Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kesä valaisee tuoreen kauhuelokuvan

Ohjaaja Tii Ricks halusi valoa, vaikka kauhu sijoittuu yleensä pimeään

Kulttuuri
 
Tii Ricks on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta. Hän asuu nykyään Lontoossa.
Tii Ricks on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta. Hän asuu nykyään Lontoossa.

"Leffoissa kauhu sijoittuu yleensä pimeään, mutta pahoja juttuja tapahtuu myös valoisassa. Halusin kokeilla Suomen kesän valoa kauhuelokuvassa", Tii Ricks sanoo.

Ricksin kauhuelokuva Rage: Midsummer's Eve sijoittuu juhannukseen napapiirillä. Tarina noudattelee lajityypin perinteisiä kuvioita. Viisi nuorta lähtee juhlistamaan keskikesää mökille Lapin korpeen. Jokin alkaa vainota ja tappaa heitä.

Ricks tunnustaa epäröimättä velkansa klassikoille, kuten Halloween, Perjantai 13. ja Painajainen Elm Streetillä. Vielä läheisempää sukua Rage on Teksasin moottorisahamurhille ja Evil Deadille, joissa kaupunkilaisnuoret kohtasivat maaseudun kauhut.

Sellaisia elokuvia Ricks (s. 1979) näki jo viisivuotiaana. Hän syntyi Saksassa, jossa isä palveli Yhdysvaltain sotilastukikohdassa. Isä oli kova kauhuleffafani.

"Isällä oli paljon niitä leffoja videokasetteina. Vanhempani luulivat, että nukuin, mutta joskus minä hiivinkin katsomaan, mitä he tekivät. Kauhuleffat pelottivat, mutta myös viehättivät. Joskus panin nauhuriin jääneen leffan pyörimään yksinkin", Ricks kertoo.

Perhe muutti New Yorkiin, jossa Ricks kävi peruskoulua. Isän kuoltua hän muutti suomalaisen äitinsä kanssa toiseen kotimaahansa.

Vuonna 2002 Ricks valmistui Lahden ammattikorkeakoulun elokuva- ja tv-ilmaisun linjalta. Alan kokemusta hän on hankkinut tv-ohjelmien leikkaajana ja musiikkivideoiden ohjaajana.

"Kauhu saa adrenaliinin virtaamaan ja aivot tyhjenemään", Ricks selittää mieltymystään. Kauhuleffojen suhteen hän on tosin vähän kuin Obelix, joka putosi pienenä taikajuomapataan ja sai pysyvät voimat. "Nykyään tulee harvoin vastaan leffoja, jotka pelottavat."

Ragen käsikirjoitus alkoi hahmottua Ricksin päässä ajat sitten Suomessa. Se on kuvattukin jo vuonna 2011 Kouvolassa, kaukana napapiiriltä. Aikoinaan se kuvattiin juhannuksen tienoilla. Rage tulvii kesän valoa.

Maailmalla pienten tuotantojen venyminen on tavallista. Ricks arvioi, että Ragen kustannukset olivat puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä. Rahat on kerätty pienissä erissä monenlaisilta sijoittajilta. Sekin on tavallista uraansa aloittelevalle ohjaajalle Amerikassa.

Kauhuleffojen tekijöissä naiset ovat harvinaisia, mutta Ricks mainitsee esimerkkinä muun muassa kanadalaiskaksoset Jen ja Sylvia Soska. Hän joutuu miettimään hetken vastausta kysymykseen, näkyykö tekijän sukupuoli jotenkin Ragessa.

"Ehkä siinä, että hain kuviin kauneutta kontrastiksi tapahtumille. En erityisemmin pidä erikoistehosteista, joten Rage on toteutettu aika perinteisesti. Enimmäkseen halusin tehdä puhdasta viihdettä ilman sen kummempaa sanomaa."

Sanomaa Ragesta ei löydykään. Perusidea kesäisestä kauhusta on kiinnostava, mutta tarina ja henkilöhahmot ovat jääneet raakileiksi. Ensimmäiseen puoleen tuntiin ei tapahdu juuri mitään. Metallimusiikki pauhaa seesteisten kohtausten taustalla turhaan.

Melko ammattitaitoinen kuvaus ja leikkaus paikkaavat käsikirjoituksen puutteita vain vähän. Heikosta laadusta kielii, että Rage sai Suomessa ensi-iltansa vain verkossa, jakelija VLMedian video on demand -palvelussa.

Ensi-iltapäivä, viime lauantai eli juhannuspäivä, oli valittu juoneen nähden hyvin. Amerikassa Ragelle on lupailtu jakelua myös muutamissa elokuvateattereissa.

Ricks antoi puhelinhaastattelun Suomesta, jossa viettää kesälomaa. Hän asuu nykyään enimmäkseen Lontoossa, josta käsin yrittää rakentaa kansainvälistä elokuvauraansa.

"Rage on jo avannut ovia ja pari isoa proggista on vireillä. Niistä en voi kertoa muuta kuin että nekin ovat kauhua. Tosiasia on, että maailmalla myy vain komedia, toiminta ja kauhu", Ricks selittää. Viime vuosina kauhukaan ei tosin ole ollut vuolainta valtavirtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat