Wilbur Smithin kirja Gold Mine. Kuva: Aapo Huhta HS

Vuosia myöhemmin, seistessään vierailuryhmän edessä, kirjailija Jorge Semprún muisti kaukaisen päivän, jolloin hänen vangitsijansa veivät hänet tutustumaan kuolemaan.

Espanjalainen Semprún oli parikymppinen Sorbonnen opiskelija, kommunisti ja vastarintamies, kun saksalaiset miehittäjät veivät hänet Pariisista Buchenwaldin keskitysleirille tammikuussa 1944.

Neljäkymmentäseitsemän vuotta myöhemmin Semprún palasi keskitysleirin nimenhuutokentälle vieraana ja sai museon työntekijältä hämmästyksekseen kirjautumiskortin, joka oli pelastanut hänen henkensä. Tuntematon saksalainen toveri, vanki itsekin, oli merkinnyt siihen student-sanan sijasta sanan stukkateur, vaikka tulokas toisti moneen kertaan olevansa opiskelija.

Stukkateur, koristerappari.

Sellaiselle voisi olla käyttöä, kun kuolemanpataljoonien komentajat rauhan tullessa ehtisivät koristeluttaa ylellisiä huviloitaan renessanssityyliin. Natsit säästäisivät ammattimiehen, ainakin toistaiseksi. Sen sijaan lukenut yliopistopoika todennäköisesti kuljetettaisiin Doraan, maanalaisen tehtaan orjatyömaalle, jossa koottiin V1- ja V2-raketteja, helvetillisissä olosuhteissa.

"Katselin korttia, käteni vapisivat", pelastunut ja kenraali Francon jälkeisessä Espanjassa kulttuuriministeriksi noussut Semprún (1923–2011) muistelee vuonna 1994 suomennetussa teoksessaan Kirjoittaminen tai elämä.

Lukeneisuus voi olla Semprúnin kaltaisissa tapauksissa kuolemanvaarallista, mutta se on tietenkin myös tarpeetonta ja järjetöntä. Kuten muuan koulunkäyntiään muutama vuosi sitten aloitellut poika kysyi: "Miksi minun pitäisi opetella lukemaan, kun kerran jo tiedän, enkä halua tietää enempää?"

No siksi, kun vielä enemmän tietäminen on kivaa, ja yliopistossa tutustuu tyttöihin. Lukemalla pääsee paikkoihin joita ei koskaan näe, tutustuu ihmisiin joita ei ikinä tapaa. Ynnä muuta sellaista vastauksen hapuilua, joka varmasti kuulosti ympäripyöreältä tiivistä nykyhetkeä elävän pojan korvissa.

Nykyisin lukeminen jää helposti jo lapsena, kun taskussa on kännyköiden ja tablettien vastustamatonta huumetta. Eikä vanhempienkaan kärsivällisyys millään riitä Honoré de Balzacin loputtoman pitkään Inhimilliseen komediaan, sillä sosiaalinen media tarjoaa jatkuvalla syötöllä ties mitä kuumottavaa. Miksi laatia kirje yhdelle ystävälle, kun vähemmällä vaivalla voi pyöräyttää vitsin sadalle, tai tuhannelle, ja tuntea olevansa tykätty, vaikkapa vain viidentoista sekunnin ajan.

Miksi edes lukea pääsykokeisiin?

Tuskin oli tänä keväänä laulettu gaudeamus igitur, kun tuli tieto, että Suomessa on nyt enemmän tohtoreita työttömänä kuin koskaan aikaisemmin, yli tuhat, ja että kesän aikana tilanne vain pahenee. Hiljan runnottu hallitusohjelma patistaa harventamaan korkeakoulujen toimipisteitä. Tutkimushommatkin sujuvat nykyisin paljolti maisterispohjalta.

Näyttää siltä, että lukeneisto joutaa saippuatehtaalle.

Niinpä viisas eli toimeentulohaluinen nuori hankkii jo lukion rinnalla käytännön ammattiin valmistavan koulutuksen ja aloittaa ehkä joskus – jos kirjailijoilla ja kustantamoilla käy tuuri – turhan, korskean, ja luultavammin vain liikaviisaaksi tekevän lukemisharrastuksen.

Väitän, että se kannattaa. Juuri törmäsin elävään esimerkkiin. Hänen nimensä on Horace Engdahl.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnosta päättävän Ruotsin Akatemian sihteerinä tunnetuksi tullut Engdahl (s. 1948) on kirjoittanut paljolti juuri lukemista käsittelevän tekstien kokoelman Sen jälkeen savuke. Siinä hän viittaa valistusfilosofi Denis Diderot'n (1713–1784) vastaukseen ihmisille, jotka kysyivät, mikä hänestä tulee isona:

"Oi, ei mitään! Minulle riittää opiskelu."

Engdahlin teosta hallitsee onnekas perussävy. Kirjahylly on maailma pienoiskoossa ja täynnä rikkauksia. Tarvitsee vain ojentaa kätensä ja ottaa.

Ahdistus pysyy hänen pikku teksteissään harvinaisella tavalla loitolla. Suomalaisen esseistiikan käyttövoima, muiden haukkuminen, puuttuu tyystin. Ruotsalaisen teksteistä saa käsityksen, että lukevalla ihmisellä on varaa nauraa.

Professori Engdahlin hyväntuulisuutta ei haittaa edes se, että hän ei pidä omaa alaansa, kirjallisuustiedettä, juuri minään. Jyrki Kiiskisen suomentamin sanoin: "Kirjallisuusteoria on tie siihen ymmärrykseen, ettei kirjallisuudella ole yhtenäistä olemusta eikä näin ollen teoriaa."

Asemastaan huolimatta Engdahl ei kuitenkaan ole maailmasta eristäytynyt nojatuolinero, joka valistuneisuutensa avulla nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Hän kohtaa vertaisiaan kaduilla:

"Romanialainen seisoo liikenteenjakajalla odottamassa punaista valoa ja tilaisuutta rynnätä puhdistamaan autojen tuulilaseja siinä toivossa, että saisi euron. Hän tarjoaa palveluksiaan pyytämättä, päällekarkauksen ja kerjäämisen rajamailla! Kirjoittava ihminen tunnistaa itsensä."

Myös kirjoittaja tuputtaa asiaansa, vaikka lähtökohta on se, että ainoastaan joku hassu suostuu lotkauttamaan sille korvaansa, ihan silkkaa hyväntahtoisuuttaan. Ehdottoman epämuodikas, huonosti myyvä ja eloonjäämisen kannalta täysin tarpeeton Sen jälkeen savuke synnyttää yhteyksiä.

Sen enempää keneltäkään ei voi pyytää.

Liikaviisas, rikkiviisas, kirjaviisas. Lukutoukille piisaa haukkumasanoja.

Minua kutsuttiin muinoin armeijassa toisinaan Pastoriksi, koska luin alokastuvassa Aleksis Kiven koottuja. Useimmat muut lukivat pornolehtiä ja Mustanaamiota. (Ensin mainitun vaihtoehdon ymmärsin silloin hyvin.)

Salaa olin jopa hieman ylpeä lisänimestäni. Olin univormussa, mutta silti erilainen, yksilö. En silti väitä, että lukemalla muuttuisi paremmaksi ihmiseksi, tai edes kirkonmieheksi.

Mutta jotain tapahtuu, kun kaunokirjallisuus vaivihkaa opastaa toisen ihmisen nahkoihin. Jokin herkkyyden ja myötäelämisen ulottuvuus saattaa havahtua.

Käsittääkseni kaikki kunnon kirjailijat ovat nälkäisiä lukijoita: lukeminen on kuuntelua ja kirjoittaminen keskustelua.

Toinen ruotsalainen sitkeä lukutoukka, Olof Lagercrantz (1911–2002) huomauttaa alati viehättävässä kirjasessaan Lukemisen ja kirjoittamisen taidosta (1985): "Se, joka ei lue, ei kirjoitakaan, ja siksi emme voi kuulla hänen perustelujaan – tai emme ainakaan lukea."

Hyvä kirja antaa Lagercranzin mielestä lukijan ymmärtää, että me luemme omasta kokemuksestamme.

Hän tosin väittää, että ei muista mitään nuoruutensa kuumimpina lukuvuosina ahmimistaan teoksista, mutta laatii silti niistä henkeviä kommentteja. Selitys saattaa olla se, että nuoruuden herkkuihin voi palata. Joseph Conradin romaania Lordi Jim hän ilmoittaa lukevansa ehkä kymmenettä kertaa.

Se muistuttaa jo narkomaniaa. Lagercranz pysyi koukussa mielellään.

Minä pikemminkin varon palaamasta nuoruuteni rakkauksiin. Esimerkiksi Hermann Hessen suuria ajatuksia, maailmaa syleilevää mystisyyttä ja syvällisyyteen ohjaamista en enää sietäisi. Näin kerran Sveitsissä hänen akvarellejaan. Ne olivat söpöjä. Otaksun, että pitäisin nyt hänen kirjoituksiaan yhtä äitelinä, ja haluan säilyttää hyvät muistot koulupoikaa vavisuttaneista löytöretkistä.

Arosuden maagisen teatterin pitäisi olla kielletty yli 18-vuotiailta. Myöhemmin sisäiset kamppailut eivät enää millään nouse yhtä järisyttävän avartaviksi.

Sen sijaan Anna Kareninan kanssa voisi käydä päinvastoin. Inhosin koulupoikana sen rakkauspaatosta. Leo Tolstoin lukijat kypsyvät hiljalleen.

Suhde kirjallisuuteen muuttuu, koska lukijakin muuttuu. Pahinta kai olisi, jos ihminen ei muuttuisi koskaan yhtään.

Mutta ihan ensimmäiseksi on päästävä alkuun, löydettävä ne lukuherkut, jotka pärjäävät peleille ja sosiaaliselle medialle. Uskon porttiteoriaan, koska olen kulkenut sen tien itsekin. Seksiwesternien lukeminen loppui kolmentoista korvilla, kun isosisko löi käteen pienoisromaanin Punainen poni.

John Steinbeck, minulla ei ole aavistustakaan, pidänkö sinusta nyt. Mutta: ikuinen student kiittää.

Mitäköhän Jorge Semprúnin koristerappariksi keskitysleirillä merkinnyt "tuntematon saksalainen toveri" oli lukenut? Ehkä ei ainuttakaan kaunokirjaa.

Moni hänen aikalaisensa oli lukenut, paljonkin, ja ulvoi silti susien mukana.

Kenties kyseinen vanki oivalsi oikein jotakin perimmäistä ihan luonnostaan. Lukemalla Semprúnia saamme tukea toivolle, että sellaisia ihmisiä on olemassa kaikkina aikoina.

Lukemalla.

Antti Majander HS antti.majander@hs.fi
Kirjoittaja on kirjallisuustoimittaja.

Korjaus 21.6. klo 10.42: Jutussa kirjoitettiin ensin virheellisesti, että Hitlerin joukot olisivat vallanneet Pariisin vuonna 1944. Valtaus tapahtui vuonna 1940.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat