Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisten värityskirjat kannustavat itsekkyyteen

Aikuisten värityskirjojen kasvanut suosio kertoo yhteiskunnan infantilisoitumisesta

Kulttuuri
 
Arla Kanerva
Väritettävät kuvat ovat täynnä yksityiskohtia.
Väritettävät kuvat ovat täynnä yksityiskohtia. Kuva: Arla Kanerva

Suomalaisessa kirjakaupassa on oma hyllynsä myydyimmille kirjoille.

Juhannuksen alla Aleksanterinkadun lippulaivamyymälässä myydyimpien tietokirjojen ykkösenä komeilee Bonnier Faktan julkaisema aikuisten värityskirja Kreativitet och mindfulness.

Saman teoksen suomenkielinen painos, Atenan julkaisema Väritä itsellesi mielenrauhaa, oli Kirjakauppaliiton mukaan toukokuun neljänneksi myydyin tietokirja koko Suomessa. Myydyin oli Lasse J. Laineen Suomen linnut ja kakkos- ja kolmossijalla komeilevat keittokirjat. Historiaa, politiikkaa tai luonnontieteitä ei nyt näy kärjessä.

Aikuisille suunnattuja värityskirjoja on kaiken kaikkiaan esimerkiksi Suomalaisessa kirjakaupassa tarjolla viitisentoista. Luvassa on myös esimerkiksi Game of Thrones -värityskirja syksymmällä.

Miten näin pääsi käymään?

Aikuisten värityskirjat ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti viimeisen puolen vuoden aikana myös muualla Euroopassa.

Jenny Damberg kirjoitti sunnuntaina 14. 6. Svenska Dagbladetissa ilmiön osoittavan, että nykypäivän aikuiset käyttäytyvät kuin lapset. Värityskirjat ovat osa laajempaa ilmiötä, jonka avainsana on mielenrauha, mindfulness. Sanalla tarkoitetaan yleensä "hyväksyvää tietoista läsnäoloa". Tavoitteena on opetella kuuntelemaan omaa oloa.

Lempeydestä, hyväksymisestä ja kuuntelemisesta puhutaan paljon. Olennaista on, että ne liitetään yhä enenevässä määrin itseen. Itsensä kuuntelemisessa on hyvät puolensa. Rentoutumishetken pitäisi kuulua jokaisen arkeen, tavalla tai toisella.

Varjopuoliakin löytyy. Itseään kuunnellessa moni tuntuu nimittäin huomaavan, että vaaleissa äänestäminen ja uutisten katsominen eivät oikeastaan ole kovin kivoja asioita. Yhteiskunnallinen vastuu tuntuu kuormittavalta.

Mieluummin sitä värittää kukkasia.

Svenska Dagbladetin Jenny Dambergin mukaan yhteiskuntamme on läpikotaisin infantilisoitunut. Ruuhkavuosiaan elävät aikuiset eivät kaipaa mitään niin paljon kuin lapsuuden menetettyä (oletettua) viattomuutta. Pakoilemme aikuisen vastuuta ja arjen tylsyyttä.

Toisaalta: on kesä. Talvella on luettu elämäkertoja, historiallisia katsauksia ja terveystietoa. Esimerkiksi Mirkka Lappalaisen Pohjolan leijona – Kustaa II Aadolfin Suomi ja Giulia Endersin Suoliston salaisuus ovat keikkuneet myydyimpien tietokirjojen listoilla koko talven.

Valo, vihreys ja laiturinnokkaan liplattavat laineet ovat omiaan kannustamaan itsekkääseen huolettomuuteen.

Ja voihan Lähi-itää, Venäjää ja taloustilannetta mietiskellä myös mandalaa värittäessä.

Hyvällä tuurilla mietiskelyä seuraa myös toiminta.

Sitten syksymmällä.

Arla Kanerva
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat