Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liza Marklund aikoo lopettaa dekkarien kirjoittamisen

Rikoskirjailijan viimeinen Annika Bengtzon -romaani ilmestyy suomeksi elokuussa

Kulttuuri
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Liza Marklund aikoo seuraavaksi opiskella espanjaa ja nauttia hyvästä terveydestään.
Liza Marklund aikoo seuraavaksi opiskella espanjaa ja nauttia hyvästä terveydestään. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Ruotsalainen rikoskirjailija Liza Marklund (s. 1962) on ilmoittanut, että vasta ilmestynyt romaani Järnblod on hänen viimeinen dekkarinsa. Romaani lopettaa 1998 alkaneen, reportteri Annika Bengtzonista kertovan sarjan, joka alkoi Uutispommilla (suom. 2000) ja ehti kasvaa 11-osaiseksi.

Annika Bengtzon -romaaneita on käännetty 30 kielelle, ja niitä on myyty kaikkiaan noin 17 miljoonaa nidettä. Teosten on sanottu vaikuttaneen vahvasti siihen, että pohjoismaisista dekkareista tuli 2000-luvun alussa niin suosittuja ympäri maailmaa.

Järnblod ilmestyy elokuussa myös suomeksi nimellä Rautaveri, Sirkka-Liisa Sjöblomin suomentamana.

Nyt 52-vuotias kirjailija on antanut – omien sanojensa mukaan – myös viimeisen lehtihaastattelunsa.

Ruotsalaisen M-naistenlehden juhannusnumerossa ilmestyneen haastattelun on kirjoittanut päätoimittaja Amelia Adamo, ja siinä Marklund kertoo "vetäytyvänsä kokonaan julkisuudesta".

"Olen sanonut sanottavani ja tunnen helpotusta", hän kertoo. "Suunnitelmani on aina ollut lopettaa sarja näin: että kun omat lapseni muuttavat kotoa, minäkin lähden ja jätän Annika Bengtzonin."

Marklund kertoo lopettavansa myös tehtävät Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä, luopuvansa tv-esiintymisistä ja julkisesta debatista.

Tilalle tulee perhe-elämää ja harrastuksia. Marklundilla on kodit Ruotsin lisäksi Espanjassa ja Keniassa, kolme aikuista lasta ja yksi lapsenlapsikin.

"Aion opiskella espanjaa ja nauttia siitä, että olen terve, vahvempi kuin olin 35-vuotiaana. En tiedä, aionko kirjoittaa enää mitään", hän sanoo.

Rautaveri-romaani arvioitiin viime viikolla Ruotsin lehdissä.

Dagens Nyheterissä Lotta Olsson valitteli sen latteita henkilöhahmoja ja epäuskottavia juonenkäänteitä, mutta myös sitä, että romaani on lajinsa viimeinen.

"Tavallaan on tylsää, että sarja päättyy näin, koska Liza Marklund osaa kirjoittaa paljon paremminkin. Toisaalta on mukavaa jättää Annika Bengtzonin rajallinen universumi. Ehkä nyt on jonkun uuden aika?"

Svenska Dagbladetin kriitikko Gunilla Wedding pitää Marklundin suurena ansiona sitä, että ruotsalaisen yhteiskunnan perhearki ja feministinen ajattelu tuotiin itsestään selvinä asioina mukaan dekkareihin.

Lisäksi iltapäivälehden reportterista kertova dekkarisarja on ollut hyvää dokumentointia siitä, miten Ruotsin mediailmasto on liki kahdessakymmenessä vuodessa muuttunut. Rautaveressä pohditaan jo paperisen sanomalehden lopettamista, ja toimituksessa lasketaan verkkoklikkejä.

Myöskään Wedding ei silti oikein lämpene romaanille, jossa palataan vanhoihin, selvittämättömiin murhiin ja Annika Bengtzon joutuu menemään ahdistuskohtausten takia terapiaan.

"Loppu ei ollut sellainen kuin toivoin ja jää häiritsemään", hän kirjoittaa ja arvelee, että se on tarkoituskin.

M-lehden haastattelussa Marklund kertoo ajatelleensa ottaa hengen päähenkilönsä inhottavalta ex-mieheltä Thomasilta, josta tulee uudessa kirjassa naisia vihaava verkkokiusaaja. Sitten hän kuitenkin luopui ajatuksesta.

"On ollut hauskaa koettaa ajatella kuin hän, ja lisäksi Thomasista on aina ollut helppoa kirjoittaa."

Ruotsalaisten dekkarien menestystä Marklund analysoi kahdella tavalla.

"Viihteeksi rikoskirjallisuutta luodaan juuri Ruotsin kaltaisissa demokratioissa. Kun kaikki ympärillä on rauhallista ja tasa-arvoista, on houkuttavaa rakentaa sille verisiä kontrasteja. Maissa, joissa korruptio, uhkailu, väkivalta ja pelko hallitsevat, ei tarvita rikoskirjallisuutta – sitä eletään."

Siihen, että pohjoismaisista dekkareista on tullut kansainvälisiä bestsellereitä, on Marklundista yksinkertainen syy.

"Joku aloittaa, se menestyy, toiset jatkavat. Niinhän tehdään aina. Ja yhtäkkiä onkin koossa ryhmä, Scandinavian crime."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat