Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilialaisäidin kohtalo järkytti Palefacea: "Itku siinä tuli"

Paleface ja kolme muuta suomalaismuusikkoa auttavat brasilialaisnuoria räppäämällä heidän kanssaan

Kulttuuri
 
Brasilialaisäiti sai Palefacen itkemään
Brasilialaisäiti sai Palefacen itkemään
Paleface ja kolme muuta suomalaista hiphopparia osallistuivat toukokuussa projektiin, jonka tarkoituksena oli viedä suomalaista hiphop-työpajaosaamista Rion köyhimmille asuinalueille. Matkasta syntyy myöhemmin myös Balansia Filmsin ja Monami Agencyn minidokumenttisarja. HS:n videolla Paleface kertoo järkyttävästä kohtaamisestaan erään brasilialaisäidin kanssa, jonka poika oli kadonnut kaksi viikkoa aiemmin. Katoamisesta epäillään elinkauppiaita.

Nainen oli selvästi hädissään, mutta päättäväinen. Hän seisoi Palefacen ja kolmen muun suomalaishiphopparin edessä ja näytti kahtia taitettua valokuvaa nuoresta pojasta. "Lucas, Lucas", nainen toisti yhä uudelleen ja heilutti kuvaa kädessään.

Paljon muuta Karri Miettinen eli Paleface ei naisen vuolaasta puheesta selvää saanutkaan.

Naisen kasvoilla näkyi kuitenkin epätoivo.

Jotain oli pahasti pielessä.

Paleface kertoo muutama viikko sitten Rio de Janeirossa sattuneesta tapauksesta turvallisesti Helsingissä.

Brasilian toiseksi suurimpaan kaupunkiin hänet vei projekti, jonka tarkoituksena oli viedä suomalaista hiphop-työpajaosaamista Rion köyhimmille asuinalueille.

Palefacen lisäksi matkalla olivat mukana räppärit Tommi "Flam" Suoknuuti, Deogracias "Gracias" Masomi sekä Joonas "Jonde" Saartamo, joista viimeksi mainittu tunnetaan myös näyttelijänä.

Matkan mahdollistajana ja kutsun esittäjänä toimi legendaarinen brasilialaismuusikko Marcelo Yuka, jonka kanssa suomalaiset olivat käyneet tiivistä viestinvaihtoa.

"Hän oli tutustunut meidän materiaaliin ja ehdotti, että voisimme tulla työskentelemään hänen studiolleen ja vastalahjaksi pitäisimme työpajoja hänen nuortensa parissa."

"Mehän innostuttiin heti."

Deogracias Masomi
Suomalaismuusikoiden pitämät työpajat keräsivät paikalle uteliaita lapsia ja aikuisia.
Suomalaismuusikoiden pitämät työpajat keräsivät paikalle uteliaita lapsia ja aikuisia.

Mitenkään uusi asia hiphop-työpajat eivät faveloissa ole. Hip hop ja – erityisesti sen paikallinen versio favela funk – alkoivat levitä varsinkin kaupunkien köyhiin osiin 1980-luvulla. Köyhyydestä, sosiaalisista ongelmista, väkivallasta ja seksistä kertovat laulut tehosivat kulkutautien, rottien ja huumekauppiaiden hallitsemilla alueilla, ja innostusta siivitti aika ajoin kurjuudesta kuuluisuuteen singahtanut oman favelan kasvatti.

2000-luvulla musiikin parantava vaikutus havaittiin myös aktivistien keskuudessa ja nykyisin erilaisia työpajoja tarjoaa useampikin järjestö.

Yksi päättäväisimmistä toimijoista on juuri Marcelo Yuka. Viidentoista vuoden aikana hän on järjestänyt satoja konsertteja, työpajoja ja muita tapahtumia favelanuorten pelastamiseksi.

"Brasialiassa media ja virkamiehet eivät edelleenkään suostu tunnustamaan sosiaalisia ongelmia", Paleface sanoo. "Siksi tarvitaan Yukan kaltaisia ihmisiä."

Yukan oma elämä on traaginen esimerkki Rion faveloissa rehottavasta väkivallasta.

Vuonna 2000 autossaan liikennevalojen vaihtumista odottanut muusikko huomasi kaksi nuorta miestä, jotka olivat ryöstämässä edellä ajavaa autoa.

Autossa oli nainen ja pieni lapsi, joten itsekin kadulla kasvaneena Yuka päätti puuttua tilanteeseen.

Fakta

Auttamassa maailmalla

 Pianisti Ralf Gothónilla ja muilla muusikoilla on ollut musiikin mestarikursseja Egyptissä, Azerbaidžanissa ja Turkissa.

 Tanssija-koreografi Alpo Aaltokoski on tehnyt nykytanssiteoksia ja pitänyt työpajoja paikallisille tanssijoille Nicaraguassa.

 Maailman sarjakuvat -järjestöllä on työpajatoimintaa Afrikassa, Intiassa ja Lähi-idässä. Työpajoja ovat pitäneet muun muassa Tarmo Koivisto, Katja Tukiainen, Ville Tietäväinen, Matti Hagelberg ja Hanna Arvela.

Miehet ampuivat häneen yhdeksän luotia.

Autoonsa raahautunut Yuka halvaantui vyötäröstä alaspäin.

Tapahtuman jäljiltä hän ei pystynyt sen enempää kävelemään kuin soittamaan rumpujakaan ja erosi yhtyeestä.

Surullista sinänsä, sillä O Rappa oli edellisenä vuonna tehnyt läpimurtonsa, myynyt 150 000 levyä ja yhtyettä kutsuttiin sukupolvensa ikoniksi.

Yllättävä sattuma ampumisessa oli, että Yuka on kertonut kuunnelleensa autossa juuri ennen tapahtumaa suomalaisen Jimi Tenorin kappaletta Call of the Wild.

"Hän sanoi, että kuuntelee kappaletta yhä pyrkiessään prosessoimaan tapahtunutta", Paleface sanoo.

Yukan tragedian jälkeen osa faveloista on keskiluokkaistunut, mutta monissa valtaa pitävät huumelordit ja gangsterit.

Poliisia pidetään aaltopeltikaupungeissa lähinnä vihollisena. Paikalliset kuvaavat Palefacen mukaan tilannetta 20 vuotta jatkuneeksi sotatilaksi heidän ja poliisin välillä: "He sanovat, että aina kun kytät tulee paikalle, niin joku kuolee."

Suomalaiset itse soittivat keikan City of God -elokuvan tunnetuksi tekemässä Cidade de Deusin favelassa.

Sydämentykytystä aiheuttivat vain pikkupoikien heittelemät papatit.

Tuukka Kovasiipi
Suomalaisryhmä: Tommi Suoknuuti (vas.), Karri Miettinen, Deogracias Masomi ja Joonas Saartamo.
Suomalaisryhmä: Tommi Suoknuuti (vas.), Karri Miettinen, Deogracias Masomi ja Joonas Saartamo.

Siinä siis suomalaismuusikot seisoivat ja katselivat kadonnutta poikaansa itkevää äitiä.

Queimadosiksi eli Palaneeksi kaupungiksi nimetty lähiö ei ole varsinainen favela vaan omalaatuinen asuntokokeilu, jossa köyhimpien slummien asukkaita on siirretty hiekkatasangolle rakennettuihin betonitaloihin, 45 minutin päähän kaupunkialueesta ja palveluista.

Tulkin avustuksella puhetulva alkoi vähitellen saada merkityksiä. Nainen luuli suomalaisten ja kameramiehen muodostaman ryhmän olevan tv-uutisista ja halusi näiden tekevän jutun kaksi viikkoa sitten kadonneesta pojastaan.

Hän uskoi tämän tulleen kidnapatuksi.

Myöhemmin Palefacelle kerrottiin, ettei lapsen katoaminen ollut alueella ensimmäinen laatuaan. Poliisin mukaan lasten katoaminen liittyy todennäköisesti elinkauppaan, sillä järjestäytynyt rikollisuus varastaa lapsia pihapiireistä munuaisten ja muiden sisäelinten takia.

"Kyllä siinä kolmekuisen vauvan tuoreena isänä itku tuli itseltänikin. Kun ajatteli, että lapset eivät voi leikkiä omalla pihallaan ilman pelkoa kidnappaamisesta."

Lucasin äidin kohtaamisen jälkeen suomalaismuusikot alkoivat valmistua työpajoihin.

He olivat Suomessa pitäneet vastaavanlaisia pajoja muun muassa koulukotilapsille, mutta nyt vastassa oli yli 40 brasilialaisnuorta, joista osa näytti vähintäänkin epäluuloisilta.

Hetken kärvistelyn jälkeen Paleface päätti toimia. Hän kaivoi taskusta minikokoisen kaiuttimen, marssi nuorten keskelle ja pani biitin soimaan.

Jotain tapahtui.

"Siinä samassa kun aloitin oman räppini, yksi nuorista vastasi siihen, ja siinä yhteisen tekemisen äärellä kaikki muu sitten unohtui."

Kolmen tunnin kuluttua sekä suomalaiset että brasilialaiset olivat hiessä ja hymyilivät.

Palefacella oli uusi lempinimikin: hipihopiviikinki.

Vain Lucas oli yhä kateissa.

"Varmasti hän olisi ollut mukana työpajassa. Ja onhan se raju ajatus, että siinäkin joukossa oli mukana potentiaalisia elinkauppiaita", Paleface sanoo.

"Kyllä mä silti uskon, että me saatiin aikaan jotain merkittävää."

"Ainakin he oppivat uusia tapoja selvitellä välejään."

Suomalaisryhmälle matkasta jäi muistoksi Marcelo Yukan studiossa tehty yhteinen kappale favelafunk-artisti P. C:n kanssa. Köyhyydessä varttuneen artistin räppi kertoo nuoresta, joka varttuu ihaillen kokaiinikauppiaita, mutta löytää uuden suunnan jostain kaukaa tulleiden valkoihoisten auttamana.

Yksi rivi on Palefacelle erityisen rakas:

"Obrigado, cara palida", se kuuluu.

"Kiitos kalpeanaama!"

Rosanna Giestera
Paleface lauloi brasilialaislapsille omien kappaleidensa ohella Suutarin emännän kehtolaulun.
Paleface lauloi brasilialaislapsille omien kappaleidensa ohella Suutarin emännän kehtolaulun.

Karri Miettinen
Marcelo Yuka kertomassa tarinaansa nuorille City of God -elokuvan tunnetuksi tekemässä favelassa.
Marcelo Yuka kertomassa tarinaansa nuorille City of God -elokuvan tunnetuksi tekemässä favelassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat