Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidekenttä vastaa Pontus Kyanderille

Trondheimin taidemuseon entisen johtajan antama kritiikki herätti keskustelun

Kulttuuri
 
Ilona Anhava
Ilona Anhava
Leevi Haapala
Leevi Haapala
Laura Köönikkä
Laura Köönikkä

Kyanderin mukaan nykytaiteen museot ovat lamaantuneet. Helsinki oli 15–20 vuotta sitten jännittävä taidekaupunki, mutta nykyään museoiden näyttelyohjelmat ovat sekavia, varovaisia ja kunnianhimottomia. Vain kävijämäärillä on väliä.

Ilona Anhava, galleristi

Ovatko Helsingin taideinstituutiot lamaantuneet?
"Lamaantunut on liikaa sanottu, mutta aika varman päälle täällä pelataan. Se, että meille tuodaan Mapplethorpe-näyttely ei ole mikään hirveän jännittävä valinta siihen nähden, että Kiasma on meidän keskeinen nykytaiteen foorumimme.

Tässä on paljolti kyse siitä, että resurssit pienenevät koko ajan. Pieninkin resurssein voidaan kuitenkin tehdä aika hämmästyttäviä asioita. Kuhmossakin synnytettiin ihan mitättömillä resursseilla fantastinen kansainvälinen musiikkifestivaali.

Suomessa me aina ajattelemme, että meillä ei ole mitään, mutta kuitenkin meillä on hirveästi hyvää taidetta, hyviä esityspaikkoja ja hyvät tekniset valmiudet.

Taiteilijat ovat sellaisia, että jos he näkevät, että jossain tapahtuu mielenkiintoisia asioita, he tulevat kyllä, vaikka rahaa ei paljon olisikaan."

Leevi Haapala, Kiasman johtaja

Onko nykytaiteen museoiden näyttelypolitiikka liian populistinen?
"On vaikeaa vastata muiden puolesta. Periaatteessa olen sitä mieltä, että tarvitaan skarppausta. Pitää olla rohkeutta ja sydämellä mukana siinä mitä tehdään. Se, että näyttely tuo paljon kävijöitä, ei tarkoita sitä, että se on huonoa taidetta. Näyttelyitä kohdennetaan eri yleisöille.

Kun tehdään nuorien taiteilijoiden ja tässä ajassa kiinni olevia näyttelyjä, täytyy myös tehdä isoja hittinäyttelyitä, mutta ne harkitsemme tarkkaan. Klassikkotaiteilijoiden kohdalla keskitytään tekijöihin, jotka ovat muuttaneet nykytaiteen kieltä 90-luvun alusta lähtien. Yhden näyttelyn perusteella ei voi arvioida meidän linjaamme, vaan pitää katsoa profiilia useamman vuoden ajalta. Tänä kesänä meidän URB-tapahtumamme ohjelma on todella kokeileva. Se jalkautuu lähiöihin ja tuo esiin nuoren polven tekijöitä."

Laura Köönikkä, kuraattori ja Finnish Art Agency -toimiston omistaja

Miten Helsingin taidekentästä tehdään parempi ja ajankohtaisempi?
"Taidekentän pitäisi olla keskustelunavaaja, kommentoija ja kritisoija, mutta omien asioidensa ääneenlausumista se pelkää. En ymmärrä mistä se johtuu. Ihmiset uskovat, että jos jotain sanoo, tapahtuu jotain kamalaa. En usko, että taiteilijoiden mielipiteet vaikuttavat siihen, miten heidän teoksiaan ostetaan museokokoelmiin. Kuppilassa vihjailu on turhaa.

Helsingissä taidetoimijoiden pitäisi hitsautua yhteen ja jakaa hyviä käytäntöjä.

Helsinki on nyt ruoka- jafestarikaupunki, jossa muoti ja designkin ovat kuumaa kamaa. Silloin tuntuu tyhmältä, että meillä on paljon kuvataiteilijoita mutta taidetta käytetään niin vähän kaupungin markkinoinnissa. 

 

¨

Lue lisää verkosta: HS.fi/kulttuuri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat