Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin filharmonikot valitsi Kirill Petrenkon

Uusi ylikapellimestari siirtyy Berliiniin Baijerin valtionoopperasta

Kulttuuri
 
Wilfried Hösl AFP
"Tunteeni ovat euforian ja epäuskon väliltä", kertoi Berliinin filharmonikkojen tuore ylikapellimestari Kirill Petrenko maanantaina.
"Tunteeni ovat euforian ja epäuskon väliltä", kertoi Berliinin filharmonikkojen tuore ylikapellimestari Kirill Petrenko maanantaina. Kuva: Wilfried Hösl AFP

Yksi maailman suurista orkestereista, Berliinin filharmonikot, on valinnut itselleen uuden ylikapellimestarin. Valinta Potsdamer Platzin kupeessa sijaitsevan konserttitalon seuraavaksi valtiaaksi on Kirill Petrenko, 43.

Hän työskentelee nyt Baijerin valtionoopperan musiikillisena johtajana, ja hänen vastuulleen kuuluvat myös Bayreuthin loppukesällä järjestettävät oopperajuhlat.

Fakta

Berliinin filharmonikot

 Vuonna 1882 perustettu orkesteri kuuluu maailman parhaisiin.

 Orkesterin nykyinen ylikapellimestari on Sir Simon Rattle, joka aloitti tehtävässä vuonna 2002. Hän siirtyy Lontoon sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi 2017.

 Orkesterin kotisali on 1960-luvun alussa valmistunut Philharmonie.

 Kaikki konsertit ovat katsottavissa vuonna 2008 toimintansa aloittaneella Digital Concert Hall -sivustolla.

Uuden ylikapellimestarin valintaa edelsi pitkä arvailu ja kapellimestarien nimipörssi saksalaisessa lehdistössä. Huhuja ei hillinnyt se, että Berliinin filharmonikkojen johtokunta ei saanut tehtyä valintapäätöstä edellisessä kokouksessaan toukokuun alkupuolella.

Nykyinen Berliinin filharmonikkojen ylikapellimestari Sir Simon Rattle on nimitetty Lontoon sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi. Hänen on määrä aloittaa Lontoossa vuonna 2017.

Petrenkon sopimusneuvottelut Berliinissä ovat vielä kesken. Hänen sopimuksensa Münchenissä jatkuu vuoteen 2018.

"Syleilen orkesteria. Sanat eivät voi kuvata tunteitani nyt, ne ovat euforian ja epäuskon väliltä. Odotan monia taiteellisesti ja musiikillisesti onnellisia hetkiä", hän kommentoi Münchenistä kuultuaan puhelimessa Berliinin filharmonikoiden päätöksestä.

Valintaa perustellut Berliinin filharmonikkojen kontrabasisti Peter Riegelbauer kehui, kuinka Petrenkon taiteellinen näkemys on tehnyt orkesteriin valtavan vaikutuksen.

"Hän on ollut vieraileva kapellimestarinamme vain kolme kertaa. Orkesteri on aina toivonut hänen tulevan pian uudestaan. Näin ei ole kaikkien kohdalla", Riegelbauer sanoi tiedotustilaisuudessa Berliinissä maanantaina.

Petrenko tunnetaan laajasta repertuaaristaan ja täsmällisestä, tarkasta tulkinnastaan. Hänen sanotaan pitävän myöhäisromantiikan musiikista.

"Hän tuntee yhtä hyvin Beethovenin, Stravinskyn kuin Bartókin ", Riegelbauer sanoi.

Venäjällä syntynyt Petrenko opiskeli nuorena pianonsoittoa ja debytoi pianistina jo yksitoistavuotiaana. Hänen perheensä muutti Itävaltaan, kun Petrenko oli 18-vuotias. Hän opiskeli musiikkia Vorarlbergin osavaltion konservatoriossa ja valmistui pianistiksi kiitettävin arvosanoin.

Petrenko jatkoi opintojaan Wienin musiikin ja esittävien taiteiden yliopistossa.

Ensimmäisen kerran hän esiintyi kapellimestarina vuonna 1995, jolloin hän johti Benjamin Brittenin Let's Make an Operan Itävallassa. Saksassa hänet tunnetaan siitä lähtien, kun hän johti Meiningenissa Richard Wagnerin Nibelungin sormuksen vuonna 2001.

Petrenko johti Berliinin Komische Operia 2002–2007.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat