Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheim-kilpailu ratkeaa huomenna – "Pöytäliinaa" povataan varmaksi voittajaksi

Ylikorkeitten ehdotusten palkitseminen voisi johtaa Guggenheim-hankkeen hautautumiseen

Kulttuuri
 
Paula Holmila
"Pöytäliina" on ehdotuksista pisimmälle mietitty, mutta museona varsin tavanomainen.
"Pöytäliina" on ehdotuksista pisimmälle mietitty, mutta museona varsin tavanomainen.

Suomi hiljenee juhannuksen jälkeen, mutta Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistetaan huomenna tiistaina. Jotkut ovatkin ehtineet jo tulkita julkistusajankohdan "luovuttamiseksi". Täytyy kuitenkin muistaa, että muu Eurooppa hiljenee vasta elokuussa, ja tulos herättänee joka tapauksessa huomiota maailmanlaajuisesti.

Kilpailun tiimoilla velloo huhumylly. "Pöytäliinaa" eli ehdotusta nimeltä Quiet Animal pidetään aika yleisesti kilpailun voittajana.

Jotkut väittävät tietoa sen voitosta jopa varmaksi, mutta se ei voi olla varma, ennen kuin jury kertoo tuloksen tiistaiaamupäivällä Palacessa Helsingin Etelärannassa.

Päätös on jo tehty, mutta arvostelulautakunnan jäsenet ovat joutuneet allekirjoittamaan vaitiololupauksen sanktioineen, eivätkä taatusti vuoda tietoa voittajasta.

Kilpailun finalisteista neljä noudattaa kilpailuohjelman sääntöjä. Kaksi ehdotusta – "Katedraali" eli Helsinki Five ja "Majakka" – rikkovat nimenomaan korkeusvaatimusten osalta melko räikeästi kilpailuohjelmaa.

Jommankumman valinta voittajaksi sinetöisi luultavasti hankkeen lopullisen hautautumisen. Helsingin kaupungissa tuskin on valmiutta nostaa kaupungin maamerkiksi Guggenheim-tornia, sillä yksimielisyys kantakaupungin matalasta silhuetista on moneen kertaan vahvistettu jo vuosikymmenten ajan.

"Majakka" ylittää kaupungin asettamat korkeusrajoitukset.
"Majakka" ylittää kaupungin asettamat korkeusrajoitukset.

Myös "Katedraaliksi" kutsuttu ehdotus on liian korkea.
Myös "Katedraaliksi" kutsuttu ehdotus on liian korkea.

Mitä suosikkiin "Pöytäliinaan" tulee, voi kysyä, pysyisikö se budjettiraameissa.

Onko lasilaatikko kirkkaana hohtava helmi myös päivänvalon aikaan, vai tumma ja synkkä, kuten lasipinnat tapaavat päivisin olla?

Finaalin julkistusvaiheessa "Pöytäliina" näytti ehdotuksista pisimmälle mietityltä, mutta museona varsin tavanomaiselta. Nyt on ihmetelty, miksi se oli mennyt niin vähän eteenpäin, miksi niin monet kysymykset olivat avoimia vielä Taidehallin näyttelyssä esitetyssä lopullisessa versiossa.

Suosittu ehdotus tuntuu olevan myös "Makasiiniksi" kutsuttu Two-in-one Museum. Se on eleetön, mutta olisiko mitään järkeä yrittää säilyttää vanha satamarakennus, jolla on vain vähän merkitystä kansalaisille?

Museovaatimukset täyttävän tekniikan rakentaminen mitättömään satamarakennukseen tulisi niin kalliiksi, että ehdotuksen sinänsä kaunis perusidea ei tunnu tarkoituksenmukaiselta.

"Makasiini" säilyttäisi vanhan satamarakennuksen.
"Makasiini" säilyttäisi vanhan satamarakennuksen.

Kilpailu ei tuottanut veret seisauttavaa vau-ehdotusta. Yksi syy tähän on, ettei huomioarkkitehtuuri ole enää erityisen suosittua varsinkaan talousvaikeuksissa kamppailevassa Euroopassa. Toinen virhe oli luultavasti puun hehkuttaminen.

Kilpailun idealuontoisuudella eli vähätöisyydellä saatiin aikaan osallistujaennätys, mutta luultavasti tason kustannuksella.

Neljäs virhe oli kakkosvaiheen suppeus. Kilpailussa on palkintoluokka, joka esiteltiin Taidehallissa, keskiluokka ja alaluokka. Vähintäänkin keskiluokka olisi pitänyt esitellä perusteellisesti jo samalla kun finaali julkistettiin.

Juryn työskentelyä on aiheellisesti kritisoitu: Miksi se valitsi finaaliin kaksi ehdotusta, jotka rikkoivat kilpailusääntöjä? Miksi finaaliin valittiin vain kuusi täysin erilaista ehdotusta sen sijaan, että jury olisi muodostanut jonkinlaisen linjan siitä, mitä paikalle voidaan rakentaa?

Jälkiviisaasti voi todeta, että kiirehtiminen on ollut varmasti haitaksi juryn työskentelylle. Se olisi tarvinnut useita kuukausia aikaa materiaalin kunnolliseen hallintaan. Hanketta on lisäksi koko ajan vaivannut paikallistuntemuksen puute ja jopa lievä ylimielisyys paikallista traditiota kohtaan.

Tähän mennessä nähdyt suunnitelmat ovat vielä hyvin alustavia. Jos hankkeelle saadaan rahoitus ja suunnittelu alkaa todenteolla, lopputulos olisi varmasti erilainen kuin tähän mennessä nähty kilpailuehdotus.

Paula Holmila
Kirjoittaja on arkkitehtuuritoimittaja.

"Himmeli" rakennettaisiin kokonaan puusta.
"Himmeli" rakennettaisiin kokonaan puusta.
"Mustakaapu" olisi avoin myös muille kuin museovieraille.
"Mustakaapu" olisi avoin myös muille kuin museovieraille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat